На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Не питайте родните политици за пенсиите Държавното обществено осигуряване вече е фалирало

Bсички гласоподаватели сме наясно, че преди избори и след лов се лъже най-много, но има една особено любима на политиците тема, при която обещанията са толкова далече от реалността, че запознатите с детайлите изпадаме в лек шок, щом започнат да се четат партийните манифести. Става дума за пенсионното дело, при което разликата между удвояването на парите за възрастните хора, в което се вричат кандидатите, се сблъсква челно с фактите от аритметиката и демографските тенденции, които ни казват, че дори на сегашните нива на пенсиите държавното обществено осигуряване е фалирало.

Звучи шокиращо, но числата са лесно достъпни в отчетите на НОИ. В момента парите, които всички работещи плащаме като осигуровки за пенсии на държавата, покриват едва около половината от разходите. Очакваният дефицит във фонд “Пенсии” за 2018 г. е 3,94 млрд. лева, което е скок от 262% от не толкова далечната 2007 г., когато дефицитът е бил само 1,5 млрд. лева. С други думи, ако няма сериозни капиталови трансфери от други бюджетни приходи, държавата не може да покрие дори наполовина днешните обидно ниски пенсии.

Всъщност, по-лошото предстои заради характера на нашата пенсионна система и влошаващата се демографска картина в страната. Тъй като държавното пенсионно осигуряване е от типа “разходо-покривно” на практика сме в ситуация, в която, ако изключим парите, които отиват по наша лична сметка в частен фонд (5% от брутната заплата), всички останали вноски на работещите се ползват за изплащането на пенсиите за днешните пенсионери. Такъв метод може и да е работил добре в края на XIX век, когато е създаден, с малко на брой пенсионери, с по-ниска продължителност на живота и с преобладаващо младо население, но в никакъв случай не е подходящ за днешната демографска обстановка. Днес сме в края на една продължила десетилетия финансова пирамида.

Всички сме наясно с ниската раждаемост, застаряващото население и масовата емиграция. Още по-проблемно е съотношението между пенсионери и работещи, за което следи държавната статистика през коефициента за възрастова зависимост. Той е нараснал от 24,9% през 2005 г. до 31,2% през 2015 г., а достигне ли 50% – за всяко лице над 65 години ще имаме по-малко две на възраст между 16-64 години. Опрем ли до ситуация, в която един работник издържа един пенсионер, системата ще рухне напълно. Всъщност, тежките последствия за държавния бюджет, за нивата на данъчно облагане, за икономическият ръст и дори за социалния мир ще дойдат доста преди пълния крах. Официалната прогноза на НСИ е коефициент на възрастова зависимост от 58,2% през 2055 – т.е. кризата ни е гарантирана в следващите 15 години.

В НОИ и Министерство на финансите отдавна са усетили за колко голям проблем става дума. Говорим за система, която днес представлява повече от ? от всички бюджетни разходи и 9,4% от БВП на България. За съжаление, единственото, което получаваме като решения, са временни кръпки, които отгоре на всичко имат сериозно негативно въздействие върху пазара на труд и цялостното функциониране на стопанството. Видяхме например, последователното увеличение с по 1% на пенсионните вноски през последните две години, което освен, че вдига цената на труда (изяжда директно от доходите на работниците) налива още повече пари в една пробита система, която просто харчи днес парите за старини, вместо да спестява. Още по-опасни бяха опитите (например през зимата на 2014-а) за национализация на вече спестеното във втория пенсионен стълб, както и промените от 2015 г., които на практика имат за цел да точат вече събраното от гражданите, за да може политиците да запушат временно дупката и да оцелеят до следващите избори.

И така правим пълен кръг до политиците, които отбягват темата, както дявол тамян. И кой би се изненадал, щом знаят, че не само не може да има удвояване, утрояване или дoри вдигане на пенсиите, нещо повече информирани са за предстоящите тежки драми в системата.

Излизането от кашата, в която сме се вкарали с държавната разходо-покривна пенсионна система, ще бъде трудно. Изисква още от сега да започнем открито да говорим за проблема, да представим истината за реалното състояние на пенсионното осигуряване. Да покажем на вече пенсионираните как са били излъгани, да обясним на младите работещи, че вероятно ще трябва да плащат и за себе си, и за родителите си. Да предупредим работещата и създаващата класа в България, че пенсионните осигуровки купуват само обещанията на политици, които няма да понесат никаква отговорност за неспазването им – напротив, те ще са натрупали достатъчно, за да не се интересуват от това дали имат държавна пенсия.

Нужни са мерки на ниво политики – намаляване на вноските към държавния стълб и компенсация на дефицита чрез съкращаване на разходи по други пера. Отваряне на възможност да се спестява в лични сметки извън частните пенсионни фондове, които все още предизвикват сериозни въпроси с поведението и инвестициите си. Най-вече поемане на лична отговорност от младите за собственото им бъдеще. Историята, икономиката, числата на НОИ, дори трезвата мисъл трябва да показват, че да разчиташ на днешните политици за благосъстоянието си след 30 години, не е много разумна идея.

 

Властта само кърпи дупките

Големият плюс за днешните политици е, че кризата ще се стовари дълго след като те вече са минали през властта и са получили нейните облаги. За тях най-добрата електорална стратегия днес е да кърпят дупките, да вдигат пенсионната възраст, да повишават осигуровките, да заграбват, каквото хората са спестили, и да обещават празни надежди на по-наивните възрастни избиратели. Последните десет години са показали, че не само не можем да разчитаме на сегашното поколение народни избраници да реформират или дори да отчетат въпроса, а трябва да пазим малкото работещи елементи от системата от краткосрочни партийни интереси и планове.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. Работещите кой по-напред да издържат?
  Пенсионерите ли(които са повече от работещите на трудов договор), децата ли, социално слабите ли?

  1. Въпросът е, че работещите – държавни служители не внасят социални и здравни вноски (осигуряване) – по Закон!!!!! Но при пенсиониране- взимат минимум 6- до 20 заплати(военни, полицаи). Не правят здравни осигуровки, но ползват услугите на НЗОК. Това е така, защото ….. Вие си отговорете защо! Родителите ми при пенсионирането си преди 38години взимаха 80% от дохода, върху който внасяха 35% осигуровки, при изискуем трудов стаж 20-25г. и при 55-60 годишна възраст за жените/ мъжете.. Сега хората се пенсионират при поне 35г-. стаж(почти два пъти повече) и 61-62г.(поне 10% повече) възраст, но пенсията им е – около 38% от дохода, върху който са се осигурявали през тез 35 години работа.

   1. Така е. Но да не забравяме че никога неработили интелигенти от су (като оная професорка дет списва в труд от време навреме) и прочие извършиха прехода и риформата.

   2. Истината е, че държавните служители са прецакани от това,че не плащат осигуровки.През 2003г им намалиха заплатите с колкото беше размера на осигуровките.И така вместо на 1200 лв примерно ги осигуряват на 1000 лв.Което се отразява в по-малко получавани суми при болнични и майчинство и по-ниска пенсия.Прецакани са отвсякъде ама на такива като вас не им пука.

    1. Брях… А недържавнуте как са? Те и военните кат се пенсионират са прецакани, според тях.

     1. В частният сектор осигуряването няма такова осигуряване на по-ниска сума.Ако някой получава пари под масата се прави с негово съгласие.Докато държавните служители никой не ги е питал дали искат да ги осигуряват на по-ниска сума.Ти съгласен ли си да не плащаш осигуровки и да те осигуряват с 200 лв по-ниска сума? И като излезеш в болнични да ти пада драстично това, което получаваш. А и пенсиятада ти е по-ниска.Щото едно е да те осигуряват на 1200 лв, друго на 1000.
      Военните според последните изменения се пенсионират на 55 години.В цял свят военните и полицаите се пенсионират по-рано от останалите професии.България не е изключение .То ако беше толкова хубава службата в армия и полиция нямаше да има хиляди незаети бройки.

     2. Незаети места има във всички браншове.
      На държавните като са онеправдани да стават частници. Елем па военните.

 2. Тази система не е хич лоша . Има един огромен плюс – защита от инфлация и хиперинфлация Всеки е свободен да се осигурява в частен пенсионен фонд Какъв е проблема ?! Ние сме в етап на развито общество , което може да бъде по-социално В крайна сметка , пенсиите ще бъдат такива , каквито фонда може да осигури

  1. Частният пенсионен фонд е колкото и плюс, толкова и минус. Никой не ти гарантира, че собственикът след определен брой години и натрупани суми няма да прибере парите и да духне в Бора-Бора.

 3. Ами затриите ги тогава пенсионерите.Според Сталин/бащата на народите/, има пенсионери-има проблем.Няма пенсионери-няма проблем.Освен това ще трябва да си внесат електорат, т.е. да има кой да гласува.

  1. Не знам какво е мислел сталин но при комунизма жените се пенсионираха на 55, а в демокрациите се обдъжда пенсиониране на 70.

 4. НАЙ -ВАЖНОТО. ГЕЙДЕМОКРАЦИЯТА ЗАТВОРИ ЗАВОДИТЕ. ХОРАТА ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА СЕ СТРАХУВАТ ДА ИМАТ ДЕЦА. ДРУГИ ИЗБЯГАХА В ЧУЖБИНА. КАЖЕТЕ ИСТИНАТА НАЙ- НАКРАЯ МАМИЦАТА МУ СТАРА. ЕВРОГЕЙ ПЕДЕРАС СЪЮЗА Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ. ДАВА ДВА ТРИ МИЛИАРДА ГОДИШНО НО ОТНЕМА ПОНЕ 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДНОТО БОГАТСТВО. ТО НЕ СА МАРИЦИТЕ. ТО НЕ СА КАУФЛАНДИТЕ ,ПИВОВАРНИТЕ, ЗЛАТОДОБИВА, КОНЦЕСИИТЕ. ТО НЕ СА ИМ ЗАВОДИТЕ В КОИТО ИМ РАБОТИМ ЗА ПО 500 ЛЕВА. ТОВА Е ИСТИНАТА . БЪЛГАРИЯ Е КОЛОНИАЛНА СТРАНА. С ПОЛИТИЦИ ПРОДАЖНИЦИ

 5. И защо да не ги питаме политиците? Нали те/в случая БеБе/разрешават смешните проценти за увеличение на пенсиите?!

 6. Отново манипулация!
  1. Колко пъти се казва, че парите за социални разходи НЕ трябва да не се вземат от парите за пенсии, но това продължава
  2. Докога държавните служители няма да плащат сигуровки и докога данъкоплатците ще им ги плащат?
  3.Държавното пенсионно осигуряване трябва да остане, защото знаем как в частните пенсионни фондове преди години хората си загубиха голяма част от парите, а може и да има умишлен фалит за да се окраде всичко

 7. Хайде, мили, млади специалисти по икономика и пенсионно дело директно отговорете на въпроса трябва ли да има инвалидни пенсии и социални пенсии плащани от НОИ? Когато някой смело отговори истината тогава ще го призная за честен икономист!

  1. Естествено , че „да“ Социалното осигуряване са гради на принципите на хуманността, солидарността и грижата за човека ! Това е като застраховането

 8. Услужлива за политиците статия, оправдаваща повишението на възрастта за пенсиониране…

 9. За кой ли път установявам че в тази държава има нород но изку,фял, има политици ненаситени и жадни за власт и пари, но няма хора икономисти , юристи и прочие спеиалисти във власта

  1. Стига бе, забравяш интелектуалците на прехода – луканновците, сетне филипдимитровците, и накрая дедовите… е и орешарските може да добавим. Все интелектуалци… а и експерти си имахме – беров, инджова…
   Абе по-добре хич да ги нямаше

 10. ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ Е КАТО ЗДРАВНОТО-ВНАСЯ СЕ МАЛКО,А СЕ ИСКА МНОГО,КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО-ЗА ЗДРАВНОТО,КОГАТО СЕ РАЗБОЛЕЕШ,А ЗА ПЕНСИОННОТО,КОГАТО СЕ ПЕНСИОНИРАШ! НЕ МОЖЕ ОТ НИЩО ДА СЕ ПОЛУЧИ НЕЩО!!НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ! ОТ ПР..НЯ БОЯ НЕ СТАВА,КАКТО СЕ КАЗВА.ЗВЕРСКИ КОНТРОЛ ВСЕКИ ДА СЕ ОСИГУРЯВА,ПОВИШАВАНЕ НА ВНОСКИТЕ И ЗВЕРСКИ КОНТРОЛ КАК СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ОТ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ. С ОТЧЕТ ПРЕД НАРОДА!!

 11. ТОВА АКО НЕ Е НОВА ПРОВОКАЦИЯ – ЗДРАВЕ МУ КАЖИ !?!?!?!

 12. ОБЩЕСТВОТО И СЪОТВЕТНИТЕ ОРГАНИ ТРЯБВА ДА ПОИСКА СМЕТКА ОТ АВТОРА НА МАТЕРИАЛА , КОЙТО МОЖЕ ДА ПОСЛУЖИ КАТО ПОВОД ЗА ГРАЖДАНСКИ ВЪЛНЕНИЯ , ТАКИВА , КОИТО КОМУНИСТИТЕ СТРАСТНО ОБИЧАТ !!!!!! НАГНЕТЯВА СЕ НАПРЕЖЕНИЕ И СЕ ТЪРСИ ПОВОД ЗА АТАКА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.