Ново приложение срещу кошмари

Добрият сън е важен, за да може тялото да се възстанови и отпочине. Това се отразява на активността, енергията и настроението на другия ден. Една от причините за неспокойния сън е наличието на кошмари. Затова и технологичните компании правят разработки в тази насока.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата FDA одобри приложение на Apple Watch, което цели да подпомогне борбата с кошмарите. Реално то е насочено към хора с посттравматично стресово разстройство.

Използването на специалното приложение ще се предписва от лекар и лечението ще се извършва под наблюдение. Ако часовникът усети учестен сърдечен пулс, ще започне да излъчва лека вибрация. Идеята е човекът, измъчван от кошмари, да се успокои без да се буди.

Apple Watch е подходящ за използване при лечение, тъй като разполага с необходимите сензори и функции. Той измерва пулса и следи за нарушения в сърцебиенето. Обикновено за целта се използват специални стационарни устройства, които извършват мониторинг на съня.

За тестване на приложението е извършено 30-дневно наблюдение на 70 пациента. Терапията с Apple Watch е помогнала да се намали сънливостта и да се подобри общото емоционално състояние.

Коментари

Задължително поле