НАСА на гости на Червената планета (ИНФОГРАФИКА)

Апаратът “ИнСайт” каца на Марс в понеделник

7 минути са решаващи за успеха на мисията

Американската космическа агенция НАСА обяви тази седмица, че нейният спускаем марсиански апарат “ИнСайт” се намира на “почти перфектната” траектория за кацане, предаде Би Би Си.

По план “ИнСайт” трябва да докосне повърхността на Червената планета в 21:53 българско време в понеделник и да започне мисията по картографиране на вътрешността на четвъртата планета в Слънчевата система.

Въпреки положителните прогнози за успешно примарсяване, огромен екип на НАСА следи последните подготовки от базата си в Пасадена, Калифорния. Целта е “ИнСайт”, който бе изстрелян от Земята на 5 май т.г., да уцели “дупка” с размер 24 на 10 км в атмосферата на Марс, за да успее да кацне на платото Елизиум.

Статистиката показва, че Марс е безжалостен към неподготвените - две трети от предишни опити за кацане са неуспешни (виж инфографиката). Апаратът се приближава към повърхността и в един момент трябва контролирано да намали огромната си скорост - всичко това в прозорец от едва 7 минути. Така че стратегията за атмосферно навлизане, спускане и кацане трябва да бъде перфектна.

Най-скорошният подобен опит - от 2016 г., се провали именно при кацането. Американците обаче имат доста добри постижения в кацанията на Марс и “ИнСайт” ще използва доказана комбинация от устойчива на температура капсула, парашут и ракетни двигатели. Това трябва да бъде първата мисия за детайлен поглед под повърхността на Червената планета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука