Нинова сама ще си тръгне

Снимка: Пламен Стоименов

Нинова дошла от нищото, но едни наивници очаквали да свърши едно голямо нещо 

Тя е отбранявана главно от бивши министри като Масларова, Гагаузов, Овчаров и от партийно-политически незрели младоци

Критичната маса от недоброжелатели на председателката окончателно е надхвърлена

На „Позитано“ 20 събитията силно се ускоряват. Сред колективното ръководство, избрало Корнелия Нинова за председател, се установява впечатляващо разширяване на групата нахъсани да я катурнат от поста. Съзрели важни партийни другари, че тя отдавна не им е другарка, ами е причинителка на тотално разделение в БСП. Че и приватизаторка на марката БСП се оказала. „Свидетели сме на едно тотално изопачаване на действителността, на едно узурпиране“, казва членът на Националния съвет (НС) на левицата Атанас Мерджанов.

Не само той е основателно възмутен от отказа на председателката да докладва за финансовото състояние на Партията. На последния пленум не е приет от членовете на Националния съвет нейният доклад, не са приети и предложенията й за бъдещи политически действия на БСП. Небивало в БСП при никой от досегашните партийни водачи събитие! Каквото е и отчаяният й ход да остави пленума без кворум с оглед отклоняване на неприятни гласувания. Депутатът Кpаcимиp Янков е силно обезпокоен, според него вместо по нов път, БСП е поела към пропаст.

Договедили са се другарите след четири години с Нинова начело, че в партията им протичат драматични процеси и в обозримото бъдеще се е очертала катастрофа. Очевидно при такава опасност преди набелязването на нов път опасните кризисни явления следва да се спрат. Щом се „залага на аутсайдери” в ръководството, както твърдят членове на Изпълнителното бюро (ИБ), от екипа на председателката не може да се очаква нищо полезно. Тя е отбранявана главно от бивши министри като Масларова, Гагаузов, Овчаров и от партийно-политически незрели младоци.

Критиците на Нинова и особено недоволните от ръководството й са много повече и стават все по-агресивни словесно. Но доста по важно е, че след скандалния пленум срещу нея се насочват нови несъгласни с лицемерните претенции за лява политика и авторитарните методи и стил на ръководство. Най-вероятно самата председателка ще проумее, че оставането на поста хем няма да е задълго, хем ще й носи само тежки ядове и разнообразни щети. Вижда се ясно много по-изгодното за нея решение - сама да си тръгне. „С достойнство“, както заплаши преди време.

Потърпевшите от чистките й видни доскоро партийци сториха голяма глупост, като се скупчиха около Георги Гергов, тъмносин като нея през 90-те. Така опозиционерството им заприлича на сърдито мърморене, ходовете им ставаха предварително известни, губеха енергия и прицел. Публичният образ на пловдивския милионер никак не се връзва с този на бореца за социална справедливост и солидарност, на политическия защитник на левите интереси на гражданите. Хитро позициониран като главен вътрешен противник на Нинова, той всъщност не й вреди, а помага.

Новообявилите се протестиращи са доста по-опасни за нея, тъй като са водени предимно от ясни интереси за лично политическо оцеляване чрез извеждане на БСП от ляво-дясното безвремие. Сегашното ръководство, по същество продължаващо курса Първанов-Станишев, несъмнено е нетърпима пречка за амбициите им. Прозрели са острата необходимост от радикални промени в поведението на партията, съответстващи на големите икономически и политически трусове в страната и света. А какво на мястото на безвремието - не провиждат.
Иначе нямаше да кротуват досега във вид на колективно политическо блато, фактически изгодно за безпринципната линия на кавгаджийката Нинова. Повечето през 2016 г. подкрепиха нейния избор. Сега откриват като Енчо Енев, че тя „дойде от „нищото“ (out of the blue), вместо най-напред да реши еднозначно проблема с идентичността на БСП, започна с „нощ на дългите ножове“. От една, дошла от нищото, очаквали да свърши нещо голямо и то еднозначно!? Вече се стряскат от „черния фон на аурата й и се боят, че скоро БСП ще мери сили с „Воля“ на Марешки.

За заблудени през 2016 г. се представят уж дългогодишни партийци, не обърнали внимание на аурата й при избора на председател. Твърде се впечатлили наивниците от заканите й „да направи БСП истинска алтернатива на сегашното управление, след като „се скъса от работа“. А преди избора й „Труд“ я описа: „Очевидна „парашутистка“ в червения елит, ляво-дясна представителка на приватизаторската банда назначенци в СДС, явно предпочитана за „сини“ цели при операции във фазата на ранното натрупване на капитала... наречена „тъмно синя“от самия Иван Костов.“

Критичната маса от твърди недоброжелатели на председателката след катастрофалния за нея пленум окончателно е надхвърлена. Ето защо рязко се активизира влиятелната на „Позитано“ американо-израелска група. С чието решаващо съдействие преди четири години тя стана партиен шеф. Нали като символ на женското начало само тя щеше да оправи партията! Отблагодаряваше им се надлежно. Очакваше се да я крепят още един-два конгреса, докато се върне Станишев или се въздигне щерката на Пирински, но явно задъханите световни процеси ги карат да бързат.

Вече иде реч за политическото им оцеляване. Че може други в БСП да ги изпреварят. Или вироглавата Корнелия да свърне в различна от тяхната неолиберална посока. И Дърева тръгва писмовно срещу нея. В разрез с устава действа Нинова, правни и политически абсурди допуска! С прекия избор за председател фактически се поставя над колективните органи, над Конгреса, извън контрола на Партията и даже над самата Партия! БСП е разделена, НС е разделен, Изпълнителното бюро е разделено, парламентарната група е разделена! Ти да видиш!
А защо чак сега Дърева упражнява публицистичния си патос по повод тез тежки прегрешения? Сама пише: „Четири години Нинова противопоставя НС срещу цялата партия... Ако този НС е нелегитимен, нелегитимна е самата Нинова... Ако днес БСП е разбита команда, „заслугата” за това е на Нинова и нейния антураж. Корнелианците взривиха БСП отвътре!“ Следват убийствени оценки за „егоцентричната персона“: чуждо тяло, инсталирано на върха, нямаща нищо общо с нея, създала отровна атмосфера в партията, въвела сталински практики.

 За всеки социалист, приключва масирания артилерийски обстрел Дърева, това е повече от непоносимо. В тази посока се включва иначе крайно предпазливият и въздържан в изявленията си Георги Пирински. Този политически непоклатим помазаник в БКП и БСП обръща на внимание на  възможния „разрушителен ход на събитията в партията. Поради чистки и прокарване на разделителни линии, погазване на основни уставни норми, липса на идейна и всякаква друга смислена дискусия, своеволия на една личност, пренебрегваща Устава и колективните органи.“

Не изглежда възможно след унищожителната критика на такива знакови за БСП персони и занапред да се удържа Корнелия Нинова на поста. Тяхната немногобройна, но пък много сплотена партийна групичка е още по-влиятелна в ПЕС и другаде. Те играят насигурно, щом са решили да атакуват, значи вече имат външна подкрепа. На предстоящия пряк вътрешно-партиен избор за председател може да не събере повече от половината членове, а ако толкова гласуват, тя няма да събере 50+1. Подходящ момент сама да се измъкне от загубената война, вече носеща само щети.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи