Операция “Година Нула” 

Доналд Тръмп

„Белият хетеросексуален мъж“ е социалният образ на потисничеството в обществото

Победата на Тръмп и последвалите промени анихилираха крипто-авторитарната реалност

Целта е радикална трансформация на личността на ценностно ниво и унифицирано „ново общество“

На 5 септември т. г. разследващият журналист и изследовотел в авторитетния „Дискавъри институт“ в САЩ Кристофър Руфо публикува серия от скандални разкрития с документи и свидетелски разкази. Десетки хиляди служители във федералните министерства, агенции и финансирани от федералния бюджет научни организации, като например Националните лаборатории за ядрени изследвания „Sandia“, системно са обучавани в догматите на нео-марксистката критическа расова теория, за която писах по-детайлно в „Труд“ в статията „Сори! Микеланджело не е африканец“ , като и в джендър-идеологията. Ето телеграфно основни тези от обучителните материали и лекции, през които са принуждавани да минават федералните служители. „Белият хетеросексуален мъж“ е социалният образ на потисничеството в обществото. Основните белези на този образ, така както са посочвани в обучителните слайдове, са: „стремеж към успех“, „мъжественост“, „склонност към поемане на риск“, „самоувереност“, „агресивност“, „храброст“, „бързо взема решения“, „харесва голф“, „шапка MAGA“ (емблематичните шапки на привържениците на Доналд Тръмп), „арийска култура“. Всичко това се основава на „двете привилегии“ - бялата и хетеросексуалната. Един от изводите на обучителните програми е необходимостта от пълна трансформация и изкореняване на образа на „белия хетеросексуален мъж“. В рамките на програмата всички бели мъже сред участниците са карани да пишат писма до свои близки и приятели, в които се извиняват за своите „привилегии“ и обещават да се поправят. Белите жени също трябва да се трансформират, според „обучителите“ - те не трябва да се мислят за по-умни от другите, да не са толкова отдадени на семейството и на отглеждането на деца и пр.

Миналия месец пък, федералното образователно министерство е финансирало неправителствен семинар, на който лекторката е призовала учителите в публичните училища да пропагандират премахването на затворите като „символ на робство и потисничество“ и за пълно заличаване на Съединените щати, каквито ги познаваме.

Всичко това стана повод за изключително остра реакция на Белия дом. Президентът Тръмп определи тези „обучения по разнообразие и анти-расизъм“, като „антиамериканска пропаганда“ и „болест, която повече не може да се търпи“. В резултат беше издадено разпореждане, което забрани използването на бюджетни средства са подобни обучения.

Друг щрих, но все в същата посока, беше и решението на филмовата академия от 2024 г. творческата свобода и талантът да бъдат изкоренени като критерии при връчването на наградите „Оскар“, а вместо това да бъдат допускани само филми, чиито екипи - от режисьора и продуцента до осветители и общия работник - както и актьорския състав и сценариите да бъдат подбирани както се дозират продуктите в една супа - толкова черен пипер, щипка сол, чаша говежди бульон и пр.

Какво става? 

Дълбинният идеологически обрат в политиката на Белия дом при президента Доналд Тръмп и отприщените от това национални и геополитически промени, радикализира до краен предел крепителите на старото статукво от всички части на политическия спектър. Преди „ерата на Тръмп“ всички те смятаха, че са окупирали академичния, културен и политически дискурс вовеки. И затова с ехидно презрение осмиваха различните от тях демократични възгледи. Намираха за достатъчно само да ги стигматизират като „популистки“, „националистически“ или крайно десни“, или да подложат на остракизъм другомислието без да влизат в диспут с него. Победата на Тръмп и последвалите промени анихилираха тази крипто-авторитарна реалност. Разпадът на идеологическия монопол и загубата на политическата власт като инструмент за налагането му, накара прогресисти и либерали да сменят своята стратегия. Сега всички техни ресурси и усилия са концентрирани в Операция „Година Нула“. Целта е радикална трансформация на личността на ценностно ниво и оттам унифицирано „ново общество“, в което те господстват без да зависят от капризите на демокрацията. Инструментите за постигане на тази цел - контрол върху мисълта, индоктриниране на младежта още от училищната скамейка, промиване на мозъци чрез най-могъщите създатели на поведенчески модели, ценности и мечти - киното и телевизиите, с всички техни дигитални проявления. Атаката е насочена към фундаментите - пол, раса, сексуална ориентация, нация, религия, история. Пълзящото настъпление е в ход от години, но именно днес, то прераства в истинска „война на световете“.

Някога, високо образованите в престижни френски университети камбоджански марксисти и маоисти около Пол Пот, претвориха в кафкиански ад своите налудничави идеи за трансформация на обществото в името на „социалното равенство“. Заличиха историята, обявиха „година нула“ и превърнаха страната в огромен трудов лагер. Избиха градското население, защото е покварено от „буржоазни пороци“ и „слугува на колониализма“. Всички деца над 7-годишна възраст бяха отделяни от семействата им и въдворявани в интернати, за да бъдат научени на „правилни“ мисли.

Ако се абстрахираме от физическия геноцид, извършен от чудовищния режим на червените кхмери, и с всички необходими уговорки пренесем техния подход за „трансформация на обществото“ в днешно време, ще видим поразителни аналогии. Днес американските прогресисти и либерали и папагалстващите ги по света, правят масиран опит за геноцид над мисълта и свободата, естествено в името на поредното имагинерно „равенство“. Техният „нов човек“ е полово неутрален, джендърно разколебан, а мъжът феминизиран, уязвим и подчинен. Белият човек е виновен по рождение, защото е бял. Хетеросексуалният е лишен от социален престиж. Те трябва да се подчиняват на доминантните малцинства, да възприемат техните социални навици, да се съгласят децата им да бъда индоктринирани в малцинствените стереотипи и в отрицание на своята „белота“ или „хетеронормативност“. „Новото общество“ е унифицирано около „религиозната“ догматика на критическите расови теории и джендър-идеологията. Всяка друга мисъл е забранена, неправилната литература изгорена или редактирана. Историята пренаписана. За всеки другомислещ - смърт, пардон - „cancel“.

Абсурдността и оруеловите похвати, с които се опитват да тласкат света към „новоговора“ на политическата коректност и ерозирането на ценностните фундаменти на човешката цивилизация, обаче вече среща съпротива дори и в техните редове. Все повече трезвомислещи хора и учени с леви и либерални убеждения се противопоставят на безумието. И ако големият ляв интелектуалец от Колумбийския университет в Ню Йорк проф. Марк Лила от години подлага на унищожителна критика политиката на идентичностите, в последно време се чуват все по-отчетливи либерални гласове, които отричат случващото се. Наскоро, например, се появи изследването „Цинични теории - как активизма в науката подмени всичко за расата, джендъра и идентичността, и как това вреди на всички“. Неговите автори Хелън Плъкроуз и Джеймс Линдзи разбиват на пух и прах критическата расова теория и джендър-идеологията. Преди време те показаха и нагледно дълбоката профанизация на съвременните социални науки, превзети от подобни ненаучни теории. Изпратиха до различни реномирани научни издания статии, посветени на радикалния феминизъм, расовите отношения и хомосексуализма, но с абсурдно и неотговарящо на никакви научни критерии съдържание. Тъжната реалност е, че много от тях бяха одобрени за печат от научни журита и публикувани. Като например статията: „Човешки реакции на изнасилваческата култура и хомосексуалната перформативност в градските паркове за кучета в Портланд, Орегон“.

Прочее, това са щрихи на основния политически и идеологически разлом на нашето съвремие. Залогът е гигантски. И затова съпротивата срещу Операция „Година Нула“ е граждански, интелектуален и политически дълг на всички приятели на Свободата.

Коментари

Задължително поле