САЩ наложиха санкции на фирми и физически лица за връзки с ИДИЛ

Приеха 13 деца в болница в Ямбол със симптоми на хранително натравяне

Вдигат наемите на магазини в моловете Откриха нови 60 хил. кв. метра

„Фолксваген“ решава до края на годината за завода в Турция

$3 млн. за жилище на круизен кораб

Разбиха международна престъпна група за трафик на артефакти в Италия

Камерите за тол такси ще следят и горивата Рамките по магистралите засичат тежестта на цистерните

Трима убити при стрелба в Оклахома (ВИДЕО)

Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери Имунизациите предпазват от четири щама - “Бризбейн”, “Канзас”, “Пукет” и “Колорадо”

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло Само месец и половина след раждане, звездата е във върхова форма

Признават ли се болничните дни за трудов стаж?

Турция заплаши да възобнови военната операция в Сирия

Стара Загора ще се потопи в коледни светлини на 5 декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 ноември 2019

Без опозиция в парламента на Беларус Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

Мюнхен – последен опит за стоп на ескалацията с Русия На практика ЕС не участва като страна по нито един от основните договори, засягащи сигурността на Европа

В Германия започна тазгодишната Мюнхенска конференция за сигурност. Форумът е ежегоден, провежда се от 1962 година и представлява най-авторитетното мероприятие, посветено на военно-политическите аспекти на сигурността в Европа. До 1993 г. този форум се наричаше „Конференция по воените въпроси“ . В него, освен европейските държави, присъстват САЩ, страните от Залива, Китай, Индия и Япония. На тазгодишната 54-та конференция вземат участие генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, както и бившият Кофи Анан, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, също и предишният Андрес Расмусен, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Тереза Мей, президентът на Украйна Петро Порошенко, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. От американска страна пристигна истинска „Група за специални операции“ – съветникът по национална сигурност ген. Хърбърд Макмастер, секретарят по отбраната ген. Джеймс Матис, директорът на ЦРУ Майкъл Помпео, както и над 30 държавни и правителствени ръководители и над 80 министри на външните работи и на отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов също участва в конференцията в дискусията „Защитавайки заедно сигурността на Запада, отбранителният съюз и неговото въздействие върху трансатлантическите отношения“, чийто модератор беше председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.
Въпреки високото ниво на представяне и официалната атмосфера, конференцията се провежда под общото усещане, че нещо не е наред със сигурността в Европа. Противопоставянето е видимо, върнали сме се в епохата на Студената война и опасността от световен конфликт рязко се е увеличила. Самите организатори смятат, че е достигнат предел на конфронтацията с Русия, от който ситуацията може да се развие автоматично в негативен сценарий. В подкрепа на това изготвиха доклад озаглавен „До ръба и обратно“.
Според него 2017 г. се характеризира с продължаващото ерозиране на т. нар. Либерален международен ред и все по-непредсказуема външна политика на САЩ. Напрежението в много части на света нараства. Противопоставянето между САЩ и Северна Корея ескалира до опасност от ядрен конфликт, разривът в Персийския залив се задълбочава и то не само между Саудитска Арабия и Иран, но и вътрешните конфликти с Катар и войната в Йемен. Отбелязва се значителното разширяване на китайската инфраструктура в Южнокитайско море, както и нарастващото глобално военно присъствие на Китай.

Прави се оценка на състоянието на ядрената програма на Северна Корея и анализ на влиянието върху сигурността на споразумението за иранската ядрена програма.
Публикуван е обзор върху състоянието на режима за неразпространение на ядрено оръжие, въпросите за екологичната и климатичната сигурност, както и кибер-сигурността.

Специално внимание представлява докладът в частта си посветен на сигурността в Европа. Посочва се новата тенденция в европейската отбранителна политика и потенциалното въздействие на Брекзит. В допълнение докладът анализира регионалното развитие в Централна и Източна Европа, Африка и Близкия изток. Съвсем сериозна опасност за Европа представляват ерозията на споразуменията за контрол над въоръженията, разполагането на допълнителни въоръжения, напрежението около провеждането на военни учения, конфликтът в Украйна, като така са засилва рискът от непреднамерен въоръжен сблъсък между Европа и Русия.

Напълно правдив анализ на обстановката и правилни изводи с едно изключение. Светът не се връща към Студената война, той я изпреварва. По време на предишното противопоставяне беше достигнат един паритет, скрепен с международни договори и ясно разграничени зони за отговорности и ненамеса. Сега всичко това вече го няма. Нещата стават още по-сериозни за Европа, когато се анализира състоянието на сдържащите международни договори по сигурността и участието на сегашните европейски страни в тях. Основният въпрос е дали на този етап Европа притежава реални възможности активно да влияе и управлява процесите, застрашаващи сигурността на континента. При договорите за контрол над въоръженията става въпрос за: Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег ДРСМ – подписан още през 1987 г. между Рейгън и Горбачов този договор премахна най-голямата и реална опасност от ядрена война в Европа. По силата му САЩ унищожават 846 ракетни комплекса „Пършинг“ и „Томахоук“, а СССР – съответно 1846 ракетни комплекса (РСД-10 „Пионер“, Р-12, Р-14, РК-55, ОТР-22 „Темп-С“, ОТР-23 „Ока“), превърнали европейските ни държави в заложници и жертви на размяната на тактически ядрени удари между двете свръхсили, но на нашия континент. Сега този договор се поставя отново под съмнение, САЩ обвиняват Русия, че разработва ракети със среден обсег, а от своя страна Русия ги обвинява, че разполагането на районите на противоракетната отбрана на САЩ в Румъния и Полша е нарушение на ДРСМ, защото пусковите установките са идентични с тези на ракетите „Томахоук“, а няма механизъм за проверка какво точно е инсталирано. Също така заплашва, че ще денонсира договора, ако под предлог на кризата с КНДР американците предоставят такива системи на Япония.

В случай, че ДРСМ отпадне, Европа отново ще бъде натъпкана с ракети и ще се върнем в епохата на 80-те. Възможност за въздействие от страна на ЕС е почти никакво, това си е договор между САЩ и Русия, дали се спазва или не, решенията си го взимат пак те, мерките и контрамерките – също. Ние можем да се надяваме само косвено да ни бъдат изслушани опасенията, а те не са никак малко. Отпадането на договора връща отново тактическите ядрени оръжия в Европа. При предишния случай СССР е демонстрирал възможности за достигане на превъзходство на европейската зона 8:1. Сега може и да е с разлика 4:1, но какво от това , че вече могат да те унищожат 4 пъти, а не 8 както преди?! В последните доктрини на Руската федерация са заложени термини като „превантивен ядрен удар“, в тази на САЩ – също, като там има и „изпреварващ“ (разлика съществува), както и „ограничен конфликт с ядрени оръжия с понижена мощност“. Този ограничен конфликт те са готови да водят с пълна решителност в чужбина – Европа, която обаче за нас е у дома.
Доколко войната ще се ограничи само с размяна на маломощни ядрени удари, е нелепост, защото такова задължение противникът изобщо не е поемал, а и се съмнявам да отговори сдържано и хуманно под заревото на горящите му градове. Може да се окаже, че руснаците просто не произвеждат такива маломощни бомби. Другият сдържащ ескалацията на въоръжаването в Европа е Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Подписан през 1990 г., той поставя лимити върху войските, силите и средствата от Атлантика до Урал. Тук вече страните от ЕС сме основни участници и имахме думата за поставяне на наши условия, за съжаление обаче този договор е невалиден вече от 10 години. През 2007 г. Русия излезе от него заради скоростното разширяване на НАТО към нейните граници. Това позволи отново да се увеличават безконтролно войските в Европа. Следващият е Договорът, забраняващ разработването на противоракетни системи, ПРО, който вече е невалиден, денонсиран от президента Буш. ЕС също не е участник по него, но е потърпевш, защото системите за ПРО на САЩ се инсталират в Европа, а руските средства за поразяване са насочени към европейски цели. Украинският конфликт – тук ЕС (Германия и Франция) участват като гаранти в споразуменията Минск-2, но рязкото покачване на напрежението и опасността конфликтът да излезе от кантрол, се определя от предоставянето на украинската армия на нападателни въоръжения, зависещо от Конгреса на САЩ и предоставянето на ответното ниво нападателни средства в Донбас от страна на Русия. На практика ЕС не участва като страна по нито един от основните договори, касаещи сигурността на Европа.
ЕС в момента е единствено страничен наблюдател на събития, които могат да направят отново европейския континент и населението му заложници на противопоставянето и геополитическите амбиции на извъневропейски държави. Това вече сме го преживявали и ще ни вкара в напълно излишни разходи за нова надпревара във въоръжаването. Неслучайно в доклада на председателя на Мюнхенската конференция Волфганг Ишингер се посочва, че „ЕС е най-големият потърпевш“ от ситуацията и настоятелно се привества самостоятелната европейска отбранителна инициатива, Постоянно структурирано партньорство (PESCO), т.нар. европейско НАТО, като единствения механизъм за независимо присъствие по въпросите на сигурността в собствения си континент.

Мерките, за да не се достигне до ръба, трябва да се вземат предварително, защото за разлика от оптимистичното заглавие на доклада, обикновено щом се достигне ръба, се пада от него, да се оттласнеш обратно е много рядко изключение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (44)

 1. Добре, че изкарахме американската политика непредсказуема, казал Путин и превзел Крим.
  Предлагам КГБ да направи политиката ни предсказуема казал Путин и отишъл на избори за президент.

  1. Еех, троле слабоумни евроатлантически… кажи им да сменят репертоара, че лъжите на евроатлантическия путин вече скъсиха краката на холандския външен министър…

 2. Русия може и да бъде победена военно,но и планетата Земя ще бъде след това просто един безжизненно летящ в космоса сравнително малък астероид…

  1. Защо трябва да бъде побеждавана военно, като е победена икономически?

   1. А щом е победена икономически и не е заплашена военно, защо САЩ продължават финансово-икономическата си война срещу Русия и пращат бойни кораби в Черно море?

 3. Кой е този Гърдев, че и коментатор на „Труд“? Верни са му тезите, но скучно поднесени.

  1. Димитър Гърдев е един от най-компетентните анализатори. С интерес го следя. Съветвам те и ти да го сториш. Често го канят в телевизионни студия по повод близкоизточните въпроси по които наистна е голям спец.

   1. Може да е компетентен, можа да не е, но при всички положения е купен. Какво значи „последен опит“? Нищо не подсказва, че утре на някоя друга конференция няма да има друг опит. И какво значи ЕС не е страна по никой договор. Това е нормално. Страни по договорите са отделните членки. Такъв е статута на ЕС. Много от договорите са подписвани преди да има ЕС. Що за внушения. Вижда се че пробутва опорните точки на Москва. И то не особено компетентно.

    1. Вземи си почисти инструментите за наблюдение. Страните по всички договори, цитирани в статията, са две – СССР/Руска Федерация и САЩ. Няма нито една държава от Европа в тях.

     Ако в анализа защитава „опорни точки“, това са опорните точки на ЕС. И може би наблюдението ти е пропуснало факта, че България е член на ТОЗИ съюз.

     1. Прав си. Даже за окупацията на германияняма договор. Страните победителки са там и толкоз. Има споразумения за разширяване действията на тази база.

 4. Важното е да са верни, а ти си пусни весела музика, докато четеш, може и аротатизирани свещи да си палиш. Европейските страни фактически са окупирани от САЩ под предлог измислената руска опасност, за която няма никакви доказателства, вярно е само, че еропейски армии са нападали нея поне веднъж на столетие. По занижени данни от НАТО само европейската му съставляваща има 3-4-кратно превъзходство във въоръжения и 50% повече войска. Откъде накъде Русия ще ги напада? Заложници са европейците на англосаксонския империализъм и първи ще изгорят в евентуална война, докато за САЩ има някаква надеждица да останат 2-3 милиона „богоизбрани“.

  1. Така е… даже си имат американски (не натовски) ядрени ракети на тяхна територия… за разлика от „кандидат 16 советска республика“…
   Ма де де6ил да вдене какво означава това?!

 5. На всеки здравомислещ е ясно, че Русия няма да нападне НАТО или ЕС. Но здравомислещи почти не останаха.

 6. Супер ясно,синтезирано и аргументирано! И е написано интересно,чете се на един път…

 7. На американците им трябва война. Долара губи позиции и америка потъва в дългове. Само война може да я направи отново номер едно. Проблема е че войната ще се води на територията на европа. Европейците са глупаци. Не трябва да влизат във война с Русия. Този път ще е последен за тях като се има предвид Наполеон и после Хитлер

 8. На американците им трябва война. Долара губи позиции и америка потъва в дългове. Само война може да я направи отново номер едно. Проблема е че войната ще се води на територията на европа. Европейците са глупаци. Не трябва да влизат във война с Русия. Този път ще е последен за тях като се има предвид Наполеон и после Хитлер

  1. Путински опорни точки за икономически неграмотни челобитници. По време на война се задлъжнява още повече. Освен това по твойта логика на Путин му трябва още повече война. Неговата рубла и икономика са по -зле от американските.

   1. А каква беше опорната точка на холандскуя външен министер? „Холандците са говеда кат всички евроатлантици и можем да ги лъжем колкото си щем… даже и министер може да стана с лъжи за путин“?!

   2. По време на война се задлъжнявало още повече. Ей гей разклецан. Ще задлъжнят европейците. Не американците. Щото войната ще е на европейска територия. После ония отвъд океана ще дават пари на заем. Заводите им ще работят с пълна пара за да задоволяват потрребностите на европа. Това искат краварите.Толкова сте гнусни купените американски лизачи че няма на къде повече

    1. Гнусни и прости, но за сметка на това нахални.

 9. Да Русия няма да напада Европа ?!!! Украйна и
  Крим не са ли в Европа бе путиновци ??

  1. Тъп, извинявам се шоп, това в Украйна беше американски преврат и аз се учудвам,
   че Русия реагира така пестеливо

 10. Крим е РУСКИ, шопе…а Украйна напада НЕЭАВИСИМ ДОНБАС

  1. По твоята логика и Калининград е немски, но никой не е тръгнал до го завоюва (връща). Международните договори трябва да са валидни за всички. А „независим Донбас“ таково животно нема.

 11. Мюнхен 1938-та година…
  събрали се на едно
  л@йно до л@йно…!!!

  / Чембърлейн, Даладие + Хитлер/…
  после, които четат…энаят,
  които не четат стават Бойко
  Борисови Джендъри/

  1. И решили тримата делбата на чехия и подписали мира на времето си.

 12. Пич “ кириэ“…
  “ Неэависим Донбас “ ИМА,
  и се БОРИ эа своята
  НЕЭАВИСИМОСТ

  / па и хапе лошо…питай
  ПОТРОШЕНКО/

 13. К’в ЕС, к’ви гробища,
  к’ви пет лева,
  някой да е виждал мирен
  договор с Германия тъдева

 14. Руснаците са яки и слабоумни хора. Достатъчно им е да са в ефир, да ги дават по телевизията, някой да ги лъже постоянно, че са велика сила, нищо, че умират от глад, СПИН и баяришник и ще бъдат доволни и спокойни. В противен случай са готови да запалят земята, да я изпепелят, само и само да ги покажат по телевизията как я палят и как пишат върху пепелта на планетата „Здесь был Иван“.

  1. Те са поне и яки, не само слабоумни кат теб и другите фенове на пор-дис-на-лук плевнелиев…

 15. Руснаците продават на САЩ
  двигатели эа Космически кораби
  и единствени имат такси транспорт
  до МЕЖД.КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ
  / срещу эаплащане/

  пич, сплавта эа двигателите много ЯКА,
  и лична тайна на тоэ ПУТИН …ама
  омръэна ми само Името МУ да споменават…
  ДЕНОНОЩНО бес умора…

 16. Руснаците продават на САЩ
  двигатели эа Космически кораби
  и единствени имат такси транспорт
  до МЕЖД.КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ
  / срещу эаплащане/

  пич, сплавта эа двигателите много ЯКА,
  и лична тайна на тоэ ПУТИН …ама
  омръэна ми само Името МУ да споменават…
  ДЕНОНОЩНО беэ умора…

 17. Пич,
  беэ да се превъэнасям,
  ЛЕКЦИИ ще ти иэнасям

  Будь Эдоров, Д-р, Професор
  Петров

 18. Ако Русия следваше своя естествен исторически път на развитие, щеше да бъде на космическо разстояние пред САЩ и всяка друга страна. Но Русия беше ограбена и разсипана, унищожена и унижена от организираната престъпност на Ленин и Сталин. 75 години руски геноцид и унищожение на елит и вяра, практически направиха от Русия политическо и икономическо джудже. Затова сега хората харесват джуджето Путин. Не биха одобрили някой бабаджанка като Тръмп, защото се различава от тях – ситните, утрепани, сиви и безлични руски хора.

   1. копейките, копейките….

    1. Копейките ги търси отзаде си… путин ги остави.

 19. а ние … $$$ само эа между-ушие,
  писане и благодушие

 20. Сколопендро,
  ще те дам на вэвода КГБ
  де мома Меркел иэработи
  сладко и добре

 21. Ако на платените руски коментатори, наречени тролове, им забранят да пишат за задници и за хапове, ще мълчат и ще се мятат като риби на сухо, ще дишат тежко и ще мълчат. Няма да имат сили да плюят своите сънародници, няма да им платят и ще умрат от глад. Затова нека само да капнем една сълза на съжаление върху плешивите им празни глави и да ги оставим да си вадят клозетните копейки.

  1. За платените руски тролове не знам… за неплатените български коментатори ще ти кажа, че единственият смислен отговор който може да ти се даде е да си пиеш хаповете.

 22. Да нидейте же так, Скалапендра Иванавна, та трольчики, это новата работническая класса, на каторая наш царь-президент поверил прохада, вайната и себе си дори…

  1. Така е. Даже имат работно място:
   Euvsdesinf.eu да громят руската преса и замазват лъжите на евроатлантическите си министри…

 23. На САЩ им трябват войни за да живеят охолно. САЩ са окупирали целият свят и европейския съюз. А ния де ги хвалим. Русия не напада никога но на САЩ им е нужно да ни внушават страх за да им купуваме ръждясалите оръжия. Да харчим и парите който нямаме.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.