Министър Николай Денков: Има сериозни проблеми в програмата за наука и образование

Снимка: МОН

В Министерството на образованието и науката пристигна предварително писмо от Европейската комисия във връзка с одита на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), извършен от 24 до 28 октомври 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии. При структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН.

„Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН.“, заяви на извънреден брифинг служебният министър на Николай Денков.

„Заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове ние вече подготвяме план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок. Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър.

Ще Ви представим нашия план на специална пресконференция в понеделник, 13 февруари, от 10 часа.

Смятам, че настоящият ръководител на управляващия орган на ОП НОИР г-жа Цветана Герджикова носи пряка отговорност за част от тези проблеми, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка.“, каза още Денков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. хахахахахаха ДОЙДОХТЕ НА ВЛАСТ И В Е Д Н А Г А ВИ СПРЯХА ФОНДОВЕТЕ ОТ БРЮКСЕЛ!

  2. Сбъркана програма може да се оправи. Важнен е броят на новородените, особено тези – етни4ески българ4ета. Това е трвожно: Страната се обезюдявал, рязко намалява процента на коренното население.

  3. Господин Министър, моля да се извърши одит на дирекция „УОС ЕАД“ , където г-жа Кунева напълни с неподготвени и корумпирани седесари, които ще съсипят Дружеството.

  4. Ники, познавам те, работили сме заедно, надявам се на теб да оправиш каквото можеш за малкото време !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.