Оливер Спасовски - Служебният премиер

Едва ли през последните години в политическия живот на Северна Македония е имало по-лесна прогноза от тази, кой ще бъде служебният премиер след като Зоран Заев подаде оставка. Въпреки появилите се в медиите допълнителни кандидатури за поста, те се приеха повече като игра на журналистическото въображение, отколкото като сериозна възможност някой друг от обкръжението на Заев да го наследи. Защото министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски партийно, служебно и лично е най-близкият човек на Зоран Заев в управлението на държавата.

Близостта на досегашния премиер с неговия служебен наследник беше основният мотив Заев да посочи Спасовски като човек, който в следващите сто дни да ръководи правителството, пред което има една основна задача - да организира и проведе честни, демократични и прозрачни предсрочни парламентарни избори. И нищо повече, извън рутинните ежедневни задачи на кабинета, разбира се. Имаше подмятания от страна на опозицията, че Заев просто следва примера на своя предшественик Никола Груевски, който през 2016 г., когато също в началото на януари подаде оставка, предложи безличния, но верен негов партиен послушник, апаратчика Емил Димитриев. Същият този Димитриев, който случайно пое служебния премиерски пост и после изчезна напълно от политическата сцена. С други думи, че и Спасовски е също така зависим от своя патрон Заев, както онзи Димитриев от автократа Груевски.

В случая обаче има малка, но съществена разлика, както се казва. Цялата партийна кариера на родения в Куманово Спасовски е свързана със Социалдемократическия съюз на Македония, където преминава през всички стъпала на апаратното развитие. Когато Зоран Заев пое ръководството на партията, направи Спасовски своя дясна ръка, издигайки го като генерален секретар, а после и заместник-председател на СДСМ. Съвсем логично бе, когато Заев стана премиер след парламентарните избори през декември 2016 г. и невъзможността Груевски в края на януари 2017 г. да състави мнозинство, да вземе Спасовски като министър на вътрешните работи и вицепремиер.

В този ход имаше сериозна логика - Оливер вече имаше парламентарен опит, след като три пъти беше депутат в Събранието на Република Македония. Партийната му позиция и юридическото му образование бяха допълнителни мотиви да бъде посочен като служебен министър на вътрешните работи в първото в историята на суверенна и независима Република Македония служебно правителство през 2016 г., онова на въпросния Димитриев. То организира предсрочните парламентарни избори на 11 декември същата година, които очертаха края на десетгодишното управление на Груевски. И затова, когато Заев състави своя кабинет през пролетта на 2017 г., закономерно вторият човек в СДСМ Оливер Спасовски получи мястото на вътрешен министър, този път като титуляр.

Има и нещо друго. Поемайки поста премиер на Република Македония, Зоран Заев си даваше сметка, че има пред себе си задачата да разчисти Авгиевите обори на наследството на Груевски, и то преди всичко в правосъдието и вътрешните работи. Там влиянието и злоупотребите на премиера и на неговия братовчед, шефа на тайните служби Сашо Миялков, бяха най-големи и отекваха най-силно в обществото. Чувството за правда и справедливост бе сериозно нарушено. Неслучайно основният лозунг на масовите протести в рамките на така наречената „Шарена революция”, които доведоха до края на режима на Груевски, бе „Няма правда - няма мир”. За да се върне доверието към службите, да се върне усещането за справедливост, начело на тези структури трябваше да застане човек, който има опита, но и се ползва с подкрепата му. И така Оливер Спасовски застана начело на вътрешното министерство.

Ако искаме да бъдем искрени, мълчаливо и без много шум, Спасовски свърши огромна работа в своя ресор. Дълго отлаганите, или мимикрирани на моменти реформи в сектора на сигурността, в крайна сметка бяха извършени. Вярно, това стана възможно едва когато от президентския пост си замина безличният Георге Иванов, който чрез своя съветник по въпросите на сигурността Синиша Алексовски блокираше кадрово и институционално всеки опит за промяна. Дирекцията за сигурност и контраразузнаване, наследница на прословутата от времето на Титова Югославия репресивна машина УДБ-а бе реформирана и на нейно място бе създаден нов орган. Част от кадрите й, които не издържаха тестовете, бяха разпределени в други полицейски структури. Частта за бърза интервенция „Алфи”, формирана по време на Груевски, бе прехвърлена към униформената полиция. Като още един аргумент за Спасовски да бъде премиер е - да държи под контрол предложения от опозицията служебен вътрешен министър Наке Чулев, който минава за човек на бившия президент Георге Иванов.

 

Говори цигански

Оливер Спасовски е роден в Куманово на 21 октомври 1976 г. в Куманово. Там завършва средно образование, а висше в Юридическия факултет на Скопския университет. Работил е в общината в родния си град, където е член на ръководството на местната организация на СДСМ. Постепенно се издига в партийните структури, достига до заместник-председател на партията, бил е три мандата депутат, веднъж служебен министър на вътрешните работи. Женен е, с две деца. Говори английски и френски. Любимият му спорт е хандбалът, а негов герой е трагично загиналият италиански следовател Джовани Фалконе. Това, което никой не знае, е че Спасовски говори цигански. Най-любимото ядене са прясно опечените домашни хлебчета, а обичаната реплика е „I will be back”.

 

За него

Властта е в сигурни ръце

С избора на служебното правителството и с Оливер Спасовски начело, изпълнителната власт е в сигурни ръце. Особено когато става дума за нейната основна задача да организира честни, демократични и ефикасни избори, които да осигурят бърза и легална институционална процедура за избор на ново правителство. Този служебен кабинет е в сигурни ръце.

Зоран Заев, доскорошен премиер на Република Северна Македония

 

Минира позицията на МВР-шефа

Това, което тези дни направи Оливер Спасовски, е класическо миниране на позицията на новия министър на вътрешните работи. Разбира се, всичко това може да се поправи по същия начин. Решенията, които бяха взети от Спасовски, могат да се сменят с нови. Защото в противен случай МВР ще има само формален контрол от страна на ВМРО-ДПМНЕ, а с това и няма да има възможност да се блокират нарушенията на изборните процедури, с които управляващият СДСМ се надява да спечели изборите.

“Денешен весник”, Скопие, за последните кадрови решения на Спасовски в МВР

 

Постави се в услуга на престъпността

Заев временно изведе на преден план своя слуга, най-неуспешния министър на вътрешните работи в независима Македония, Оливер Спасовски. Това е човек, пред чийто очи се случиха десетки убийства, престрелки и запалени автомобили, а той вместо да се бори с престъпността, се постави в нейна услуга.

Из официално съобщение на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети