Менда Стоянова: Минималната работна заплата трябва да достигне до 40% от средното възнаграждение за страната

Продължава дебатът за размера на минималната работна заплата у нас. Пред БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че минималната работна заплата у нас трябва да достигне до 40 процента от средното възнаграждение за страната. Тя каза още, че бюджетът не трябва да бъде двигателя на икономиката, не трябва да бъде център, около който се водят дискусии, защото бюджетът е просто един инструмент на държавата за преразпределение на едни пари, които се изземват от хората и бизнеса и чрез държавата се преразпределят за т.нар. публични услуги.

По отношение на Бюджет 2016 г., по думите на Менда Стоянова, той е завършил много добре и през първите три месеца на тази година тенденцията е продължила.

"Финансовата и фискална устойчивост на държавата е много добре към този момент. Към месец март бюджетът е на излишък около 1 милиард лева, което е една сериозна сума. Приходите са над 660 милиона лева, което е повече за същия период на миналата година, което е 8,5%, а само данъчните приходи са над 10,5% повече от приходите за същия период на 2016 г. Тогава имаше сериозен ръст на приходите спрямо 2015 г. Така, че тенденцията наистина е много добра."

По данни на НСИ, безработицата е 6,9% - ниво, което рекордно ниско, а средната работна заплата за първото тримесечие на тази година е 1006 лв., което означава, че се запазва нивото и ръста, което беше постигнато през четвъртото тримесечие на м.г., каза Стоянова. Едновременно с това имаме един сериозен фискален резерв от порядъка на 12-13 милиарда лева - страхотен буфер в държавата.

И всичко това показва от гледна точка на фискалната политика, от гледна точка на държавните финанси, нещата наистина са много добре. Но не трябва да забравяме и, че държавните финанси са огледало на самата икономика, уточни още Менда Стоянова.

Коментари

Задължително поле