Министър Сачева: Добавките от 50 лв. към пенсиите може да се удължат до края на годината

Деница Сачева

Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7, 9%. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя изрази един умерен оптимизъм за начина, по който се развиват нещата в сферата на безработицата.

Предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество разглеждане анализа на мярката 60/40 с всички детайли, каза тя по БНТ.

Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум. За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души, каза още социалният министър.

"Многократно сме обръщали внимание на това, че мерките, които предлагаме понякога са критикувани, защото като че ли се очаква Социалното министерство да предлагат повече мерки, свързани с ликвидност, а ние предлагаме мерки, свързани със запазване на заетостта. В това отношение смятам, че съумяваме да направим така че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави", коментира Деница Сачева.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят тази година в летния туризъм.

Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм: "Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година", заяви социалният министър.

Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", добави Сачева.

Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

По повод наближаващия първи учебен ден Сачева се надява да няма масово затваряне на училищата.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължи до края на годината, коментира Сачева.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите., обясни тя.

Коментари

Задължително поле