Менте мазила за буйна коса

Освен кашлица, диария, хемороиди, невроза, изкълчено "Пенкилер" церял и косопад.

Фалшиви помади пречат на космите да покълнат отново

Според статистиката най-много страдат политиците. Голото кубе неприятно лъщи и отблъсква електората

Косопадът е от големите далавери във фармацията. Мазила за буйна коса предлагат измамниците. Спрейове обещават да залесят лишената от растителност глава. Има и хапчета, след които отново хващаш гребена.
Според статистиката най-много страдат политиците. Голото кубе неприятно лъщи и отблъсква електората.

Веднага след освобождението от турско първите депутати в Търново махат фесовете и установяват, че ориенталската капа е оголила теметата им. За разлика от калпака, фесът изяжда косата в равномерен кръг и този белег издава, че си бил подлога на поробителите.

Иванчо Хаджипенчович например с фес подписва смъртната присъда на Васил Левски, а гологлав слага параф под Търновската конституция. За да заличи срамния знак на главата, депутатът си купува шише "Пенкилер". Освен кашлица, диария, хемороиди, невроза, изкълчено знаменитият илач цери и косопад, твърди производителят. Vegetable Painkiller (Растителен болкоубиец) е изнамерен от американеца Пери Дейвис и е доказал феноменална ефективност, гласят рекламите.

Иванчо почва да се маже три пъти на ден. След всяка процедура се гледа в огледалото, но косми не никнат. Тогава народният избраник прибавя към сеансите и по глътка от течността. Пак няма ефект, тюхка се плешивият. Един ден разбира, че е попаднал на менте. За да пресече многобройните фалшификати, още от 1854 г. щатската фирмата удря на шишетата метални клейма.

"На едната страна на всяко стъкло има малко изпъкнало, върху което е залепен ликът на Пери Дейвис, първият изобретател на Пенкилер. Купувачите трябва да внимават в това, ако не искат да се мамят", предупреждава "Историята на Пенкилер".

Това полезно четиво е преведено на български през 1881 г., когато друг "Възродител на космити" превзема пазара. Мазилото връща на белите и прошарените алаброси "първобитната им краска", рекламира го пловдивският вестник "Народний глас". Веществото е безвредно, изчиства пърхута, "дава сила, счестявание и бляскавина на косити", допълва газетата.

Фармацефтичният продукт се продава в дюкяна на Груйчо Л. Груйов. Уж бил от френската фирма MICHO, но пробвали ефекта твърдят, че тайно го забърквал бай Мичо, баджанак на Груйов.

В борбата за залесяване на главата се включва дори армейският официоз "Военни известия". През 1902 г. той нарушава сериозния тон и пита читателите: "Имате ли пърхут? Падат ли ви косите?" После редакцията нарежда на олисялите офицери:

"Избягвайте от всякакви неща, публикувани по разни вестници, и бързо идете в бръснарницата на Гица Георгиев, срещу "Червен рак", земете английски "Мел Роз", той е единственият цяр на света, който надминава всичките други води и помади. Освен това има и друго преимущество: сивите и бели коси ги превръща в натурални, както в младите години."

Шишето струва 5 лева, а за гарнизоните в провинцията – 6 лева с пощата, информира газетата.

Гордото войнство роптае, че вестникът се занимава с берберство. По това време военен министър е ген. Стефан Паприков. Той опитал "Мел Роз" и косата му май почнала да никне, шушукат завистници с пагони. Тогава министърът наредил да се рекламира стоката, обясняват компромиса те.

Американци, французи, англичани и германци са сред измамниците. Кирил Христов например пробва немски дражета, за да му покълне коса. Неговият алаброс почва да капе още на младини и лека-полека главата му лъсва като яйце. Поетът е заклет германофил и вярва, че немският гений е способен на всякакви чудеса. Като лапа първото хапче, заявява: "От него косите ми ще почнат да растат толкоз буйно, че ще трябва да се стрижа всеки месец."

"Но минала седмица, минали две, три, четири – главата му продължавала да бъде все тъй гола", регистрира резултата проф. Константин Гълъбов. Той е германист и изтънко познава тевтонските нрави.

Изнервен, Кирил купува лупа и с нея кара сина си Владимир всяка сутрин да проучва главата. Подават ли се косми, трескаво питал поетът. "И понеже не се подавали, сърдел се не на лекарството, а на сина си – че не си отварял достатъчно очите при разглеждането", описва процедурата Гълъбов.

Цял живот Кирил Христов се бори с косопада, но издъхва съвършено плешив. Според литературния ветеран Иван Богданов над смъртния му одър бил окачен портрет на Иван Вазов. Когато през 1944 г. Богданов посетил болния поет, се загледал в портрета. "Не зяпай там, пред тебе класик умира!", срязал го Кирил. Дразнел го ликът на Вазов – с побеляла коса, но все пак с прическа.

Димо Казасов пък имал само един косъм. Това самотно растение било своеобразна антена, която улавяла актуални сигнали. Всяка сутрин Димо отварял прозореца и си показвал главата. Политическите ветрове обръщали косъма надясно или наляво и стопанинът му знаел какъв курс да поеме. По този начин Казасов влиза в българската история като най-хлъзгавия политик. Участва във всички заговори и преврати от 1923 до 1944 г. и винаги се измъква сух.

Като почва безутешно да оплешивява, Димо Казасов търси цяр в бръснарницата на Борис Иванов. "Влязох и срещу 5 лева получих от ръцете на вечно засмения Борис шишенцето с чародейната течност", свидетелства той. Бърза да опита мазилото, но бръснарят го спира: "Чакайте, чакайте, господин Казасов. Знаете ли как се употребява това, което купихте?"

Клиентът отвръща, че ще прочете упътването. Специалистът обаче го инструктира: "Свивате дланта си и изливате в нея малко от течността. След това почвате усилено да търкате с нея косата до изсушаване. Свършите ли тая работа, никога не забравяйте да си измиете старателно ръцете със сапун, защото иначе ще ви израснат косми и по дланите."

"Петте лева не бяха висока цена за урока, който получих от духовития бръснар", тегли чертата поразеният от косопад.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи