Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

Никола Стърджън

Управляващите в Лондон не могат да държат Шотландия в Обединеното кралство. Това заяви шотландският първи министър Никола Стърджън, след като британският премиер Борис Джонсън отхвърли призива за повторен референдум за независимост.

Джонсън и неговата Консервативна партия спечелиха убедително парламентарните избори в четвъртък с лозунга да изведат Великобритания от Евросъюза до края на следващия месец.

Стърджън и нейната Шотландска национална партия обаче спечелиха мнозинството от шотландските избиратели с призив срещу Брекзит.

“Истината е, че Шотландия избра доста по-различно бъдеще от това, което голяма част от Великобритания избра. Не можете да държите Шотландия в съюз срещу нейната воля“, каза каза шотландският първи министър в интервю за Би Би Си.

Майкъл Гоув от консерваторите отговори, като припомни резултатите от референдума от преди 5 години, когато 55% от шотландците гласуваха за оставане в съюза с Англия:

“На току що състоялите се избори видяхме какво се случва, когато политиците се опитват да отхвърлят резултатите от един референдум. Затова трябва да уважаваме резултатите от допитването през 2014 г. Шотландия е по-силна в Обединеното кралство“.

Коментари

Задължително поле