На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Новият глобален безпорядък Задълбочаващите се неравенства са големият риск за стабилността на планетата

Тръмп влезе във вътрешноислямската битка

Светът се тресе. Не само от терористични атентати. И изостава в осмислянето на собственото си движение напред. Обективно събитията се развиват толкова концентрирано във времето, че ние просто констатираме фактите, а не водим процесите – при отсъствие на ясна визия и идея как бихме искали да изглежда новият глобален свят на двадесет и първи век.

Бягство в миналото

Парадоксално, но днес Русия крепи евроатлантическото единство. САЩ и ЕС се разбраха, че ще продължат санкциите. И това като че ли остава най-силния стимул за сътрудничество между двата бряга на Атлантика. Защото в рамките на европейското турне на Тръмп бе констатирано разминаване по повечето останали ключови въпроси – Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, либерализиране на търговията, ограничаване на миграцията… Иначе казано, конфронтацията и образът на външния враг се оказват основен инструмент за консолидация – вътрешна, национална за Русия; партньорска, международна за НАТО и ЕС.

Новата студена война е своеобразно бягство в миналото – към рутинното и познатото. Тя демонстрира преди всичко отказ и неспособност да се решават проблемите на настоящето. Основният от тях е загубата на сигурност – национална, социална, персонална. Неслучайно форумът в Давос в началото на годината изведе задълбочаващите се неравенства като най-сериозен риск за стабилността на планетата и постави въпроса дали пазарният капитализъм не мина отвъд етапа, когато икономическият ръст беше достатъчен, за да се преодолее кризата, т.е. дали не са необходими дълбоки реформи в самата система, които да доведат до оформяне на нови обществени баланси – национални и глобални. И най-важното – да поставят отново човека в центъра на световното развитие в опит да се намери необходимият хуманистичен контекст на един високотехнологичен и все по-виртуален век.

Ценности или сигурност?

Има ли разминаване между европейските и евроатлантическите ценности? Този въпрос се натрапва след референдума в Турция, когато се оказа, че от една страна, тя се отдалечава от демократичните европейски ценности, а от друга, остава основен стожер на евроатлантическата сигурност в района на Близкия изток. Като разминаването допълнително се подчертава от „червената линия“, прокарана от ЕС за евентуално прекратяване на преговорите с Турция за членство в съюза, в случай че бъде възстановено смъртното наказание – при условие че в редица американски щати то продължава да съществува. Впрочем, Европа не за пръв път избира стабилността на Турция пред демокрацията в Турция.

На този фон изниква и друг въпрос – накъде върви демокрацията? Защото все по-често се поставят под въпрос резултатите от избори и референдуми, свидетели сме не само на предизборна, но и на следизборна борба и „цветните революции“ вече не са само патент на Източна Европа. За да се стигне до още една парадоксална ситуация, когато Тръмп и Путин са заедно срещу американския и европейския истеблишмънт по въпроса за демократичността на избора на новия американски президент. Като същевременно контактите с Русия се превръщат в политически криминал, а самата Русия предрича и работи за разпад на ЕС и западните общества – и се радва на кризите. Като резултат опитите за износ на демокрация се върнаха при нас като бумеранг под формата на внос на нестабилност, дезинтеграция и вътрешни разломи в обществата – национални, социални, институционални.

Гастрол на полето на исляма

На пръв поглед Тръмп направи нещо стратегически важно в борбата с международния тероризъм при посещението си в Саудитска Арабия и участието си в арабско-ислямската среща на върха – потърси партньорство с ислямския свят в борбата срещу радикалния ислям. Реално обаче изникват няколко съществени въпроса поне в два плана – от гледна точка на ислямските конфликти и през призмата на европейските разбирания. Първо, със съюза си със Саудитска Арабия срещу Иран Тръмп влезе във вътрешноислямската битка сунити/шиити и взе страна в нея, заставайки до едното основно ислямско течение срещу другото. Предвид последствията от подкрепата на едни национализми срещу други национализми на Балканите през последните десетилетия, довели до избуяване на всички национализми в региона, едва ли има основание да се очаква, че резултатът би бил друго, а не по-нататъшно изостряне на напрежението в Близкия изток. Като това допълнително тласка Русия и Иран към по-тясно сътрудничество. Второ, Тръмп за пореден път постави въпроса за нашата собствена достоверност и стандарти, доколкото Саудитска Арабия с лекота би оглавила всяка класация за липса на демокрация в арабския свят – пред Ирак, Либия, Сирия. И най-същественото – това едва ли ще донесе пробив в борбата срещу тероризма предвид държавно спонсорирания от Рияд износ на уахабизъм и ислямски фундаментализъм по света.

А победителят в новата студена война е… Китай

Междувременно Китай събра държавни и правителствени ръководители от над 100 страни в света за старта на своя проект за нов Път на коприната, който (ни повече, ни по-малко) е призван да доведе до един воден от Китай глобален свят. Проектът „Един пояс, един път“ не е просто създаване на инфраструктура, осигуряваща достъпа на стоки от икономически най-бързо развиващия се Далечен изток към европейските пазари. Заявените инвестиционни намерения по него са 12 пъти по-големи от средствата по плана „Маршал“ и на практика осигуряват китайска икономическа експанзия в Азия и Европа. След като в продължение на няколко десетилетия Китай си осигури доминиращи позиции в Африка и сериозно влияние в Латинска Америка, сега вече става дума за лидерство в света. Китай се стреми не само да замени САЩ, но и да форматира и регулира процесите на глобализация в свой интерес – трансферирайки икономическата си мощ в политическо влияние и увеличавайки ролята си в сферата на сигурността. И създавайки рамките и очертавайки перспективите на една нова, не-западна алтернатива на сегашния свят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. кючуков, кво се напъваш?
    само олихофрените, не знаят че евроатлантизъмът е за тях.
    и да ана-л-изираш и да не ана-л-изираш – все тая?

    1. Много правилен коментар, коментаре. Сега дано ти порастнат топки да казваш думичките с истинските им имена. Нищо чудно и да си малолетен или да имаш говорен дефект.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.