Музеят в Сандански получи безценен експонат

Археологически музей в Сандански. Епископската раннохристиянска базилика, поглед от вътрешния двор. Снимка: Уикипедия

Уникално мраморно изображение на мъж, за което археолозите предполагат, че е едно от най-ранните изображения на Христос, е сред новите попълнения на експозицията в музея в Сандански, информира БНТ. Над 10 хиляди души от страната и чужбина са посетили за последните шест месеца археологическия парк в града.

В новите експозиции на музея туристите вече могат да видят ценни археологически находки, разкриващи историята на древния град. Сред откритията е мраморно изображение на мъж, за което археолозите предполагат, че е едно от най-ранните изображения на Христос.

Мраморната находка е част от колона, върху която е изваян образа на мъж. Открита е преди няколко години в централния кораб на раннохристиянската Епископска базилика от 5-6 век. Според археолозите това е едно от най-ранните изображения на Иисус Христос от времето на 6-и век. Доказателство за това историците откриват и в раннохристиянските символи, свързани с Господ и изваяни върху древната находка.

„Това е мраморно изображение с много високо качество на Иисус Христос заедно с Божия агнец. Те са синоними, споменават се още в Евангелието на Йоан. Те за изключително редки като изображение.“, коментира директорът на Археологическия музей в гр. Сандански Владимир Петков.

Археолозите смятат, че ценната скулптурна находка е била елемент от храмовата архитектура на базиликата и свързана с религиозните практики, извършвани в храма. Най-вероятно тя е била издигната на постамент.

„Явно е заемала централно място, тъй като това е изображение, което хората са почитали. Най-вероятно е имало и литургия около нея, палели са свещи, така че това е един от идолите в Епископската базилика.“, каза още Петков.

Уникалната находка вече е показана в новата експозиция на археологическия музей.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете