Най-евтината електрическа кола е руска

Zetta струва 6400 евро и се зарежда за 4 часа от 220-волтов контакт

В Русия електрически коли се срещат изключително рядко, но това скоро може да се промени, тъй като през първата половина на 2020 г. започва производството на първия местен електромобил. Моделът се нарича Zetta и ще се сглобява на 99 процента от руски компоненти в автоцентъра Толиати, където се намират заводите на ВАЗ. Единствено батерията ще се внася от Китай.

Eлектромобилът Zetta представлява малка градска кола подобна на Smart с три врати и две седалки. По първоначални данни продажната цена ще бъде около 450 000 рубли, които се равняват на 6400 евро и това ще бъде най-евтината лека кола на ток. Идентични модели на западноевропейски и азиатски компании струват три пъти повече. Батерията на Zetta е сравнително малка с капацитет от 10 киловатчаса и ще се зарежда напълно за 4 часа от стандартен 220-волтов контакт. Максималната скорост на движение е 120 км/ч, а пробегът с едно зареждане изглежда внушителен – от 200 до 560 км. Задвижването се осъществява от четири малки електромотора с тегло 17 кг – по един на всяко колело.

Електрическите коли не се радват на голяма популярност в Русия поради липсата на инфраструктура за зареждане и евтиното гориво.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили