120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

120 дами и рицари тамплиери срещат 10-та си годишнина в Шумен Велик Приорат България приема 5-ма македонци

Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

Балван чества 135 години от построяването на своята църква Храмът в селото носи името на Св. Иван Рилски

Откриха снаряд без видима маркировка в двора на училище в Пловдив

Пиар на правителството блъсна репортер и се извини

Гана обяви едноседмичен траур за Кофи Анан, световни лидери почетоха паметта му

Отново на Крит! Българче обвини гръцкия си баща в блудство

Румен Петков за разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат: Не се прави така

Двама мъже намушкаха с нож възрастен търновец в центъра на Старата столица

Откриха паметник на подводничаря във Варна

Нора Недкова седна на детектор на лъжата Според слуховете взела 300 лева за секс

Румен Петков: 34 души в бордове в енергетиката вземат по 800 000 лв. на година

Цветан Цветанов присъства на сватбата на холивудския актьор Бен Крос и приятелката му Деана в Жеравна (СНИМКИ)

Роми нападнаха полицаи в Раковски, забиха БМВ в патрулка

Над 40% от децата са преживели насилие Това води до здравословни и психически проблеми в зряла възраст

Различните форми на насилие увеличават на по-късен етап риска от тютюнопушене, от злоупотреба с алкохол, ранно начало на сексуалния живот и др.

70% от случаите на смъртност се дължат на фактори в детството

Широко е разпространено насилието под различни форми над българските деца. Това показва двугодишно проучване, проведено под егидата на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Тревожните данни сочат, че 40,9% от децата са преживели емоционално насилие, 28% – физическо, а 11,3% – сексуално посегателство. 9,3% пък са били физически или емоционално пренебрегвани.

Изследването е направено сред 600 студенти по медицина и помагащи професии (социални дейности, здравен мениджмънт, логопедия, специалисти по здравни грижи, психология) от шест български университета. То обхваща въпроси за детството и травмиращите фактори до навършване на 18-годишна възраст.

Проучването доказва, че различните форми на насилие, упражнено в ранна възраст, увеличават на по-късен етап няколко пъти риска от тютюнопушене, от злоупотреба с алкохол, ранно начало на сексуалния живот, риска от множество сексуални партньори, както и риска от затлъстяване.

Всичко това, от своя страна, повишава значително здравословните рискове.

Проучването е на д-р Румяна Динолова от НЦОЗА и се провежда за пръв път в България. Данните от него, изнесени в навечерието на 1 юни, са по повод Деня на детето.

Според Световната здравна организация 70% от случаите на ранна смърт сред хората в зряла възраст се дължат в голяма степен именно на типа поведение, формирано по време на съзряването.

 

Тревожни тенденции

Злоупотреба с алкохол и наркотици

Изключително тревожни тенденции отчитат представителни за страната изследвания по отношение на здравето на децата и техните вредни навици. Половината от младите хора у нас започват полов живот на 16-годишна възраст, като 30% от тях не са използвали презерватив.

Въпреки тенденциите за намаляване, честотата на ранната бременност (до 19 г.) и броят на абортите във възрастта 15-19 години остават високи.

Броят на младите хора, инфектирани с ХИВ, също е сравнително висок – 34% от новорегистрираните ХИВ-серопозитивни лица са на възраст от 20 до 29 години.

 

Вредни навици

Запазва се тенденцията на висока употреба на алкохол – 86% от българските ученици на 16 г. са опитали някакъв алкохол поне веднъж в живота, а 59% от 16-годишните ученици са пили поне веднъж през последния месец. Освен това 88% от българските младежи съобщават, че достъпът до алкохол е сравнително лесен.

Употребата на някакви наркотици поне веднъж в живота сред учениците в Европа остава на високи нива, като 10 страни, сред които и нашата, отчитат нива, по-високи от 25%. В България това са 30% от учениците. 27% от тях са употребили канабис поне веднъж в живота. В периода 1995-2015 г. употребата на канабис в Европа и у нас нараства.

Трима от всеки десет младежи считат, че канабисът е леснодостъпен. Усещането за достъпността на другите наркотици е сравнително ниско: екстази (12%), кокаин (11%), амфетамин (9%), метамфетамин (7%) и крек (8%).

 

Превенция

Експерти провеждат обучения

Като форма на превенция сред децата е важно е да се повлияе върху формирането на нагласи и поведение, защото начинът на живот и навиците през съзряването, имат дълбоко отражение върху бъдещото здраве и развитие. Здравното образование намалява вероятността от проблемно поведение, посочват от НЦОЗА.

Центърът редовно провежда обучителни курсове за подпомагане на дейността на професионалисти, които работят с деца: училищни психолози и педагози, медицински специалисти от детски ясли, градини и училища, логопеди, педиатри, експерти от РЗИ и др.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.