Нещо не им върви на Панов и Иванов

Каква е връзката между еднополови бракове и електронното гласуване за нов ВСС

Приватизаторите на морала нападнаха президента Румен Радев само защото си позволи да напомни на изгубилия връзка с реалността председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, че в страната има закони и конституция. Парадоксално е, че точно тези, които от години тръбят за нужда от съдебна реформа, за да осигурят на гражданите справедливост, целенасочено тласкат институции и техните ръководители към престъпване на закона.

Като как точно си е представял Лозан Панов Румен Радев да проверява главния прокурор?

По кой текст от Основния закон, от Закона за съдебната власт, от Наказателно-процесуалния кодекс това да стане? Панов ясно е съзнавал, че поставя капан пред Радев. Ако това бе направено от група граждани, мнозина щяха да ги оправдаят с липсата на юридически познания, ако го беше направило някое “грантово” финансирано НПО, мнозина щяха да го обяснят с опит за скрит лобистки натиск, ако го беше направил някой инженерстван партиен проект, мнозина щяха да разпознаят опит за извличане на политически дивиденти. Прави го обаче председател на Върховния касационен съд. Дали защото на един розовобузест олигарх му е притеснено, че скоро прокурорските обвинения за приватизация на държавни активи ще влязат в съда.

И понеже президентът спазва конституцията, той веднага се превръща в мишена на моралната полиция. Същите ментори на нашето всекидневие, които с помощта на зависими медии и журналисти от сайтове, вестници, телевизии, радиа все по-арогантно подменят дневния ред на обществото, осмиват ценности и традиции, докато насаждат недоверие към институциите и държавността. Във всяка правова държава политическите действия на председателя на ВКС Лозан Панов незабавно щяха да доведат до стартиране на процедура за неговото отстраняване. Абсурдно е, когато олигарси диктуват “опорни точки”, с които верният на задкулисието магистрат употребява позицията, която заема, за да атакува институция след институция.

Успоредно със сценария на провокацията срещу държавния глава тече и друго “активно мероприятие”, чиято цел е овладяване на ключовия за управлението на съдебната система орган Висш съдебен съвет. Мишената в случая е електронното гласуване при прекия избор на магистрати за техни представители в колегиите на ВСС. И най-вече - за избора на съдиите, които ще имат правото да излъчат шестима от тях за членове на “правителството” на Темида. Дори само фактът, че зад кампанията по дискредитиране на електронния вот стоят проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов и “експертът” от партийното ГМО “Да, България” Божидар Божанов, е гаранция, че в случая не става въпрос за нищо друго освен за поредната манипулация на олигархичните кукловоди.

Иванов и Божанов упорито внушават, че електронният вот на съдиите можел да се манипулира. Как са го установили ли? Никак!

Божанов бил прочел техническата документация към заданието, но нямал доказателства за твърденията си, че системата може да бъде манипулирана. Иванов пък нямал доверие на системата, защото тя била избрана от този Висш съдебен съвет. А от кой ВСС да бъде избран? От този, който Христо Иванов много се надяваше, че ще избере, ако беше успял предсрочно да прекрати мандата на настоящия в началото на 2015 година? Разбира се, нито една от двете марионетки на олигархичния кръг “Капитал” не е искрена не само с обществото, което едва ли е запознато с конкретните детайли на предстоящия избор за ВСС, но най-вече и със съдиите. Иванов и Божанов упорито неглижират факта, че всеки съдия има правото да избере как да гласува - с хартиена бюлетина или електронно.

И тук идва най-важната подробност. За първи път шестимата съдии в бъдещия съвет ще бъдат избирани пряко от колегите си, т.е. един съдия - един глас. Настоящият и предишни състави на ВСС бяха избирани от делегатски събрания, като един магистрат представляваше по пет, десет или дори по двадесет колеги. Ясно е, че ако искат да гласуват с хартиена бюлетина, съдиите от Русе, Бургас или Малко Търново ще трябва да дойдат до София. Ако обаче са декларирали, че искат да го направят по електронен път, то те ще могат да си спестят към 1000 км път, а вотът им да бъде зачетен. Точно заради това и над 60% от съдиите вече са заявили, че искат да гласуват електронно.

Какво би станало, ако няма електронно гласуване?

Със сигурност част от съдиите от страната няма да успеят или директно ще откажат да пътуват до София, т.е. няма да гласуват. Кой има полза от това по-малко съдии да участват в прекия избор на членове на ВСС ли? Еднозначният отговор е: Съюзът на съдиите в България - компрометираната, политизирана и зависима от олигархичния кръг “Капитал” организация. Членската маса на ССБ е основно в софийските съдилища, което автоматично привилегирова “скритите” кандидати на ССБ за членове на ВСС, ако изборът е само с хартиени бюлетини. Това мотивира Христо Иванов и протежето му Божидар Божанов истерично да атакуват електронното гласуване за ВСС: не защото има нещо нередно със системата, а просто защото тя ще остави ако не всички, то повечето от кандидатите на задкулисието извън бъдещия състав на съвета.

Самонадеяността на Иванов и Божанов им пречи да признаят, че системата е одитирана от външни експерти, които обаче са независими от “Да, България”, а отдел “Компютърни престъпления” на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” също извърши проверка на сигурността на предстоя­щия магистратски вот. Поведението на прокситата на олигархията всъщност е и нелепо, защото същият този “експерт” Божанов, който Иванов вре в лицето на обществото, само допреди няколко месеца твърдеше колко важно и сигурно е електронното гласуване за парламент. И когато през 2019 г. банкрутиралите “кукли на конци” отново пропищят за онлайн гласуване на изборите за европейски депутати, днешната им акция срещу ВСС ще трябва да им бъде напомнена. Пък после да се чудят защо хората не им вярват, не гласуваха за тях, а и никога повече няма да се подведат и да се включат в поръчковите им протести.

Днешната морална полиция, състояща се от провалили се политически проксита, професионални протестъри и “грантови” марионетки, атакува президента, прокуратурата, Висшия съдебен съвет, утре ще атакува (за кой ли път) правителството и парламента. Атакуват, защото не са част от тази власт, избрана от вота на българите. Да, точно тези “демократи” са най-големите врагове на демокрацията! Това са същите банкрутирали безморални същества, които след три седмици ще ни обясняват, че българите не сме в час, не сме “тренди” и модерни, защото не сме съгласни да приемем за “нормално” еднополовите бракове.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи