Нова година - нов компютър?

Какво трябва да знаем, когато избираме

Процесорът е мозъкът на компютъра

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

В първите седмици на новата години винаги имаме гръмки планове за промяна. Някои тръгват рязко на спорт, други решават да правят диета, а трети амбициозно се втурват да придобиват знания. Поради многото намаления мнозина се запътват да си купят и нов компютър. Днес ще разгледаме няколко важни решения, които трябва да вземете, преди да отидете до магазина.

Решение 1: Операционна система*

Ще имате избор между следните варианти:

Windows – най-популярната операционна система, с множество безплатни приложения. За съжаление най-много зловреден софтуер е създаден за Windows;

Mac OS X – проектирана да работи на компютри, произведени от Apple – скъпи, но имат наистина страхотен хардуер;

Linux – безплатна операционна система, която се използва повече от разработчици и техноманиаци;

Chrome – операционна система на Google. Предлага браузър и малък брой допълнителни програми.

Решение 2: RAM памет*

Търсете компютър с памет пон 2 или 4 GB, ако не искате да се “задъхва”, докато обработва информация.

Решение 3: Процесорът*

Тук не бива да пестите пари, тъй като по-слаб процесор се равнява на бавен компютър и следователно загуба на време. Добри варианти са i3, i5, i7 на Intel. Масовите потребители, които предимно ще сърфират в интернет, могат да потърсят и процесори с вграден видео чип.

Решение 4: Дисковете

Стандартният избор тук е HDD, защото е по-евтин, но е по-бавен.

Другият вариант е SDD диск, който е по-издържлив и рядко има дефекти. Цената му е по-висока, както и качеството.

Решение 5: Дисплей

Става въпрос за пиксели. Тук максимата “колкото повече, толкова повече” важи с пълна сила. Повече пиксели – по-добър дисплей. Най-популярните компютри имат 1366 х 768 пиксела дисплей, но 1920 х 1080 пиксела (т.нар. HD) би бил най-добрият вариант.

 

Речник

Операционна система

Тя е като малкия мозък на компютъра, който осъществява връзката с хардуера и с компютърните програми, точно както задава командите към опорно-двигателната система.

RAM памет

Това е оперативната памет на компютъра – тя е нещо като белия дроб на компютъра. Колкото повече приложения или програми сложите на компютъра си, толкова повече RAM памет ви трябва, за да диша свободно той. Чували сте, че компютърът се задъхва – “астмата” идва от липсата на достатъчно RAM.

Процесор

Мозъкът на компютъра. Там са всички данни. Същинската бързина на машината зависи от процесора.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии