Опра Уинфри - Челно в Короната

Когато Опра Уинфри говори, светът слуша. Това е максима, която една от най-влиятелните журналисти в света доказа за пореден път, след като произведе медийното събитие на годината. Интервюто със самоотлъчилата се дворцова двойка - принц Хари и Меган Маркъл, излъчено тези дни, предизвика тектонично раздвижване на британските острови и те се отдалечиха повече от Америка.

Първите оценки за медийното събитие, излъчено в праймтайма на CBS, са, че то има унищожителен ефект за кралското семейство в Лондон. Дали обаче е така? Британците може да умират за жълтини около монархията, но когато някой посегне на Короната, се обединяват. Това се случи и сега. Докато в САЩ зрителите са скандализирани от разкритията за отношението към расата и обикновения произход на Маркъл, медии и обикновени поданици на Елизабет Александра Мери Уиндзор - за по-кратко Елизабет II, бяха възмутени от неуважението към Нейно величество. Шамар да е, британски да е.

Иначе всички медии по света за това конкретно интервю говорят. В него Хари и Меган Маркъл разказаха откровено пред Опра доста пикантни неща. Американката, в чиято кръв все пак тече някаква аристократична кръв (непризната), обяви, че е мислила дори за самоубийство.

Опра не се нуждае от похвали - тя съществува отвъд мрачния свят на саморекламата. “Само една власт е по-могъща от това да си президент на САЩ - това да бъдеш Опра.” Така гласи една от шегите в тв шоуто Saturday Night Live, но като всяка добра шега е всъщност квинтесенция на истината.

Опра Унфри отдавна е институция. Тя е актриса, продуцент, филантроп, съавтор на книги, собственичка на собствен телевизионен канал, на собствено списание. От години е сред най-влиятелните жени в списъка на “Форбс”.

Животът ѝ е като приказка. Започва мрачно като в мизансцен на “Пепеляшка” на Братя Грим, само че с доста сексуално насилие. Всичко в началото на живота ѝ е било сбъркано, дори и името. Вместо Орфа - на библейската личност от Книга на Рут, в официалните документи невежи чиновници вписали името така, както го чули. Така се появило името Опра.

До шестгодишна възраст е отгледана от баба си Хати Мей Пресли. Майката на новородената Опра - въртоглава тийнейджърка, отлетяла към Северните щати да си дири късмета. Бабата била толкова бедна, че обличала малката в чували от картофи с изрязани дупки за главата и ръцете. За сметка на това Опра се научила да чете на 3 г. Хати Мей Пресли я водела на църква, където сладкото къдрокосо хлапенце шашкало полуграмотните миряни, като рецитирало цитати от Светото писание. Затова и я нарекли “Проповедничето”. Бабата била доста строга и когато внучката не слушала, заигравал Дървеният господ.

Когато майка ѝ - Върнита Лий се върнала да си прибере дъщерята, открила, че тя е израснала послушно и възпитано дете. Не след дълго неопитната родителка установила, че не може хем да работи, хем да надзирава дъщеричката си, затова я изпратила в дома на баща ѝ. За нещастие там едва 9-годишна Опра бива изнасилена първо от братовчед, после от приятел на семейството. Бащата Върнън Уинфри е строг и грижовен родител, но не знае за тези посегателства. Опра крие преживяванията си и признава за тях чак на 32-годишна възраст, при това в ефир.

“Родила съм се, защото майка ми и баща ми правили секс веднъж под един дъб. Всички знаят историята ми на бедно негърче от Мисисипи, появило се на бял свят в годините на Апартейда. Дължа всичко на образованието и късмета ми”, казва Опра.

От 16-годишна работи като радиоводеща, на 19 я канят за водеща на новините в телевизия в Нашвил, после и в Балтимор.

“Причината да стана това, което съм, е че бях некадърна новинарка”, казва полушеговито Опра. “Полу-", защото наистина ѝ липсва безпристрастността, която е задължителна в журналистическата професия. Тя редовно проваля репортажите си, с обяснението: “Стана ми мъчно да го разпитвам, той много страдаше.” Опра обяснява големия си успех с това, че човек винаги трябва да следва “емоционалната си GPS система” - онова вътрешно чувство, което му подсказва кой е пътят за него.

Водещата обобщава: “Уверена съм, че пребиваването ми на тази планета не е нещо, което засяга единствено мен. Ръководена съм от сила, която е много по-велика. Ако има закон, според който да живея, това е Третият закон на физиката - всяко действие има равно по сила противодействие.”

 

С безкрайно възхищение към нея

Честно, благодаря на небесата за Опра Уинфри. През последните повече от три десетилетия тя се превърна в едно от най-обичаните присъствия на световната сцена. Защо? Безкрайното възхищение от житейския ѝ път от бедна ученичка в Мисисипи до превръщането ѝ в първата чернокожа жена милиардер, постигнала сама всичко, е от решаващо значение. Но има и някаква магия около Опра - свързаност, която привлича хората към нея - независимо дали е през телевизионен екран, или за тези, които имат късмета да прекарат време с нейния IRL (както казват нашите по-млади читатели в наши дни).

Едуард Енинфул, главен редактор на сп. Vogue

 

Извисява се над всички

Над всяко шоу на Опра Уинфри над гостите витае аурата на собствения живот на Опра. Има една необяснима енергия. Въздействието е точно както при ритуалите и тайнствата на една религия. Те са препълнени с живота на основателя на религията и нищо не може да бъде над него. Когато гостите говорят и споделят нещо с Опра, над тях се носи онова, което зрителите вече знаят за опита на самата Опра. Тя е като култ, при това не само в телевизията.

Лий Сийгъл, писател, журналист

 

Начална учителка на света

Опра винаги е казвала, че ако се провали като водеща, винаги може да работи като начална учителка - професия, която обича и би работила с удоволствие. Накрая се оказа, че тя това си работи и в момента - начална учителка на целия свят.

Уил Смит, актьор

 

Обожавам да съм зад сцената

В края на последния епизод на всеки сезон, следва ритуал, който се спазва от години. Опра прави едно задкулисно шоу и кани гости. Обожавам да съм зад сцената. Намирам нещата зад кулисите за очарователни. То е като да те допуснат до амвона по време на ритуал. Както винаги, когато гледам филм на DVD, винаги гледам и бонусите. Първо слушам коментара, преди дори да гледам филма, гледам мейкинга. Така се чувствам и при Опра.

Брендън Робинсън, телевизионен водещ

Тайните за добър живот, според водещата

Според Опра Уинфри балансът е ключов в живота. “Мога да ям всичко, което пожелая, просто не мога да го ям едновременно - обяснява Уинфри в интервю за People. - Кето е цялата философия на живота: можете да имате всичко. Просто не можете да имате всичко едновременно.” Тя съветва жените да имат собствени стандарти за красота. Не е нужно да бъдеш слаба, за да се впишеш в идеали на други хора. И съветва: “Винаги отделяйте време “аз”!” “Давам си здравословна доза тихо време поне веднъж (и когато съм на място, два пъти) на ден”, каза тя в публикация на уебсайта си, посветена на силата на Трансценденталната медитация. “20 минути сутрин, 20 вечерта - това е рецептата.” Бъдете благодарни от момента, в който се събудите, казва Опра. “Никога не слагам аларма на часовника, не вярвам в тях. Те са... тревожни! Поставям си часа в ума и се събуждам преди това, обикновено между 6,02 и 6,20, защото кучетата са обучени да излизат по това време. Първата ми мисъл сутрин е: “О, жива съм. Благодаря ти!'" Живейте само в настоящето. И си припомнете, че точно този момент е единственият, за който знаете, че го имате със сигурност”, разкрива тайните на успеха и щастието Опра.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети