Баницата във всичките си разновидности е една от любимите храни на българина. Не случайно това ястие присъства и във фолклора с епикурейската поговорка „На работата лекото, на баницата мекото“. Домакините с повече свободно време и умения могат сами да си приготвят корите, но за улеснение навсякъде се продават и готови. За плънка могат да се ползват освен традиционните яйца, сирене и кисело мляко, най-различни зеленчуци, предварително задушени, кайма, а също тиква и настъргани ябълки или дюли. Важното е да внимавате при печенето да не изгорите или пресушите баницата, затова непрекъснато я наглеждайте.
Вита баница с готови кори
Необходими продукти:
1 пакет фино точени кори / 500 г/
4 яйца
2 с.л. кисело мляко
250 г заквасена сметана
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакет бакпулвер
100 мл олио
130 г брашно
150 г разтопено масло
500 г краве сирене
Начин на приготвяне:
Разтворете содата в киселото мляко, трябва да започне да образува балончета, и към тях прибавете бакпулвера. В купа смесете получената млечна смес заедно с яйцата, заквасената сметана, олиото и брашното. Разбъркайте, така че да няма бучки. В отделен съд разтопете маслото. Подгответе си и сиренето, като го натрошите на много ситно. Подходяща тава покрийте с хартия за печене. Намажете корите две по две с масло и от млечната смес. Поръсете със сирене и навийте на руло, от дългата страна на корите. Подредете, като започнете от центъра на тавата и въртите кората на охлюв. Постъпете така и с другите кори. Готовата баница полейте с останалото масло. Изпечете на 180 градуса до готовност (около 30 мин.). Изпечената баница извадете и поръсете с малко вода. Покрийте я с кърпа и оставете да се задуши за кратко.
Къпана баница
Необходими продукти:
7 яйца
брашно колкото за меко тесто
1-2 щипки сол
масло
сирене
вода – подсолена и подсладена
Начин на приготвяне:
Разбийте леко яйцата със солта и добавете брашното, като замесите много добре меко тесто, без да слагате вода. Разделете тестото на 14 топки и ги оставете да починат за около 15 мин. От всяко топче разточете кора с големината на тавата, в която ще печете баницата. Нареждайте корите една върху друга, като между тях слагайте чиста хартия, за да не се слепнат. Кипнете на котлона една плитка и широка тенджера с подсладена вода и пригответе още една - с подсолена, но студена вода. Може да използвате дълбоки тави. Сложете първата кора в намазнената тава за печене и я намажете с разтопеното масло. Втората кора потопете за секунди в горещата сладка вода и веднага след това - в студената. Отцедете я и я сложете върху първата кора. Отново я намажете с разтопено масло и така с всички останали кори. През 3-4 кори поръсвайте обилно със сирене. Последната кора сложете без да е обработена като останалите. Сложете баницата да се пече в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. Готовата баница поръсете с вода.
Баница с праз
Необходими продукти:
3-4 стръка праз
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
5 с.л. олио
50 г масло
300 г сирене
1 пакет кори за баница
сол
Начин на приготвяне:
Празът се измива и нарязва на ситно, задушава се в олио с малко сол и се изчаква да изстине. Яйцата се разбиват с киселото мляко и лъжичка сода. Отделя се 1 кафяна чашка от тях за заливка. Другата част се разбърква с натрошеното сирене, изстиналия праз и малко олио. На дъното на намазана с олио тава и поръсена с малко брашно, се поставят две от корите за баница, равномерно се разпределя част от сместа с праз, поставят се малки бучки масло и отново се нареждат две кори, леко намазани с олио. Разпределя се отгоре смес от праза с яйцата и сиренето и така, докато най-отгоре се поставя последният пласт кори. Така приготвената баница се нарязва на парченца и отгоре се залива с отделените мляко и яйца. Останалото масло се разпределя на малки бучки върху баницата. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Мързелива баница
Необходими продукти:
150 г брашно
0,5 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
600 мл прясно мляко
150 г сирене
3 с.л. олио
масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното и добавете солта и бакпулвера, разбъркайте. Прибавете леко разбитите яйца и наливайте прясното мляко на струя при непрекъснато бъркане с тел. Получавате рядка смес, като за палачинки. Намажете тавата с малко меко масло, сипете сместа в нея и равномерно разпределете натрошеното сирене, то може да е и по-малко, и повече от посоченото количество. Полейтебаницата на тънка струя с олиото равномерно и поставете тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна, печете до златисто.
Баница с кайма
Необходими продукти:
300 г телешка кайма
1 глава лук
2 с.л. домашна лютеница
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
4 с.л. олио
50 г масло
черен пипер, сол, кимион, чубрица и червен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо запържвате лука в загрятото олио, като към него добавяте каймата и пържите, докато тя стане на раздробени парченца и „побелее“. После прибавяте от всички изброени по-горе подправки. Разбивате трите яйца с олиото и киселото мляко. Вземате корите две по две и ги намазвате добре със сместа от яйцата, олиото и млякото. Нанасяте каймата в единия край по дължина. Завивате на руло и после него на охлювче в намазнена тавичка. Направете това с всички кори, а най-отгоре полейте с остатъка от яйчената смес. Сложете равномерно парченца масло. Поставете във фурната, която вече е загрята до 180 градуса, и оставете да се пече, докато хване приятна златиста коричка.
Баница с тиква
Необходими продукти:
400 г кори за баница
800 г тиква
150 г захар
200 г орехови ядки
1 пак. ванилия (или канела)
75 мл олио
Начин на приготвяне:
Обелете тиквата, нарежете я на парчета и я сложете в тенджера с малко вода да се задушава, докато омекне съвсем и стане на каша. Оставете я да изстине, след което прибавете счуканите орехи и ванилията (канелата). В намазана с олио тавичка редете 3-4 кори, наръсете леко с мазнина и поставете част от плънката, пак 3-4 кори и част от плънката, докато свършат корите и плънката, като най-отгоре останат кори. Наръсете баницата с мазнина и я нарежете на квадрати. Печете в силна фурна, докато се зачерви. Когато баницата изстине, я наръсете с пудра захар.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш