Обвиниха хирурга от Разград и за 238 жълти рецепти за морфин

Снимка: Архив

След две условни и една ефективна го грозят до 15 години затвор

След две условни и една ефективна присъда хирургът от Разград д-р Бранимир Мичев се сдоби с поредно обвинение. То е за незаконно придобиване на 10 670 ампули и 100 таблетки морфин и 150 таблетки оксиконтин, на стойност 13 803 лв. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

От там уточняват, че лекарствата са поставени под контрол и се отпускат по специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта. Докторът обаче ги изписал с 238 жълти рецепти на имената на пациенти, които нямали такива заболявания. Данните им имал от хирургичното отделение на разградската болница, където работел преди да започне да издава тези специални рецептурни бланки. Те били изписани в периода от 7 януари до 8 март 2017 г. С тях докторът лично купувал от аптеките медикаментите, за да ги пласира на черния пазар. Къде и как са продадени не е ясно, но няма намерени от тези количества при претърсвания и обиски, поясниха от обвинението в Разград.

От там допълват, че всички, на чиито имена са изписвани лекарствата, били зад граница. Основно били в Турция и вероятно са с двойно гражданство. Идвали си за малко у нас.

Схемата засекли от Регионалната здравна инспекция, където установили, че един и същи лекар непрекъснато изписва такива специални медикаменти. При това ходел да ги взема лично, да се подписва и да ги плаща.

Делото е насрочено за 9 април и на него трябва да се разпитат 22 свидетели. Ако докторът бъде признат за виновен, в качеството му на лекар и в условията на продължавано деяние, той може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лв., уточняват още от прокуратурата.

Д-р Мичев и в момента е в ареста, след като беше арестуван през февруари отново с жълти рецепти, които този път изнудил колега да изпише.

Междувременно той вече има две условни присъди и една ефективна. Условните са за теглене на пари от чужда дебитна карта, както и за измама на мъж, на когото срещу пари обещал синът му да не влиза в затвора. Това щяло да стане чрез съответните медицински документи, които да покажат, че осъдения е тежко болен. Ефективната пък е за присвояване на лекарства от болницата в Разград и за измама на пациенти, от които прибирал незаконно пари за консумативи и медикаменти.

Коментари

Задължително поле