НАП ни пита за "заплатата в плик"

Данъчните пуснаха онлайн калкулатор за загубите от недекларираните възнаграждения

Националната агенция за проходите пусна онлайн анкета, с която ще събира анонимно информация от гражданите за недекларираните възнаграждения или т.нар. "заплата в плик".

Анкетата цели да установи какви са причините служителите да се съгласяват техните работодатели да заплащат осигурителни вноски върху по-нисък от действителния размер на работната им заплата, обясняват от приходната агенция. Тя се провежда в рамките на информационната кампания на НАП "Заплата в плик".

Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“.

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Коментари

Задължително поле