Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Маските падат и става зле за маскираните...

В политически план изводите са ясни - без реформи и без ясна политическа програма не могат да се очакват добри резултати

Пред „Труд“ без маска

Днес откриваме нашата нова рубрика. Тя е провокирана от пандемията COVID-19 и необходимостта да говорим без да маскираме истината за нея и за влиянието й върху живота в страната. Наши събеседници ще бъдат водещи личности от политическия, стопанския и обществения живот у нас.

При всички случаи ние ще увеличим присъствието си в парламента. Излизат все повече и повече дефектите на управлението. Ситуацията е такава, че се очакват нови политически субекти, но те няма да постигнат резултатите, на които се надяват. Това твърди в интервю за „Труд“ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Питаме го и необходимо ли беше извънредното положение, какви са изводите от него и перспективите след отмяната му.

- Г-н Карадайъ, извънредното положение свършва. Необходимо ли беше то?

- Мнението на експертите и по-точно на Националния оперативен щаб беше категорично. Ние като партия и като парламентарна група подкрепихме предложението за обявяване на извънредно положение. Фактите днес доказват правотата на тази теза. Твърдо вярваме, че човешкият живот е най-висша ценност и наш дълг е да направим всичко за запазване на живота и здравето на хората, за подобряването на условията за живот. Това време трябваше да даде възможност на системата да се организира и реорганизира, да създаде условия за посрещане на пандемията и да се справим с нея успешно.

Убедени сме, че когато сме обединени, професионализмът на нашите лекари, фармацевти, общо - медицински работници, съчетан с най-успешните научни постижения и практически разработки, могат да доведат до успешно справяне с пандемията. Накратко, извънредното положение беше необходимо. Трябва да работим обединени за такъв резултат.

- Какви са най-важните изводи от извънредното положение?

- Необходима е национална кауза, която да обедини потенциала в национален план, за да се постигнат желаните резултати. Това време показа, че милосърдието, съпричастността, солидарността, човечността са живи. Това са нещата, които ни правят хора, правят ни общност и помагат да се справим с общи усилия. Преосмислихме мястото и ролята на лекарите, медицинските сестри, стоматолози, фармацевти, всички онези, които са на първа линия, които в истинския смисъл на думата се борят за човешкия живот. Дори, пренебрегвайки своята сигурност, своя живот и живота на своите близки. Преосмислихме мястото и ролята и на учителите... Преоткрихме очарованието и щастието на общуването в семейството, уюта на дома. В забързаното ежедневие често не намирахме време за това. Не съм убеден, че по трудния път човек трябва да стига до прости истини, но животът опровергава често тази теза...

Искрено се надявам, че за всички нас най-ценното е животът, здравето на всеки човек, на всички наши близки, безопасността на хората в сегашната ситуация е ценност, по-силна отвсякога. И в същото време не трябва да забравяме, че удовлетвореността от живота също е висок приоритет. Затова трябва да следим гарантирането на достойни условия на живот. Като извод ще посоча и това, че все по-остро ще се поставя въпросът за баланса между работа и личен живот, време и внимание към близките, децата, родителите, семейството.

В политически план изводите са ясни - без реформи и без ясна политическа програма не могат да се очакват добри резултати.

- Кажете, какви според вас са перспективите след извънредното положение.

- Реалността е такава, че икономическите перспективи са тревожни. Затова още при въвеждането на извънредното положение, както и при удължаването на срока поставихме категорично въпроса за ясен план с конкретни мерки за излизане от това положение...

Перспективите за справяне с пандемията са другата страна на въпроса. В тази връзка в световен план разчитаме на обединените усилия на медици и научна мисъл по-скоро да се открие ваксина против вируса.

- Прави ли са онези, които твърдят, че последиците в икономиката след пандемията ще са изключително тежки?

- За да не се сбъднат тези прогнози трябва час по-скоро правителството да ни представи екшън-план за справяне с икономическите последици. Това е единственият начин, за да не се случи икономическият срив, който предвещават някои експерти.

- С какво станахме по-различни след изолацията?

- Политиците, надявам се, да сме станали по-отговорни, с по-голяма ангажираност към бъдещето на нацията. С поглед към по-далечен хоризонт. С визия за бъдещето. За всеки един от нас в чисто човешки план това е изпитание, което ще ни накара да погледнем себе си, към себе си, а и към ближния, с по-друг поглед. Всеки от нас осъзнава, че е необходимо задължително да намери време за това. Надявам се да сме станали по-човечни и по-добри, по-състрадателни и по-толерантни. Осъзнали силата на общите обединени усилия. И с по-голяма грижа за околната среда, за планетата.

- Смятате ли, че научихме ненаучени уроци?

- Определено. Забързани в своето ежедневие, подвластни на ускорения ритъм, надпреварвайки се с времето, ние бяхме забравили значението на простите неща, силата на добротата, значението на смирението, очарованието от човешкото общуване, радостта да сме заедно цялото семейство. Научаваме се да ценим това, което имаме, и то да ни прави щастливи, да сме толерантни един към друг, заедно да преодоляваме препятствията и да гледаме уверено напред. И още много уроци можем да научим по един по-лесен и красив начин без да е необходимо да има подобни изпитания. Нека да намираме време за тези уроци.

- Няма как да не ви попитам и за ДПС. Как виждате ролята на партията занапред? Бяхте балансьор, бяхте незаобиколим фактор, сега какво сте?

- ДПС остава важен политически субект с национално отговорна политика и програма за развитие на страната. Нашите приоритети са свързани с подобряване на живота на всички български граждани, за подобряване на условията за живот, за чиста околна среда, чист въздух, чиста енергия, чиста вода, чиста храна, чиста енергия и високи технологии. Всъщност пандемичната криза показа колко актуални са тези приоритети. Всички видяхме, че без високите технологии нямаше да можем да работим и да осъществяваме връзка помежду си. Разбрахме колко ни е нужна чиста и здравословна околна среда. С тези приоритети и с традиционната за нас защита на правата и свободите, ние имаме програма, която е все по-актуална за българските граждани и за българската икономика.

- Догодина предстоят парламентарни избори, колко мандата ще смятате за успех на партията?

- Догодина изборите ще изискват ясни политически програми и планове за развитие. Българските граждани не просто ще очакват обещания, те ще искат конкретни програми. Ние работим и не сме преставали да работим по нашите приоритети, работим за нашите избиратели, за нашите общини, за всички български граждани. От тази гледна точка успехът на партията ни би бил закономерен и обоснован. Резултатите и сега са налице, при всички случаи ние ще увеличим присъствието си в Парламента. Но за нас винаги е било по-важно не толкова колко мандати имаме, а дали успяваме да осъществим, да реализираме програмата си. По това се измерва значението на всеки политически субект.

- Как оценявате политическата ситуация в страната?

- Излизат все повече и повече дефектите на управлението, поради липса на реформи. Но сегашната ситуация ще ги направи необходими с още по-голяма сила, за да не се реализира кризата в апокалиптичните размери, за които предупреждават икономическите експерти.

- Очаквате ли появата на нови политически субекти на парламентарните избори през март?

- Ситуацията е такава, че се очакват нови политически субекти, но те няма да постигнат резултатите, на които се надяват. В световен план професионални и много опитни политици трудно се справят с кризата. Представяте ли си аматьори на тяхно място? Българските граждани имат изключително голям политически усет и както казах и преди малко, те ще искат ясни програми и конкретни мерки и действия.

- Какво правителство след изборите би гарантирало бързо излизане от кризата и стабилизиране на икономиката?

- Коалиционна програма, с ясни приоритети, мерки и действия, срокове за изпълнение. Програма за ускорено догонващо икономическо развитие.

- Кажете нещо лично за вас без маска.

- Без маска съм през цялото време. Но, да, ще споделя в личен план, скоро навърших 50 години и може би и заради това, и заради извънредната ситуация намерих повод да погледна на живота и под друг ъгъл. Този юбилей сам по себе си е достатъчен повод за равносметка, а и в сегашната действителност още повече. Вярвам в доброто бъдеще на България и знам, че ще работя с още по-голямо старание и усилие да върнем нашите деца тук и да им създадем по-добри условия за живот. И пак в личен план, купихме си къща с кредит, като се надявам всички ние да намерим баланса между работата и личния живот, за да можем да се радваме на общуването в семейството и на уюта на дома. Разбира се, къщата не е довършена, има още много работа по нея, но е нещо, което искахме и на което искрено се зарадвахме. И колкото да е лично, толкова е и партийно, наш основен приоритет си остава гарантирането на достойни условия на живот на всеки човек.

- Коя е най-ненужната маска в обществото?

- Всяка маска, която служи като прикритие, е ненужна. Но подкрепям позитивните роли, които подтикват към откровение, съпричастност и отговорност в обществото.

В политиката е противопоказно да си с маска, ако искаш да имаш трайно присъствие. Във всички случаи маските падат и става зле за маскираните...

Нашият гост

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в село Борино, Смолянско. Завършва висше образование в УНСС. Учредител на Академичното дружество на ДПС в София и член на движението от май 1991 г. Учредител е на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата (1998-2003). От 1996 до 2001 г. е преподавател по Информатика в НБУ. От 2001 до 2011 г. е секретар на ЦИК. От 2002 до 2010 г. е зам. изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол. От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. На 24 април 2016 г. е избран за председател на ДПС на IX национална конференция на партията.

Коментари

Задължително поле