Най-хлъзгавият в политиката

Димо Казасов имал под бомбето само един косъм, който сочел посоката на политическите ветрове.

И неговите ученици по ледените пързалки на времето

На финала сме на хокеен мач, предварително уреден с известен резултат

„Политиката е ледена пързалка – дефинира я Марк Твен. – Само майсторите кънкьори оцеляват и успяват."

На финала сме на хокеен мач от олимпийски мащаб. Обаче на закрит терен, без зрители. Които да се насладят на невероятните пируети между двата отбора. Целта е не единият тим да победи другия, а заедно да поделят златния медал за оцеляване във властта.

Треньор на олимпийците е Димо Казасов. Най-хлъзгавият политик по ледените пързалки на времето.

Роден през 1886 г. в Трявна, Димо завършва гимназия в Русе и право в Софийския университет. Политическото му кръщение е през 1902 г., когато се влива в редовете на Българската работническа социалдемократическа партия. Следната година тя се цепи на тесни и широки социалисти. Казасов отива при широканците. През 1908 г. към тях се присъединява изгоненият от Димитър Благоев кръг "Пролетарий" и партията се преименува на БРСДП (обединена).

С бюлетината на обединените Димо Казасов прекрачва прага на парламента. През 1919 г. е избран за народен представител в Осемнадесетото народно събрание. Той е почти джудже, висок едва 152 сантиметра. Главата му едва се подава от трибуната. Размерът не му пречи да демонстрира таланта си на оратор. Димо изнася пламенни речи, задава неудобни въпроси, дава убедителни отговори.

Политическата ситуация обаче не е благоприятна за дарования като Казасов. Земеделският режим се опитва без време да спъне неговата кариера. С изборни насилия и задкулисни машинации оранжевите не му позволяват да влезе в следващите парламенти. Димо го няма в Деветнадесетото народно събрание, пропуска и Двадесетото.

Но ето, че на Казасовата улица отново изгрява слънце. Превратът на 9 юни 1923 г. помита дружбашите. Като участник в пуча, Димо е награден с министерски пост в правителството на Александър Цанков. По съвместителство остава депутат социалдемократ.

Легендата разказва, че Димо Казасов имал на главата си само един косъм. Всяка сутрин го показвал през прозореца и това растение сочело накъде духа вятърът на промяната. И в каква политическа посока трябва да поеме неговият стопанин.

При една метеорологична справка косъмът маркира, че правителството няма да го бъде, а БРСДП е бита карта. Следвайки прогнозата, през 1924 г. Димо си подава оставката като министър, през 1926 г. напуска и партията.

Казасов не стои празен, веднага създава две формации – Социалдемократическа федерация и политически кръг "Звено". Федерацията е мимолетна, но кръгът оставя трайна диря в историята на България. "Звено" групира политици с различен цвят. Интелектуалци и военни, недоволни от управлението на Народния блок са омешани в редиците му.

Положението не е по-различно и в другите тогавашни партии. "Членовете им – свидетелства Казасов, – които помежду си се наричаха "приятели", представляваха в идейно отношение безцветна маса, а в социално отношение – конгломерат."

"Най-добре е без партии!", заключава майсторът на фигурното пързаляне и се завърта крайно вдясно към откровения фашизъм. През 1932 г. с наша делегация Казасов посещава Италия. Възторгът от видяното излага в пътеписа "В Отечеството на Мусолини".

В България най-близо до Мусолини е Александър Цанков. По тази причина през януари 1934 г. Димо се хвърля в прегръдките на стария познайник. Присъединява се към неговото Народно социално движение. То копира структурите на италианския фашизъм и германския националсоциализъм.

Заедно с Военния съюз и "Звено" движението на Цанков извършва преврата на 19 май 1934 г. Партиите са забранени, Конституцията е отменена, Народното събрание е разпуснато. Димо Казасов заминава пълномощен министър в Белград.

През 1938 г. парламентаризмът е възстановен, но косъмът на Казасов сочи, че е опасно да влиза в пленарната зала. Димо се включва в нелегалния Отечествен фронт, който прави преврата на 9 септември 1944 г. Косъмът е познал – депутатите от Двадесет и петото народно събрание са изправени пред трибунала Народен съд и пратени на ешафода.

Насрочени са избори за нов парламент, открит на 15 декември 1945 г. България е гласувала доверие на 279 депутати: комунисти, земеделци, звенари, социалдемократи и радикали. Плюс един "независим" – Димо Казасов. Бившият социалдемократ и звенар, поклонникът на Мусолини, превратаджията Димо Казасов се заклева във вярност към Народната република.

В условията на отечественофронтовския парламентаризъм Казасов полага още един исторически подпис. В Шестото велико народно събрание пак е депутат. Излъчен с гласовете на Търновската избирателна колегия да зачеркне Търновската конституция. Тя трябва да бъде заменена с Димитровската. В пленарната зала Димо отново е единственият "независим", който на 4 декември 1947 г. парафира новия основен закон на републиката.

Освен народен представител, след Девети септември Димо Казасов е министър на пропагандата в първото ОФ-правителство. Във второто и третото е министър на информацията и изкуствата. През 1950 г. заема поста главен директор на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения.

Феноменалният Димо Казасов напусна този свят през 1980 г. Идеите му обаче живеят в неговите ученици. Вечните слуги на народа по казасовски се пързалят в политическото пространство. Емблематичен е примерът с Марио Тагарински. Той дори надмина своя наставник. Димо е бил в четири парламента, а Марио се промуши през пет.

Тагарински тръгна от Нова СДП, хързулна се в неспокойните редици на СДС, плонжира към ДП, направи елегантен пирует към ОДС, подслони се в РЗС. И най-сетне строши оковите – обяви се за "независим". Точно така, както някога Димо Казасов!

Днес двете водещи политически сили също са населени с хамелеони. В ГЕРБ има с всякаква разцветка. Лъчезар Иванов например още се жълтее като бивш кадър на НДСВ. Христо Иванов пък носеше герберски екип като министър на правосъдието. Сега е с фланелката на ДБ в отбора на ПП.

На финала сме на хокеен мач, предварително уреден с известен резултат. Част от черното тото в лъжовния ни политически живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи