Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 23 ноември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

НАП погна Лозан Панов, най-висшият съдия се крие от данъчните Разбра се защо председателят на ВКС не подаде през миналата година имуществената си декларация пред Сметната палата

Обществото обаче, за съжаление на олигархичното задкулисие, крепящо Панов на поста му, вече отдавна е наясно що за човек е съдия № 1 и чии интереси обслужва

България е известна по цял свят с талантливите си циркови артисти, радващи своите малки и големи почитатели. Но ако легендите в това изкуство като Лазар Добрич, Георги Кехайов или Александър Балкански караха през годините публиката да става на крака, затаила дъх пред виртуозните им акробатични номера и дълго да ги аплодира, то в съвремието ни един от тримата „големи“ в съдебната система – председателят на ВКС Лозан Панов, направи така, че поведението му да е присъщо повече за шапитото на цирка, отколкото за Съдебната палата. С тази разлика, че безвкусните скечове, разигравани пред обществото вече трета година, нямат никакъв шанс да спечелят така желаните от съдия № 1 аплодисменти. Напротив, номерата на Панов са до болка изтъркани, а възнаграждаващите ги спорадични ръкопляскания идват единствено от страниците на грантово зависимите медии, обслужващи олигархичното задкулисие у нас, както и от страна на шепата професионални „протестъри“, членуващи понастоящем в инженерствания от Иво Прокопиев политически проект „Да, България“, гръмко провалил се на последните парламентарни избори.

Скандалите, съпътстващи Панов по пътя му на най-висш съдия в страната, следват един след друг и ако живеехме в нормално общество, всеки един от тях щеше да е достатъчен, за да доведе до незабавната му оставка. В България това не само че не се случва, а дори напротив – сякаш дебелокожието на магистрата е било основният критерий, заради който през 2015 г. Висшия съдебен съвет му гласува доверие.

Участието в политически митинги, при положение че по закон съдиите са деполитизирани, инициирането на лобистки тълкувателни решения, позволяващи на престъпници да избягат от наказателно преследване, посещението му „на крака“ в известни адвокатски кантори през работно време, евтините комедии с „развити болтове“, напъните да се извади прокуратурата от съдебната власт, за да бъде подчинена на политическото статукво, скандалните уволнения на служители от ВКС и безпринципното командироване на съдии, „случайно“ решаващи дела в негова полза, спрягането му като възможен кандидат за президент от политико-олигархичния кръжец „Арго“, разкритите факти за полицейска регистрация на съпругата му, наречена от Христо Иванов „Черен лебед“, възмущението на самите съдии от ВКС, че ги управлява човек като Панов, и още и още, списъкът е наистина безкраен.

Стигна се дори дотам, че заместник-председателят на ВКС Красимир Влахов подаде оставката си в началото на тази година, с мотива, че се срамува да е част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт, а вместо това занимава обществото с личните си страхове, смс-и и части за автомобили. При това без да е формулирал нито едно смислено послание, което да консолидира съдийската общност.

Потъпкването на самочувствието на съдиите обаче не е единственото, с което може да се похвали номиналният председател на ВКС. Със същата лекота Панов заобикаля и законите, а когато това го прави най-висшият съдия в страната, проблемът съвсем не е само личностен, а се превръща в институционален.

Така например през 2017 г. Лозан Панов беше единственият представител от върховете на съдебната власт, който се постави над закона и не подаде пред Сметната палата декларация за доходите и имуществото си. За което беше наказан с глоба от 1000 лева, но вместо да я плати, председателят на ВКС не само че я оспори, но и отиде лично на крака в Районен съд – София, за да се жалва от „превратно упражняващата властта си“ държавна институция. По това дело все още не е постановено решение, макар законният срок за постановяването му отдавна да изтече. И това е напълно обяснимо, защото Панов е член на Висшия съдебен съвет и от него пряко зависи кариерното израстване на изтеглилия „късата клечка“ районен съдия, който трябва да прецени дали да потвърди или да отмени наложената санкция.

Трябваше да мине обаче цяла година от този неумело разигран цирк с неподадената декларация, за да се разкрие истинската причина за действията на съдия № 1 и каква е ползата му да прикрие пред обществото имущественото си състояние.

След като още през миналата година председателят на Сметната палата обяви, че ще сезира НАП и ДАНС за поредната подигравка на Панов със закона, „Труд“ научи от свой източник, че проверката на данъчните вече е приключила. Куриозното в случая е, че Панов, след като е ограничил до минимум съдействието си по време на тази проверка, от близо два месеца на практика се укрива от органите на НАП. Макар да е търсен на официалните му адреси, на работното му място в Съдебната палата, по телефона, както и на адресите на всички имоти, които притежава, контакт с него не е бил осъществен. Нещо повече, проверяващите дори са се опитали да причакат Панов в сградата на Висшия съдебен съвет, в опит да му връчат съответните актове, но и там председателят на ВКС, макар да не е по професия цирков акробат, ловко ги е финтирал по коридорите, очевидно предупреден за присъствието им.

Все още не е известно какво точно са констатирали органите на НАП и ДАНС и дали Лозан Панов е „сгазил“ за пореден път закона, но ако се окаже, че притежаваното от него имущество не е било декларирано или пък не отговаря на официалните му доходи, твърде е възможно да му бъде потърсена освен данъчна отговорност и наказателна такава, за укрити данъци. Още повече, че Наказателният кодекс е сложил праг от три хиляди лева, над който всеки лев „спестен“ от лицето данък, води до по-тежка квалификация на деянието. Като се вземе предвид усърдието на Панов да избегне среща с данъчните, вероятно общият размер на допълнително установените от НАП данъци, които Панов ще дължи на хазната, далеч надхвърля тази сума. В този смисъл упоритостта, с която Лозан Панов се мъчи да скрие от обществото доходите си, може би има своето логично обяснение, а само недвижимите имоти, които съдия № 1 стопанисва, както и тези на съпругата му, далеч надхвърлят сумата от 1 млн. лева. Припомняме, че през 2016 г. в медиите бяха изнесени данни, че пазарната им стойност очевидно не отговаря на цената, вписвана в нотариалните актове за придобиването им, и ако това е така, то очевидно Панов е разполагал с повече пари от декларираните. Което веднага поставя въпроса какъв е реалният произход на тези средства, същите законно придобити ли са и ако да, защо най-висшият съдия в държавата ще се страхува да ги обяви публично?

Разбира се, ако се окаже, че наистина Лозан Панов дължи на държавата данъци, и то от недекларирани доходи, то и в този случай очакваното от него поведение няма да е присъщо на човек с достойнство и морал. Номиналният председател на ВКС ще продължи упорито и безпринципно да заема поста си, за срам на цялата съдийска гилдия, а държавните институции със сигурност ще бъдат залети с поредната порция помия от присъдружните му медии от кръга „Капитал“, както и нагло обвинени, че се саморазправят с „достойния“ съдия.

Обществото обаче, за съжаление на олигархичното задкулисие, крепящо Панов на поста му, вече отдавна е наясно що за човек е съдия № 1 и чии интереси обслужва. Така че дори Лозан Панов да организира поредния си пърформанс на стълбите пред Съдебната палата или пред ВСС, който трябва да гласува отстраняването му, скечът му този път няма да заслужи място дори в цирка.

Още по темата

 1. Как спецпрокурорите “вкиснаха” адвоката на Прокопиев, Трайчо и жената на Лозан Панов Съвместните действия на правоохранителните институции ще продължат, независимо от яростната съпротива на засегнатите

 2. С неподадена декларация Лозан Панов в нарушение на антикорупционното законодателство

 3. Как Лозан Панов се опитва да заобиколи Антикорупционния закон ВСС не може повече да e пасивен наблюдател на систематичното посегателство над върховенството на правото

 4. Заради неподадената имуществена декларация пред Сметната палата Лозан Панов е глобен с 1000 лева Председателят на ВКС обжалва пред Софийския районен съд

 5. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова потвърди: Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

 6. Борба с корупцията ли? Започнете с “черните лебеди”!

 7. ДАНС и НАП проверяват Лозан Панов

 8. Председателят на ВКС се постави над закона Защо Лозан Панов скри имуществената си декларация от Сметната палата?

 9. Сметната палата публикува отчетите на хората във властта ДАНС подхваща Лозан Панов, не подал имотна декларация Той е единственият магистрат, който не е спазил закона

 10. Лозан Панов не е подал декларация за доходите и имуществото си

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. В списъците на ктб имаше много съдии и общинари, които не биха могли да обяснят парите со… също като тъщата на цветанов.

  1. Хапчетата, Кмнтр, хапчетата. Майката на мангала Селяйдин му спряла хапчетата и видяхме какви ги свърши. Нали и ти си с умствена изостаналост! Ако си ги спрял и теб ще те търсят с червена бюлетина.

 2. Поредната безсмислена скандлизираща статия, за да се демонстрира на слепите и глухите, че в България има свобода на словото. В нормална държава тази статия щеше да бъде от 20 думи: „Днес преседателят на ВКС Лозан Панов бе задържан. Повдигнате му е обвинение за неплатени данъци. Заплашва го …. месеца затвор“. От това съобщение личи, че има държавна власт. От представената ни статия личи точно обратното

 3. Не съм го предлагал аз за Съдия №1. Каквото и да стане от тук нататък Панов ще си го премести в другия крачол. При евентуално отстраняване той ще си получи 35 заплати на камара, ще си стане един търсен адвокат, откъдето ще си добавя черен хайвер към варените яйца, ако още няма къща на Женевското езеро ще я има и ще живее като руски олигарх с огромна пенсия, която му се полага за висшата длъжност. Глупаците, които са го избирали ще му лапат пушилката зад Бентлито му.

 4. Съдиите стават съдии с плащане на ПОДКУП. Тия са Мафия и заедно с партията ДПС са виновни че се живее зле в България. С Бунт, Въстание, Трябва да махнат или да ги избием, ( както Французите са ги избили 1791г и както убивахме турски Кадии, съдии през 1878 г) всички сегашни съдии и после, съдиите ( които сега са избрани от самите съдии) да бъдат избирани на избори, както Кметовете.

  1. Значи Панов си е избил инвестицията (подкупа) за назначението си няколко хиляди пъти. Ами, както се знае КАК В БЪЛГАРИЯ СЕ СТАВА ДЕПУТАТ И ВИСШ МАГИСТРАТ печалбата да се облага като всяка фирма по Търговския закон: внасяш начален капитал (деклариран), след което реализираш печалби от подкупи и лобиране (декларирани) и плащаш данък печалба. Приспадат се признати разходи до 1% за разговори по кафенета, ресторанти и пр. И всичко излиза на светло. Например с Иванчева: прибира 1/2 милион евро, признават се 5000 евро разходи и плаща данък върху 495 000 евро. Узаконена държавна корупция, както беше при соца, само че тогава тази дума беше табу.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.