Повреда в трансформатора е причинила пожара във влака София-Горна Оряховица край Роман

Книги и дронове на празника на просветата

Съдът остави в ареста нападателя, намушкал с нож 16-годишно момче в София

Шествие с военен оркестър и мажоретни състави – на 24 май в Сливен

Започна закриването на кампанията на Вебер в Мюнхен, на което присъства и Борисов (НА ЖИВО, СНИМКИ)

Гаджето на Мегз излиза на свобода срещу 5000 лв. гаранция

Българската делегация поднесе цветя на паметника на Иван Вазов в Рим

Интензивен е трафикът на ГКПП“ Капитан Андреево“ за камиони

Премиерът Борисов в Мюнхен: Ние сме семейство във всяка една сфера с германската автомобилна индустрия (ВИДЕО)

Трус от 3,2 по Рихтер разлюля Димитровград и Хасково

Борисов в Мюнхен: Отношения между България и Германия са отлични (СНИМКИ)

Агресия на пътя: Мъже се нахвърлиха с ритници срещу шофьор в Пловдив (ВИДЕО)

Мъжката брада е по-населена с бактерии от кучешката козина

Младо семейство отглежда шафран Скъпата подправка може да бъде алтернатива на тютюна

През последните години шафранът все повече се настанява за отглеждане по българските земи, интересът към него се увеличава. Доказа се, че е възможно тази топлолюбива култура да се отглежда на различни места у нас. И е много добра алтернатива на тютюна, защото иска работа на полето за около месец и половина, докато за тютюна се влагат много повече време и усилия.

Опитите през последните години доказват, че шафранът лесно се отглежда на родна почва, няма вредители и врагове, не го нападат болести. Много земеделски стопани биха могли да променят приоритетите си. Още повече, че за него има широк пазар в Европа, а производителите са недостатъчни, за да задоволят нуждите на фармацията и козметиката. Защото шафранът не е само скъпа подправка в кулинарията, а и ценна съставка на различни медицински продукти.

Хора като Десислава и Васил Чикови, младо семейство с две малки деца, решават да отглеждат шафран в наследствени земи в село Трудовец. „Ние сме земеделци и решихме да се занимаваме с нещо по-екзотично – казва Десислава. – Освен шафрана, всеки от нас си има и друга работа. Засега отглеждането му ни е хоби, но с времето се надяваме да ни стане основно занимание. Отглеждаме го на 5 дка, като залагаме на високото качество. Посадъчния материал внесохме от Холандия.“

В зависимост от големината им, на декар се засяват от 10 до 50 хиляди луковици. 50 хиляди цвята дават около 300 грама от декар, това е максималният добив. Но всяка година луковиците се размножават добре и се развиват.
„Искаме да разширим размера на насажденията – казва Васил. – Имам около 45 дка наследствени земи от дядо ми в Трудовец и като подготвя почвата, смятам да ги засадя с нови шафранови луковици. Те цъфтят през октомври, шафранът се събира ръчно в кошници, след това се почиства пак ръчно, отделят се стигмите (червените израстъци или близалца). Всяко цвете има 4 стигми, 150 цветчета дават 1 грам изсушен шафран.“

Чикови правят изследвания във френска лаборатория. Дават проби, след десетина дни им връщат информация за резултатите от изследването. Досега показателите са, че шафранът им е с отлично качество.

„Нашата страна влиза в средиземноморския климатичен пояс. Шафранът иска много слънце и студена зима, затова у нас му е добре. Не е претенциозен за поливане и обработване – обяснява Васил. – Ние имаме сантимент към земята, искаме да сме близо до природата и затова потърсихме да отглеждаме растение от по-екзотичен вид. Членуваме в асоциация на производителите на шафран, опитваме да го популяризираме.“

Шафранът би могъл да е заместител на тютюна, особено в Родопите. Вече има няколко стопанства, в които се отглежда успешно. Интересно и ново за нашата страна. Иначе вирее добре на Балканите – в Турция, Гърция, Македония.
„Има интерес към българския шафран, защото почвата ни не е замърсена, климатът е подходящ. – допълва Васил. – Всички, които в момента го отглеждаме, сме малки производители. Вече има на много места в България шафранови полета, но са малки площи. Всеки опитва, иска да се убеди, че е направил добър избор.“

„Разработваме екстракт, който използваме за нашите козметични продукти – допълва Десислава. – Не влагаме никакви консерванти. Създадохме СПА терапия вкъщи – чист, натурален продукт, масла за лице, дневен и нощен крем за цялостна грижа за кожата, свещи, „бомбички“ за вана, скраб за ексфолиране. Работим с технолози, които ни изработват формулите. За тях търсим и намираме най-качествени съставки, освен шафрана. Залагаме на български растения като невен, маточина. После даваме съставките в завод, който произвежда козметика, където се изработват нашите готови продукти. В момента са около 6. Малко, но с възможно най-високо качество.“

„Работим стъпка по стъпка и се движим напред – уверява Десислава. – По професия съм икономист, работя в банка, Васил е завършил международно бизнес учиище в Ботевград, реализацията му е в частния бизнес, има професионален път в строителство. Надяваме се производството на шафран някога да стане наша основна професия. Засега само инвестираме. Залагаме на големи цели.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.