Нели Рангелова и Невена Пейкова: Българският мъж е много романтичен, но главно в началото

Нели и Невена изпълняват дуета им „Искам да съм като теб“

 

Ще празнуваме и Свети Валентин и Трифон Зарезан

Жените обичаме да ни се обръща специално внимание

Хората на изкуството се раздаваме и очакваме любов, а не хейт

Истинското приятелство е рядкост в нашата гилдия

Гласовитите певици Нели Рангелова и Невена Пейкова са доказателство за това, че и у нас може да съществува уважение и приемственост между поколенията в музиката. Двете се запознават в социалните мрежи и спонтанно възниква идеята да направят обща песен. Така се появява дуетът им „Искам да съм като теб“, който бързо набира популярност и се налага в ефира. Покрай съвместната им работа двете бързо се сближават и стават приятелки, а с днешна дата подготвят и нови музикални изненади. Невена набира популярност едва 19-годишна, след участието й в третия сезон на „Х фактор“, където остава на косъм от победата. Нели Рангелова също започва кариерата си с летящ старт, когато на 24 години печели Голямата награда на фестивала „Златният Орфей“ и става от най-младите носителки на престижното отличие. Невена и Нели си приличат не само по безспорния музикален талант, но и по усещането за стил, което присъства не само във визията им, но и в песните, които създават заедно. 

- Предстои промоцията на дебютния албум на Невена „Само ти“, която ще се състои на 6-ти февруари в клуб в НДК. Освен че ще изпълните вашата красива дуетна песен „Искам да съм като теб“, какви други изненади могат да очакват гостите на това събитие?  
Невена: Много се вълнувам за това, което ми предстои. В момента тече трескава подготовка за събитието и съм нетърпелива да поднеса на публиката моята музика, защото смятам, че това са едни от най-добрите песни, които съм правила някога. Черешката в тортата на моето представяне на новия ми албум ще бъде една изненада поднесена от Нели Рангелова и Георги Христов. 

Нели: Основното е, че на промоцията Невена ще представи песните от нейния албум, а двете ще изпеем и нашия дует. Ако има възможност Георги Христов също ще присъства и с него ще изпълним прекрасната ни дуетна песен, която е по музика на Невена. Най-хубавото е, че на следващия ден тя има рожден ден и ще съчетаем промоцията с личния й празник. Албумът на Невена е много хубав - в по-младежки и танцувален стил, а баладата й „Рана“ просто я обожавам.

- Нели, ти помагаш ли на Невена за организиране на промоцията от позицията на твоя опит?
Нели: Аз съм човек, който винаги е помагал, когато млади колеги са имали нужда. Различното при нас с Невена е, че покрай нашия дует много се сближихме и я усещам наистина близка. Старая се да съм й в помощ не само за промоцията, но гледам и да я насочвам в кариерата – съветвам я например да участва на различни фестивали, защото тя има голям, обемен и красив глас. Невена от своя страна също много ми помогна в организацията и голяма част от пиара по повод моя юбилеен концерт през миналата година в Операта. Дори, когато аз се притеснявах преди да изляза на сцената и от време на време тя ме хващаше за ръката за кураж. 

- Какви общи и индивидуални музикални проекти ви предстоят? 
Невена: Много от песните в албума ми все още нямат видеоклип и през тази година предстои да заснемем вълнуващи кадри за всяка една песен. След „Само ти“, която излезе сега, предстои да пусна и „Рана“, която наистина е една от най-хубавите песни в албума ми и показва най-добре моите възможности като артист. Написах и музиката за една нова песен на Георги Христов, която е по негов текст и ще излезе в новия му албум. Много дълго време Жоро не можеше да намери своята музика за нея и съм щастлива, че хареса моята, защото той е от най-големите гласове у нас. С Нели също работим над нови песни, но още не са готови. 

Нели: Радвам се, че Невена ще направи за мен нещо ново, защото тя е доста талантливо момиче с музикално образование. Песента, която тя направи за Георги Христов наистина е много хубава и доколкото знам той ще я запише за неговия концерт на 27-ми април в НДК. Там също ще изпеем и нашия дует с него – „Когато се огледам в очите ти“, който се радва на голяма популярност. Аз имам и 17 песни, които още не са издавани, но са мастерирани, а до края на февруари ще издам една нова балада.

- В неделя беше рождения ден на Георги Христов. С какви подаръци и пожелания го зарадвахте за неговия 60-ти юбилей и голямо ли беше партито?
Нели: Беше много елегантен и стилен купон и си изкарахме супер приятно. Всички му изпяхме „Хепи бърдей“, а аз му пожелах  здраве, успехи и да си остане такъв какъвто е, да продължава да пее и да има истински приятели. 

Невена: Аз нямах възможност да присъствам, но също му пожелах да си остане същия, защото е велик и голям - да не се променя! Той е безподобен, уникален и необикновен.

- Нели, ти явно се разбираш добре с Водолеи, защото Невена, Георги Христов и съпругът ти Георги Бочуков са от тази зодия. Виждаш ли общи неща между тях?
Нели: Двамата Жоровци са с невероятно чувство за хумор, въпреки че хумора на мъжа ми е малко по-странен и трябва да се замислиш, за да го разбереш. Жоро Христов страхотно разказва вицове, дори едно време си ги записвах. Невена още е малка, но определено и тримата са големи шегаджии и държат на приятелите си.

- Невена, наистина ли вече чувстваш Нели и мъжа й като твое семейство?
- Абсолютно е така, защото те са моите втори родители – моите родители живеят в родния ми град - Търговище, а Нели и Жоро Бочуков са тези, които във всяка ситуация винаги са ми помагали. Дори сега за издаването на албума ми, ако не беше Георги Бочуков, щеше да ми е доста трудно. Нели също ми помага много, дори за връзката с медиите. Отношението ми с тях е ценно и специално и те наистина ме възприемат като тяхно дете, дори понякога ми звънят с думите: „Детенце, ела да вечеряш!“ (Смеят се.) А колко пъти ми правят подаръци без повод… Уникални хора са и съм благодарна, че ги познавам, че опознах Нели не само като легендата Нели Рангелова, а и като красив и уникален човек - истински приятел, което е рядкост в нашата гилдия.

- Предстои 14 февруари – Свети Валентин, или Трифон Зарезан ще празнувате на тази дата?
Нели: Обикновено се събираме голяма компания приятели, като мъжете се черпят за Трифон Зарезан, а жените получаваме по една роза за Свети Валентин. Освен мен, няма други певци, така че не си говорим за музика и не ме разпитват нелепици, като колко пластични операции съм си правила, а си говорим нормални неща.

Невена: Със сигурност ще празнувам и двата празника, както на любовта, така и Трифон Зарезан. Смятам, че любовта е движещата сила – любовта е причината да създам и този албум и много от песните в него. Важно е хората да си казват мили думи и „обичам те“, не само на 14 февруари, а всеки ден. Празникът на любовта е веднъж, но ние трябва да я празнуваме всеки ден!

- А кой е най-вълнуващият подарък, който сте получавали на този празник?
Нели: В различните етапи е било различно – имаше периоди, в които получавах от съпруга ми скъпо бельо, после красиви обувки, имаше други периоди, в които получавах перли, или диамантени обеци и т.н. Все пак двамата сме заедно вече 30 години, но винаги ми е правил изненади. Много романтичен период беше, когато всяка сутрин ме изненадваше с една роза, или с чаша кафе до леглото, но най-миличкото нещо, което е правил за мен  са бележчиците, които ми слагаше заедно със закуската, като „слънчице, отвори очи, погледни деня, радвай се на живота.“

- Според вас, българският мъж романтичен ли е и умее ли да ухажва, или има още какво да се желае?
Невена: В моето обкръжение е имало и има хора, някои от които са романтични, а други - не толкова, но повечето жени обичаме романтиката и обичаме да ни се обръща специално внимание - красиви моменти, жестове, споделени емоции…

Нели: Българският мъж е много романтичен в началото, но романтиката продължава няколко години и после вече се сеща само от време на време но най-важно е да имаш човек, с който да вървите през годините. Винаги съм се радвала, когато видя хора на години - с побелели коси, които ходят хванати ръка за ръка, много е мило. Това е най-хубавото от всичко, а не толкова самите жестове, защото има жени, които получават коли, или кожени палта, но не са щастливи.

- А имали ли сте флирт с чужденец и мъжете в кои страни са най-добрите ухажори?
Нели: Поляците и руснаците са галантни, както и италианците. На фестивал в Сопот – Полша, се запознах с едни момчета от шведската група „Баден-Баден“, като там с тях си прекарахме приятно. Беше ми странно, че цели 20 години по-късно на всеки мой рожден ден започнах да получавам цветя от едно от тези момчета. Явно е търсил контакти с мен и е намерил служебния имейл, но там всъщност си пишеше с мъжа ми! Жоро даже ме караше да му отговоря, но аз му казах да му пише той, ако иска! (Смее се.)

- Нели, какъв съвет би дала на Невена за любовта?
Нели: Истината е, че докато сам не се опариш и не преживееш всичко, няма как да разбереш нещата. За съжаление на нейните години бях доста моногамна, но това не значи че не съм харесвала определени хора… С Жоро Христов даже още ни спрягат за гаджета. 

- Невена, ти приличаш на попфолк звездата Камелия. Мислила ли си  някога да се преориентираш към този жанр и получавала ли си такива предложения?
- Не ме притеснява факта, че някои хора ме оприличават на Камелия, това ме прави щастлива, защото Камелия е красива жена. Харесвам и уважавам всеки стил музика, както и попфолка, дали някога бих сменила стила си, не мога да кажа, но смятам, че съм добра в поп жанра, в който пея.

- Съгласни ли сте с ваши колеги, че има геноцид към българската музика у нас и защо е така?
Нели: Аз мога да говоря само от своя опит. Понякога някои изпълнители от нашето поколение казват, че „ние не сме много въртени“ – да, обаче има млади хора, които сега настъпват и всяко време си извоюва своето място, но нашето златно време си остава. Въпреки че, малко ми е тъжно, защото се оказа, че имам над 550 записани песни в радиото, но се пуска почти само „Мой стих“. Сега съм щастлива, че дуетът ни с Георги Христов се върти навсякъде и хората ни се радват.

Невена: Може да се каже, че българската музика е ощетена на фона на световната, която се слуша в България. Може би липсва силно патриотично чувство в редакторите, които редят плейлистите в българските радиа и телевизии. Може би това е причината те да избират в тях да има повече чуждестранни парчета. Времената са трудни и поп музиката в България почти я няма, но смятам, че не трябва да не се отказваме. Това е един прекрасен стил, който все пак има своите слушатели и смея да твърдя, че те са повече отколкото някои хора си мислят. По отношение на нас артистите - на първо място, трябва да творим, да правим музика, която да помага на хората да се отърсват от сивото ежедневие, понеже животът стана такъв - динамичен, натоварващ и изнервящ.

- Кои наболели проблеми в обществото ни ви вълнуват най-силно?
Невена: Гледам да съм в час с абсолютно всичко, което се случва в страната ни, защото живея тук. Не случайно няма избори, на които да не съм гласувала. Не може да не ме вълнува и това, че случаите на насилие над жените зачестяват. Тъжно ми е, че хора на възрастта на моите баба и дядо, трудно свързват двата края и някои дори не могат да си купят лекарства. Интернет пространство също стана опасно, защото общуваш с някого, който може да се окаже, че е с фалшив профил - сякаш всичко стана измами и фалш.

Нели: Общо взето, непрекъснато гледам телевизия и също се възмущавам от насилието - от това, какво се случва с българина, имам предвид тези хора които убиват, режат, палят… В последните години толкова зачестиха тези прояви, а в моите представи никога не е било така, може би влияят липсата на средства и необразоваността, защото един интелигентен човек не вярвам да направи такова нещо, а в това отношение толкова неща у нас не се правят както трябва... От позицията на професията ми ме дразни това, че все още съществуват хора, които каквото и да направиш все ще те „нахранят“ и ще напишат нещо гадно! Това не мога да го разбера, защото всички хора на изкуството се раздават и очакват любов. Мен с течение на годините постоянно ме коментират как изглеждам и дали съм си правила пластики… Мога да им кажа - усмихвайте се и вие, и бъдете по-щастливи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта