Над 300 милиона са ваксинираните срещу коронавирус по света

Броят на ваксинираните срещу коронавирус по света надхвърли 300 милиона, показват данните на ТАСС, събрани на базата на съобщения от властите, експерти и медиите.

Към днешна дата вече са ваксинирани приблизително 301,4 милиона души, което е 2,5 пъти повече от броя на хората, заразени с COVID-19. По този начин около 3,8% от населението на света вече е ваксинирано. В същото време Световната здравна организация (СЗО) по-рано отбеляза, че за да се постигне стаден имунитет, е необходимо да се ваксинират около 70% от жителите на света, а ръководителят на европейския отдел на СЗО Ханс Клюге посочи, че пандемията ще приключи едва в началото на 2022 г.

Скоростта на имунизация обаче отново се увеличава. Ако в началото на февруари светът получава средно по 6 милиона ваксинации на ден, а в края на месеца тази цифра пада до 4,4 милиона, то тази седмица тя се увеличава до 7,4 милиона.

Първите пет държави, водещи по брой ваксинирани граждани, представляват 50% от общия брой ваксинирани. В Съединените щати вече са ваксинирани над 90 милиона души, в Китай - 52,5 милиона, във Великобритания, като се вземат предвид Нормандските острови, остров Ман и отвъдморските територии, около 23 милиона вече са ваксинирани, в Индия - 20,7 милиона, в Бразилия - 10,6 милиона.

По отношение на дела на ваксинираното население Израел е на първо място (над 97% от гражданите), втори са Сейшелските острови (84,5%), а трети - ОАЕ (65%).

В Русия първият етап на ваксинация срещу коронавирус, както заяви на 5 март вицепремиерът Татяна Голикова, вече е преминал и са имунизирани над 5 милиона души (3,4% от населението на страната). По отношение на общия брой ваксинирани хора Русия е на 12-то място в света. В същото време в Руската федерация има 4,3 милиона заразени.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят