Общинска фондация „Пловдив 2019“ с участие на Виенския панаир на книгата

Общинска фондация „Пловдив 2019“ участва през тази седмица във Виенския панаир на книгата.

Това е най-големият литературен форум в Австрия и настоящото му издание ще е пряко свързано с „Дунавската стратегия“. Събитието се базира на сътрудничество между градовете в региона на река Дунав и със специален фокус върху бъдещите европейски столици на културата - Пловдив 2019 от България, Риека 2020 от Хърватия, Нови Сад 2021 от Сърбия и Тимишоара 2021 от Румъния.

Програмата включва 4 литературни събития в Централната Библиотека на Виена с избрани автори от четирите града. Този четвъртък там ще се проведе специалното литературно четене от родения в Пловдив писател Димитър Динев.

dimitar-dinevПо покана на фондация „Пловдив 2019“ той ще представи авторски произведения и текстове, ще говори за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година и как родният му град намира място в творчеството му.

Модератор на срещата ще е Норберт Майер от австрийския вестник „Die Presse”. Дните на Европейските столици на културата се осъществяват в контекста на Дунавската стратегия, която има за цел не само да обединява усилията на страните от региона, но и да представя интересите на съвременните културни и творчески проекти и да създава платформа за комуникация и сътрудничество за тях.

Димитър Динев завършва Немската гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик, а през 1990 г. заминава за Австрия, където учи философия и руска филология. Първите му творби са публикувани на български, руски и немски език, а литературният му пробив идва през 2003 г. с романа „Engelszungen” („Ангелски езици“), който се приема с голям интерес в цяла Европа. Произведенията на родения в Пловдив писател са вече преведени на 15 езика.

Димитър Динев живее във Виена и като писател на свободна практика твори сценарии, кратки разкази, пиеси и есета на немски език.

Коментари

Задължително поле