Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Нови бюст-паметници на творци в Двора на Кирилицата в Плиска Място в Алеята на писателите вече ще имат Хайтов, Толстой, Горки, Тургенев, Крилов, Грибоедов, Чехов и Гогол

На 14 септември в 15.00 ч. в Двора на Кирилицата в Първопрестолна Плиска ще започне церемонията по откриване на бюст-паметници на творци, създали своите незабравими произведения на азбуката, сътворена от Равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи създателят на комплекса Карен Алексанян.

Място в Алеята на писателите вече ще има Николай Хайтов, чийто бюст е дело на сина му Александър Хайтов. Ще бъдат открити и паметници на Лев Толстой, дело на акад. Михаил Переяславец, Максим Горки с автор акад. Владимир Соскиев, Иван Тургенев, изработен от Борис Соскиев. Баснописецът Иван Крилов също ще може да бъде видян в Алеята на писателите, изваян от Алан Казиев, а президентът на Руската художествена академия акад. Зураб Церетели е изработил Александър Грибоедов. Творецът, написал едни от най-великите творби като „Мъртви души“, „Ревизор“ и др., Николай Гогол, е сътворен от акад. Салават Щербаков, а майсторът на разказа Антон Чехов е изработен от акад. Александър Рукавишников.

Всички паметници са финансирани от Двора на Кирилицата, като всеки бюст на писател е дело на скулптор от същата националност на твореца. „По този начин ще бъдат представени както литературната, така и скулптурната школа на народите, които са взели азбуката си от България” – заяви Карен Алексанян. 

Предстои откриване на паметници на украински, хърватски, беларуски, румънски, монголски, чеченски, дагестански, черногорски, якутски, бурятски, чукски и др. творци. До няколко месеца Алеята на писателите в Двор на Кирилицата ще бъде обогатена от над 30 паметника на творци от цял свят. 

„Мисията на Двора на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже нагледно на народите от целия свят, че България, и в частност Първопрестолна Плиска, е родина на кирилицата – е убеден Алексанян. – И най-вече неговата най-важна мисия е да възпитава децата и младите хора в дух на славянски патриотизъм. Нека те никога да не забравят, че българският език е свещен.“ 

По повод предстоящото събитие Дворът на Кирилицата е отправил официални покани към управляващите и българските политици. Специална покана бе отправена и към Валери Симеонов, чиято партия е основана на идеологията на бележития писател Николай Хайтов. Да присъстват на празника са поканени Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Сергей Лавров, министрите на културата и на образованието на Русия.

По време на официален брифинг в МВнР от българска страна на говорителя на ведомството Мария Захарова бяха връчени поканите, адресирани до нея и Лавров, за което тя благодари сърдечно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.