Най-дългият мост в Европа е до Крим (ИНФОГРАФИКА)

Москва очаква наплив на туристи към полуострова

Година след референдума за присъединяване на Крим към Русия през 2014 г. руските власти дадоха старт на строителството на автомобилен и жп мост, който да свърже Краснодарски край с полуострова, до който Москва няма сухопътен достъп на фона на остър конфликт с Киев.

Очакванията бяха най-дългият мост в Европа да бъде официално открит за Деня на победата тази година – 9 май. Тогава обаче фирмата изпълнител обяви приключване на строителството и подписване на експертна оценка. Най-вероятно съоръжението, получило името Кримския мост, ще бъде отворено за леки коли и автобуси на 16 май. Властите предупреждават, че са възможни задръствания заради очаквания голям наплив от желаещи да посетят полуострова.

15_1_200177

Името на моста бе избрано миналата година с помощта на онлайн допитване сред руснаците, продължило месец. На второ място се “класира” Керченски мост, а на трето – Мостът на повторното обединение.

Товарни автомобили ще тръгнат по него през октомври 2018 г., а пътническите влакове получиха отсрочка – през 2019 г. “Скоро ще бъда отворен и ще ви разкажа железопътната си част”, пише мостът от първо лице в официален акаунт в туитър. “Не знам кой измисли слуха за откриването ми на 9 май. А президентът няма да ме прекоси на “Харли Дейвидсън”, шегува се съоръжението в социалната мрежа по повод многобройните статии.

Общата дължина на жп моста е 19 км, а на автомобилния – 16,9 км. Пътят за леки коли ще бъде част от автомагистрала А-290 Керч-Новоросийск. В Крим мостът ще се включи към трасето “Таврида” Р-260 – Керч (източната част) – столицата Симферопол – Севастопол.

Основната цел на властите е да улеснят достъпа до полуострова, за да увеличат туристическия поток и така да съдействат за увеличаването на БВП на региона, който до голяма степен разчита на дотации от държавния бюджет.

Според официалната статистика през 2016 г. около 5,6 млн. руснаци са посетили Крим. Но тъй като много от тях предпочитали да пътуват до черноморското крайбрежие на собствени автомобили или с влак, в Москва изчисляват, че с пускането на моста техният брой ще се увеличи с 4 млн. души.

Освен това облекчаването на доставките на стоки от континенталната част до Крим значително ще намали цените им на полуострова.

През годините е имало няколко опита за полагане на мост. Президентите на Украйна и Русия Виктор Янукович и Дмитрий Медведев подписват меморандум през 2010 г. Последвалото сваляне на Янукович и присъединяването на Крим затвърждават решимостта на Кремъл да започне проекта.

Коментари

Задължително поле