Арабската приказка на Преслава продължава (СНИМКИ)

Нови правила и инструкции в МБАЛ-Павликени след гафа със забравената в скенера жена Цяла седмица е продължило вътрешното разследване в болницата

Мъж мятал мебели от балкона и потрошил две коли в Павликени Извършителят е настанен принудително

Борисов след среща с Борис Джонсън: Той каза, че е първият британски премиер с българско име

Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом Изследванията ще се извършват от 21 до 23 октомври включително

4 години затвор за педофил, блудствал с малолетна и заснел филм

17-годишна примами айтозлия в хотелска стая, сутеньорът й го обра

800 коня задвижват най-мощното кабрио Ferrari 812 GTS с атмосферен двигател V12 ускорява за 8,3 секунди от 0 до 200 км/ч

Разкриха склад с антики в Лясковец В хранилището са открити книги от 17 и 18 век, саби, ятагани, револвери, пушки

Тяло на мъж е открито при гасене на пожар край пазарджишко село

Голям пожар в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“

Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Има частично подобрение в състоянието на Стефан Данаилов

Поколението Z и политиката Зелените успяват да продадат „наближаващата гибел“ на впечатляващи млади умове и да ги подтиква към ярост

В Арктика откриха кафе от 1902 година (СНИМКИ)

Млякото и яйцата поскъпнаха с 29%

Цените на продукцията от животновъдните ферми нараснаха с 8,9% през последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година, обявиха от НСИ. Най-голямо е увеличението в цените на кравето мляко – с 29,6%, и на кокошите яйца – с 29,2%. Биволското, овчето и козето мляко поевтиняват съответно с 2,5%, 18,7%, и 8,1%. Увеличение е отчетено и в цените на едрия рогат добитък – с 13,8%, и на козите – с 4,1%. В същото време свинете и домашните птици поевтиняват съответно с 1,7% и 2,9%.

Докато за животновъдите ситуацията на пазара се развива добре, не така стоят нещата в растениевъдството. Цените на продукцията от растениевъдството падат със 7,5% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната. Поевтиняват зърнените култури – с 1,8%, техническите култури – с 13,8%, пресните зеленчуци – с 9,2%, картофите – с 15,5%, и плодовете – с 6%. Падат цените на ябълките – с 8,8%, и на гроздето – с 6%. Поевтиняват също така оранжерийните домати – с 16,9%, оранжерийните краставици – с 13,4%, морковите – със 7,7%, и чушките – с 25%. По-евтино се изкупуват царевицата за зърно – с 5,9%, овеса – с 20,2%, рапицата – с 18%, слънчогледа – с 15,3%, и тютюна – с 3,2%.

На фона на падащите цени на продукцията в растениевъдството, с 2% са поскъпнали продуктите и услугите, които се влагат текущо в производството. През четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година се увеличават цените на електроенергията и горивата – с 2,9%, на минералните торове – с 9,6%, и на продуктите за растителна защита – с 6,2%. По-ниски са цените на посевния и посадъчния материал – с 2,2%, на ветеринарномедицинските продукти – с 4,3%, и на фуражите – с 1%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. НСИ както винаги лъжат. Яйцата в Била от 2 лева станаха 2,79, което си е 40% ръст. В Кауфланд от 2 лева станаха 2,89, което си е 45% ръст. А млечните поскъпнаха още по яко. Благодарение на шайката на борисов.

  2. Велемире , нали знаеш „Статистика-стакмистика“

  3. Взимам стъкмистиката само за приблизителни резултати и много не им вярвам

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.