Мая Манолова: Гласуването на референдума е червен картон за политиците

Има огромна обществена енергия и огромни очаквания на хората за промени в избирателната система

 

- Г-жо Манолова, какво казаха българите на политиците с участието си в референдума?

- Казаха, че не им вярват, че са им гневни за всичко, което се случи през последните 25 години, и за начина, по който живеят. Казаха, че усещането е, че няма справедливост и перспектива и че спасението за младите и активните е терминал 2. А хората искат да живеят нормално със семействата си, тук в България и да успяват, което се оказва възможно за много малка част от тях. И подозренията на българите са, че тази малка част е свързана с политическите елити. Гласуването на референдума е червен картон за политиците. И като казвам политиците, слагам и себе си в това число - бях 10 г. в парламента. Казвам, че не съм цялата в бяло, но тръгвайки да защитавам гражданите видях и осъзнах много неща, за които може би преди съм била сляпа.

- Смятате ли, че мажоритарната система ще доведе до подмяна на политическите елити и до края на професията „депутат“?

- Не искам да се ангажирам с прогнози какво ще се случи след въвеждането на мажоритарната система, нито да давам оценки, коя от избирателните системи е най-добра. Аз съм омбудсман и за мен е важен гласът на 2,5 млн. души. Това е внушително число, огромна подкрепа.

- Реформаторите обаче казват, че отвъд тези 2,5 млн. души остават още 4 млн., които не са гласували на референдума. Кой ще чуе тези хора и ще изпълни желанията им?

- Демокрацията е занятие за активните. Това, че тези 4 млн. души не са участвали в референдума, най-вероятно означава, че не се интересуват от него. Факт е, че много българи, особено тези, които живеят в чужбина, не успяха да гласуват, макар че седяха до късно пред секциите. Само можем да гадаем как щяха да гласуват те. Освен това, нека не хвърляме числа колко граждани не са искали да участват в референдума. Знаем, че в избирателните списъци, предвид че са включени всички граждани по постоянен адрес, числата са много далеч от реалната картина.

- Как стигнахте до идеята да напишете промени в изборните правила по решенията на референдума, някой помоли ли ви затова?

- Вотът на 2,5 млн. граждани на референдума не е просто изказано мнение. Не е препоръка, не е предложение и в никакъв случай не е молба нито към политиците, нито към мен. Само 12 000 гласа не стигнаха вотът да стане задължителен, т.е. става въпрос за категорична воля, която трябва да бъде изпълнена. Като омбудсман аз защитавам правата на гражданите, включително и политическите. Когато 2,5 млн. ясно са заявили своята воля и не могат и да внесат законопроект, който да обективира исканията им, защитникът на гражданите трябва да го направи. Нямам никакво колебание. Всяка седмица по няколко пъти аз съм извън София. Пътувам из цялата страна и се срещам с много хора. Миналата седмица бях в с. Труд, Пловдивско, в Севлиево и в Перник. И на трите места ме питаха: „Какво след референдума? Ние гласувахме и искаме да знаем ще бъдат ли приети промените.“ Аз обясних, че не мога да отговоря дали ще бъдат приети промените, защото отговорността е на парламента. Но някой трябваше да им напише законопроекта.

- Обвиниха ви, че защитавате интересите на ГЕРБ, защото единствено те внесоха проект за решение за референдума. Как ще отговорите?

- Нещо не сте разбрали. Лидерът на БСП още в нощта на изборите каза, че са разбрали волята на хората и ще се съобразят с нея... Не съм влизала в разговори, преговори и консултации с нито една от политическа сила. Нито в парламента, нито извън него. Внесох публично законопроекта за изменения на Изборния кодекс в Народното събрание.

- Депутатът Георги Кадиев припомни, че нямате право на законодателна инициатива, и попита къде точно сте внесли проекта?

- Извинете, Георги Кадиев е един от депутатите, които внесоха моя законопроект за облекчаване на гласуването на българите в чужбина след приетите от мнозинството. Това не е първия законопроект, който внасям. Предложила съм промени в Изборния кодекс - внесоха ги Георги Кадиев и Радан Кънев, за арбитражните съдилища - подкрепиха ги депутати от всички групи, промени в ГПК, отнасящи се до частните съдебни изпълнители и банките - беше внесен от ПФ, за което благодаря... Редът е един и същ - това е т.нар. косвена законодателна инициатива, която аз отправям до председателя на парламента и чрез председателя на парламента до парламентарните групи и до депутатите. Ще подчертая, че внесения проект няма претенции за изчерпателност, зная че има слабости. Проектът е само база, върху която да стъпят парламентарните партии.

- Не разбрах имате ли предварителна договорка с парламентарна група или депутати, които да са поели ангажимент да станат вносители на промените, свързани с референдума?

- Нямам договорка с абсолютно никого - нито с политическа сили, нито с конкретен депутат.

- Защо ГЕРБ внесоха проект за решение по трите въпроса на референдума, а не са изготвили конкретни промени в Изборния кодекс?

- Не мога да коментирам действията на политически партии. Внесох законопроект, на който дори не съм автор - това е законодателен превод на волята на 2,5 млн. граждани, изразена на референдума на 6 ноември. Партиите също могат да внесат промени. Референдумът на практика овласти хората, защото те осъзнаха, че не просто си казват мнението, а вземат решения по проблеми, които са важни за тях и ключови за демокрацията. И след като суверенът се произнесе, нормално е институциите да се съобразят с него.

- Могат ли депутатите в законовия срок – 6 февруари да гласуват промените в изборните правила.

- Питайте тях.

- Питам вас, защо имате опит в писането на изборен кодекс.

- След като можеха да променят изборните правила, дни преди президентските избори, значи всичко може.

- След като внесохте промени в Изборния кодекс за мажоритарен избор на депутати, заваляха упреци срещу вас. Кое е най-абсурдното обвинение, което чухте?

- Удивена съм от огромната енергия, която се хаби за да се сипят квалификации по мой адрес. Била съм адвокат на инициативния комитет. Аз съм адвокат и на гражданите в Севлиево, които се борят в XXI век да имат вода да се къпят, и на гражданите от Стара Загора, които не искат да се застроява паркът им „Бедечка“, и на миньорите в Бобов дол, които искат нормални условия на труд и да си получат заплатите, и на майките с децата с увреждания... Аз това работя! Омбудсманът е адвокат на гражданите. Заради референдума адвокатствам на 2,5 млн. граждани. В момента има огромна обществена енергия и огромни очаквания на хората за промени в избирателната система. Не да се промени, а да се смени. А оттам да се променят и институциите и политическите партии. Те не разбират, че проблемът не е дали аз ще напиша законопроект, или няма да го напиша. Проблемът е с доверието - хората не вярват на тази избирателна система!

- Прави ли са експертите, които твърдят, че мажоритарният вот може да напълни парламента с представители на регионални бизнес формации, а партиите подскочиха, че това ще е за тяхна сметка?

- Мажоритарният вот ще укрепи партиите.

- Ще укрепи големите партии...

- Не съм сигурна. Вижте какво се случи на частичните избори в „Младост“ - кандидат на малка партии победи претендента на ГЕРБ. Така че нека предварително да не казваме какво ще се случи.

- А защо когато преди три години писахте Изборен кодекс, не предложихте мажоритарна система?

- Бях написала текстове за въвеждането на смесена система в България и настоявах пред тогавашното мнозинство и пред собствената си партия. И тогава очакването на хората беше да се променят сериозно изборните правила. Спомнете си, че хората, които бяха излезли да протестират тогава, настояваха да се намали партийната субсидия. И как се намали тя? От 12 на 11 лв. Вместо смесена система се въведоха преференциите, които дават възможност гражданите да си харесат един или друг от предложените в листата. Но това не е мажоритарният вот, който исках а гражданите. Ако тогава партийната субсидия беше намалена наполовина, ако беше въведена смесена система, нямаше да се стигне до сегашното положение. Общественият гняв, който видяхме на референдума, е трупан капка по капка, ден след ден, правителство след правителство, за да ескалира на допитването. Недоумявам как политиците не разбират, че ако сега не се съобразят и ако нищо не променят, след време това ще се повтори с още по-голяма сила.

- Да разбирам ли, че към днешна дата ако трябваше вие да напишете изборен кодекс, щяхте да предложите системата да е изцяло мажоритарна?

- Хората вече се произнесоха. Дебатът какво харесват ГЕРБ, БСП, реформаторите трябваше да се случи преди референдума. Извинявайте, в парламента въпросите бяха гласувани от депутатите без никакъв дебат. Никой не гъкна - едни излязоха от залата, други останаха в нея и не промълвиха и дума. Заявката за референдума вървеше още със събирането на подписите. Чудя се как политиците не видяха и не чуха нищо. Още повече че в рамките на информационната кампания за провеждане на референдума аз многократно призовах през медиите партиите да се включат в дебата. Това е първият случай, когато основните политически партии не се регистрираха за агитация „за“ или „против“ въпросите. Те предпочетоха да си замълчат, ако може да отмине, някои негласно дадоха позивни да не се гласува, трети просто искаха да се харесат на избирателите с изявления, в който не са убедени, и сега - олеле. Ами вече решението е взето. Както се казва: „Късно е, либе, за китка“.

- След като твърдите, че сте привърженик на смесената избирателна система, а внесохте проект за изцяло мажоритарна, не се ли опасявате, че ще ви обвинят в опит да яхнете вълната на популизма?

- Кой е по-голям - омбудсманът, политиците или гражданите? Гражданите вече се произнесоха. Те взеха решение. Друг е въпросът, че няма нито една съвършена избирателна система. Всяка има плюсове и минуси. Кое е страшното в мажоритарната система? Това, че ще избират конкретен свой представител, а няма да гласуват за някой спуснат в партийната листа? При мажоритарен вот депутатът ще се съобразява първо с избирателите си, а не с началниците си в партийната централа.

Коментари

Задължително поле