Много шум за нищо

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер по време на дебатите.

Какво показаха дебатите в Европейския парламент

Еврокомисар Вера Йоурова говори много, но не каза нищо съществено

ЕНП демонстрира категоричната си подкрепа за българското правителство

Дебатите в Европейския парламент, заради които евродепутатите Елена Йончева (БСП) и Радан Кънев (ДБ) загърбиха различията си и задружно поеха в една посока, премина напълно очаквано и сред не много голям интерес от страна на депутатите. Съвсем закономерно, на разискванията, касаещи върховенството на закона в България, ЕНП демонстрира категоричната си подкрепа за българското правителство, а левицата, либералите и зелените подкрепиха резолюцията, в която се призовава за продължаване на мониторинга и подкрепа за гражданските протести. Спокойно може да се каже, че не чухме нищо, което вече не знаехме, не бяха заявили (и от двете страни), което би могло да предизвика някакви трусове сред управляващите или да промени ситуацията в страната. Честно казано, далеч по-интересни и изпълнени с неочаквани събития бяха часовете преди дебата. В понеделник Манфред Вебер информира в Туитър, че е провел „добър разговор“ с Бойко Борисов, като припомни на протестиращите, че редовните избори са през март, и тогава, а не сега, и не на улицата, ще се реши кой ще управлява. Вебер ясно заяви, че въпреки необходимостта от подобрения, „правителството е напреднало по много теми“. Недвусмислена позиция, която за разлика от не толкова ясно изказаното мнение на председателя на ЕНП Доналд Туск, няма как да бъде тълкувана по друг начин, освен като подкрепяща правителството, в частност, Бойко Борисов.

Отново в понеделник заедно с още десетина протестиращи, Христо Иванов и Радан Кънев спретнаха хепънинг пред ЕП. Това явно не трогна ръководството на Европейската народна партия, която реши, че няма да даде думата на Кънев, въпреки че той бе сред инициаторите на дебата. Красноречиво решение, което недвусмислено показа и пренебрежителното отношение на ЕНП към позицията на евродепутата от ДБ, както всъщност и към него самия. Явно предчувствайки фиаското, което предстоеше, Кънев написа прочувствен и безсмислен пост във Фейсбук, в който заяви, че намира позицията на ЕНП за „дълбоко погрешна, въпреки че я разбира, но ще внесе писмено изказване, в което да изложи гледната точка на тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата.“ Радан Кънев явно цитира изследването на „Алфа Рисърч“, което беше удобно публикувано точно в деня на дебата в ЕП и, според което, около две трети от пълнолетните българи продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната.

Интересна ще е и позицията на „Да, България“ след решението на ЕНП. Достойното и морално поведение е ясно, но вероятно за пореден път ще станем свидетели на витиевати изказвания, както и снишаване, разбира се, в името на компромиса. Парадоксално, защото не е тайна за никого, че ДБ биха се чувствали много по-уютно и на място в друга група в ЕП - ПЕС, Зелените, АЛДЕ, но по неясни причини, упорито държат да са част от партия, с чиито позиции по никакъв начин не си импонират. Сякаш изпреварвайки възможните въпроси в тази посока, Радан Кънев побърза да уточни, че през цялата си политическа кариера е бил член на ЕНП, но никога не е получил подкрепа от тази партия, обаче „нашата принадлежност към това „семейство“ е следствие на принципи и ценности, а не бакалски интереси“, поради което той ще продължи борбата си за еволюция на ЕНП.

Понеделникът не мина без задължителното вече присъствие в медиите на един от тримата т. нар. организатори на протеста. Първоначално познатият основно като производител на фалшиви новини в България, а именно Арман Бабикян, се беше засилил да се изказва в ЕП, явно смятайки, че принципът е подобен на този по жълтите павета - качваш се на една импровизирана сцена, хващаш микрофона и надъхваш тълпата с нецензурни думи. Но поради очевидната невъзможност това да се случи, триото реши да излъчи за свой представител пред ЕП Велислав Минеков. Той заяви, че управниците се „чувстват заплашени и то смъртоносно заплашени и ще направят всичко, за да оцелеят“, твърдейки още, че властващите са пролели кръвта на протестиращите и са малтретирали майките на децата с проблеми. Не пропусна да обиди и всички, които не подкрепят протестите, като намекна, че живеят в нищета, между чаша гроздова ракия и приказки за бъдещето.

Също в понеделник БСП - Хасково свалиха доверието си от Елена Йончева, четири години, след като я издигнаха за депутат, а преди две години и за евродепутат. Те я упрекнаха, че е говорила в публичното пространство срещу соцлидерката Корнелия Нинова.

Същинският дебат в залата започна с изказване на еврокомисар Вера Йоурова, в което тя говори много, но не каза нищо съществено. После думата взе евродепутатът от „Обнови Европа“ Рамона Стругариу, която с патос коментира, че в България „определени играчи, а и европейската помощ защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията, затова нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ.“ В същия дух говори и евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд. Последва техническа пауза, заради проблеми със звука, които продължиха и по време на изказването на Ангел Джамбазки. Техниката беше далеч по-благосклонна към вече добре познатата, основно с агресивното си говорене, Клеър Дейли, която не пропусна и този път да захапе управниците ни „вампири“, които според нея се подиграват на ЕП. Дейли беше подредила няколко листа пред себе си, като внимателно следеше да не изпусне някоя от мислите си, докато с назидателен тон и нервни движения се караше от трибуната. Ден по-рано именно Ангел Джамбазки коментира обсъжданията и критичната резолюция за България, приета от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, като остро реагира към Дейли. Евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев също определи думите на Дейли като „много тежки“ и подчерта, че „този парламент не бива да бъде инструментализиран от една партия“, която няма морално право да застава зад резолюцията, визирайки левицата в България.

Последваха още изказвания, но тъй като техническите проблеми продължиха, от речта на Елена Йончева се чу само, че „болката на България днес е болката на целия Европейски съюз.“ Председателят на ЕНП Манфред Вебер отново категорично изрази подкрепата си за премиера Бойко Борисов и неговото правителство, като заяви, че е добре младите хора да излизат на улицата и да представят идеите си. „Българите трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Демокрацията функционира. Никой не може да твърди, че не съществува свобода на изразяването и свобода на пресата. Бойко Борисов винаги е насърчавал младежите „Протестирайте“.

Като безспорно най-силно може да бъде определено изказването на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който излезе от руслото на дебата:

„Уважаеми колеги, както и да свърши този дебат, името на страната ни ще бъде опетнено. Аз съм член на ЕП за 5 години, но съм българин завинаги. Искам да ви попитам - това ли обещахте на вашите избиратели преди една година? Кой спира хората да протестират? Никой не твърди, че управлението е безгрешно и е решило всички проблеми на Прехода, но да се изправиш в ЕП и да кажеш, че в България се обгазяват деца... За Бога, трябва да има някакви граници!“.

Всички искаме независима съдебна система, но за това са нужни общи усилия, в които вие не участвате. Няма да се получи чрез смяната на едно правителство с друго. ЕП не може да се ползва за партийни битки. Още по-лошо - за нечий стремеж да дойде на власт без да е избран. Всяка позиция, че редовно правителство трябва да си тръгне преди изборите, е признание, че не можете да ги спечелите. Правителствата идват и си отиват, но хората остават. И подобни дебати няма да Ви спечелят доверието им. Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите навън и започнем да ги решаваме сами. Подадена ни е ръката да работим с всеки един. България над всичко!“

Новаков не каза нито повече, нито по-малко от това, което доста по-често трябва да чуваме от трибуната на ЕП. Защото евродепутатите не трябва да забравят, че са изпратени от сънародниците си в Брюксел, за да защитават на първо място интересите и доброто име на страната си, а не личните и вътрешнопартийните си ползи.

Дебатът по резолюцията приключи без гласуване, което ще се проведе в четвъртък, а преди това ще бъдат внесени евентуални поправки. Дотогава ще се разнообразяваме с до болка омръзналите на всички вечерни сбирки на жълтите павета.

Коментари

Задължително поле