Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство в България, специално за “Труд”: Лондон и София доказаха обща решимост срещу инвазията в Украйна

Заедно ще продължим да търсим отговорност от Путин

Енергийният натиск на Кремъл цели да ни разедини

- Над пет месеца след безпричинното и незаконно нахлуване на Путин в Украйна хиляди продължават да загиват, да бъдат изселвани, домовете и средствата им за препитание се унищожават. Цяла Европа е засегната от последиците - бежански потоци и повишаващи се цени на храните и енергията, които Путин използва като оръжие. Резултатът е налице: скок на цените на енергията в цяла Европа и заплахи от страна на Кремъл за спиране на доставките на газ - заплаха вече осъществена тук, в България. Защо се случва това?
- Защото това представлява умишлен натиск с цел да бъдем принудени да се откажем от подкрепата си за украинското правителство, което се бори с посегателството срещу своята свобода, демокрация и суверенитет. Това е изпитание за нашата устойчивост и солидарност с украинския народ, опит да се отклони вниманието ни от болките и страданията, причинявани на народа на Украйна. Целта е да бъдем разединени и да се отслаби нашата съвместна решимост да търсим отговорност от Путин за тази варварска война.

Трябва да сме напълно наясно, че скокът на цените на храните и енергията тази година са пряка последица от безпричинното и целенасочено нахлуване в Украйна. Путин използва храните и енергията като оръжие, с което причинява икономически затруднения, а на много места по света - и глад. Кремъл блокира украинските пристанища, обстрелва гражданската инфраструктура и не допуска износа на по-голямата част от украинското зърно. Не западните санкции блокират износа на зърно. Ето защо приветстваме споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, за допускане на износа на така необходимото зърно от украинските пристанища. Спазването на това споразумение от Русия е от жизнено важно значение за милиони хора по цял свят.

С покачването на цените и наближаването на зимата хората съвсем основателно се тревожат за разходите за живот и хранителните и енергийни доставки. Затова не трябва да забравяме чия е отговорността за всичко това и да не отстъпваме от подкрепата си за украинския народ.

Убеден съм, че България и Обединеното кралство като партньори и близки съюзници ще продължат заедно да подкрепят Украйна и да търсят отговорност от Путин. Съвместно с останалите ни партньори от НАТО трябва твърдо да устоим на заплахите, за да не позволим на Русия да подкопава европейската сигурност.

И България, и Обединеното кралство предприеха съществени стъпки, които доказват силата на нашата решимост пред нашествието в Украйна. През февруари България беше сред първите европейски страни, които затвориха въздушното си пространство за руски самолети. През април България устоя на заплахите на „Газпром“ за прекратяване на газовите доставки и предприе незабавни действия за диверсификация на енергийните си доставки, а неотдавна взе мерки за защита на суверенитета си като ограничи възможността на руските разузнавателни служби да работят срещу интересите на страната. Нито една от тези стъпки не беше лека, но правилните стъпки рядко са лесни.

Като близък съюзник в НАТО Обединеното кралство е ангажирано със сигурността на България. В момента военнослужещи на двете страни се обучават заедно за укрепване на съвместните ни способности и готовност за отговор на повишаващите се заплахи за сигурността на съюзниците. Отчитаме жизненоважната роля на България за поддържане на сигурността в Черноморския регион и приветстваме усилията за модернизация на въоръжените сили на страната с оборудване, съвместимо със стандартите на НАТО.

Имах възможност да наблюдавам непосредствено и изключителните прояви на солидарност и човечност на много българи към украинските бежанци. Видях как училища отворят вратите си, как семейства отворят домовете си, а хората - сърцата си. Да се осигурят жилища, достъп до здравеопазване и образование на хора в реална нужда е нелека задача. Но подкрепата за народа на Украйна в сърцата, в умовете и с действията ни продължава да бъде единствено правилното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта