Ремонт затваря едната лента на тунел „Траянови врата“

30 нови заразени с коронавирус за денонощието, общо стават 611 Излекувани вече са 48 българи

ООН прати 90 тона помощи на Венецуела

2000 починали от Covid-19 за пореден ден в САЩ

Доклад: Пандемията може да тласне към бедност над половин милиард души

Институтът по микробиология на БАН разработва ваксина срещу коронавируса

Започва масовото тестване за Covid-19 в Банско

Премиерът и Светия синод обсъждат мерките за предстоящите празници

Тръмп: Борис Джонсън изглежда е по-добре

Ето какво ще е времето днес

Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Лична вражда обезглави Българската банка за развитие Кръгът „Капитал“ отмъсти на Стоян Мавродиев

Опростяваме бавно Границите на конкуренцията са доста размити вече от употребата на едни и същи хора и идеи

„С какво се занимавате сега, господин Гарелов?“

Какво правя? Пия си кафето и мисля. Мисля за човешката глупост и за упадъка на професията.

Този въпрос ми бе зададен в едно почти несъстояло се интервю, за което не знам дали ще бъде публикувано. Въпросите ме дразнеха, макар да са стандартни за властващата днес журналистика, с извинение. Какво съм изпитвал, когато съм бил на тържеството за 50 години „Панорама“? Какво съм си говорил с предшественика ми /!/ Бойко Станкушев и наследника Бойко Василев? Какво сме си говорили с Коко Каменаров, с когото сме били съперници за шеф на БНТ? Каква е житейската ми равносметка? Какво съм изпитвал, когато наскоро починаха мои близки? След като съм написал три книги за професията ми, няма ли да напиша и автобиография? Скарахме се още на втория въпрос. Защо, на какво се сърдя в действителност? Какво ме дразни?

И както си мислех за упадъка на професията, към мен се приближи елегантна дама.

Откъде ви познавам? От телевизията ли? Сигурно играете в „Скъпи наследници“?

Само това остана. Ако те показват по телевизията, това може да бъде само в този сериал, превърнал се в модно ревю и свърталище на всички, които минават за известни и могат да привлекат повече зрители. Слушах тези дни да разказват по телевизията, че се планирал някакъв нов проект за „паралелен“ филм или сериал, не разбрах точно, в който щели да се преплитат със сюжети и изпълнители от „Фермата“. Сред тримата изпълнители е… кой мислите? Ваня Джаферович. Същият този симпатичен бивш футболист, който жънеше успехи в „Като в две капки вода“ по „Нова телевизия“. Същият този Ваня Джаферович, който се подвизава и в новото предаване на БНТ „Спортисимо“, което привлича вниманието на първо място с деколтето на водещата, което не оставя нищо за скриване. И в „Спортисимо“ са поканени за участие същите тези лица , които се подвизават в толкова други риалити програми. На първо място е неизменният Тити Папазов. Това е изпитана рецепта за всяко ново предаване , което иска да привлече публика още в началото на своето съществуване. Случвало се и на мен с „Вот на доверие. Но моля ви се, все пак и сред известните и обичащи да се показват хора има по-голям избор. Не е задължително да се подхожда по най-лекия начин и да се заимстват идеи и хора от конкуренцията.

Дали пък няма да е добре да се пристъпи към един още по- ефективен и мащабен проект. Да се съберат на едно място всичките артисти и преживяващи покрай телевизията персони, да се изработват все нови и нови епизоди, паралелни сюжети и неочаквани сюрпризи и да се обхване по този начин целия телевизионен ефир. И без това границите на конкуренцията са доста размити вече от употребата на едни и същи хора и идеи. Няма да има никакъв проблем за сценаристите да измислят диалози. И без това всички тези риалити герои говорят с едни и същи фрази, изразяват се с едни и същи думи. Този общ език завладява и медиите. Повтарят се драмите ,състоянията, отношенията, душевните състояния. Съдете сами: „Семейни драми разхайтили Нора Недкова“, „Мария Илиева запушила устата на Наско Колев с 10 бона“, „Кулагин бил изнасилен от Наско Гаргата“. „Готвачката Божана прави групов секс“. „Хубавият Петко се състари“. И така нататък.

Този език не е приоритет само на телевизионното блато. Така говори и така мисли не малка част от обществото ни. За съжаление „брадърската“ култура определя и мирогледа на целия ни елит. Отдавна вече няма стойностна критика в културата, спорта, политиката. Вместо естетически стойности се лансират шокиращи с цинизма си рекламни брътвежи. Надути хвалби подхранват надеждите на публиката за спортни успехи и в резултат дори скромните победи вече се възприемат като поражения.

Колко ценно за държавата ни време беше загубено за раздухания спор между премиера и президента. За война и политическа криза говореха коментаторите. Този дебат с повтарящи се до втръсване аргументи беше много по-лесен, отколкото реалният политически анализ за напрежението в страната. Забрави се поводът за така наречената министерска криза – трагедията в Своге. И за да не остане никакво съмнение за общите стандарти на телевизионната ни журналистика- тримата новопосветени министри се появиха едновременно в трите водещи национални телевизии. „Координаторът“ на това „съвпадение „не бе съобразил, че не можеш да слушаш в едно и също време разясненията на министрите каква политика ще следват.

Сега се шири друг раздут проблем- каква е официалната ни позиция за Орбан. От многото елементарни нападки въобще не се разбра как са гласували нашите евродепутати. Така се забрави какво от политиката на Орбан подкрепяме и какво – не. И най-важното- какво означава да формираме гъвкава позиция, за да не дразним Брюксел, но и да подкрепим онези действия на Будапеща, които съвпадат с нашите интереси.

Както в Народното събрание, така и на трибуните, предоставяни от телевизиите, не се провежда никакъв смислен дебат по големите проблеми на държавата ни. Обикновено от второто изречение се преминава към елементарни обидни клишета. Езикът на омразата, а това е езикът на „брадърската“ конкуренция, ни лишава от всякакъв поглед към бъдещето.

Изпих си горчивото кафе. Прогоних лошите мисли за упадъка на професията. Но преди това ги записах и го удостоверявам с подписа си.

 

От обновяване към рестарт

Най-после и в БНТ започнаха да работят върху публичния образ на своите водещи, което е нещо нормално за комерсиалните телевизии. Георги Любенов бе поканил новото лице – водещата на „Спортисимо.“ Слава богу, този път тя не бе облечена в червената си дреха с шокиращо деколте. Нищо лошо нямаше в това деколте, но то отвличаше вниманието от другите харизми на водещата- чаровната й усмивка, например. Но да се появяваш дни наред с една рокля, не е по телевизионните стандарти. Все пак , обновяването в БНТ е факт. Авторекламата се размърда.

Но засега новостите се програмират с оглед времевия пояс в конкуренцията на частните телевизии. Не достига цялостното обновление, при което ще има преливане и взаимовръзка в собствената програма. Тогава вече ще можем за говорим не само за обновление, но и за рестарт на обществената ни телевизия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. И от тази статия ме лъхна характерния мирис на пенсионерски клуб. В този вестник само на пенсионирани ченгесари ли публикувате спомени от ръководната роля на БКП и ДС? Преврат ли готвите? Да не е излязла царската дума на Путин за ново „освобождение от фашизма“ на Борисов?

  1. ц. боко и цецо сами се готвят за предсрочни избори…
   виж им изявите.
   пп ходи ли на лекар или путин и за това ти е виновен?

 2. Ей, русофоб, ти в час ли си? Къде в текста се говори за ръководната роля на БКП и ДС? И какво значи „мирис на пенсионерски клуб“? Ти май предпочиташ да слушаш Криско или някой чалга изпълнител, също да гледаш „Вип брадър“. Добре е, че такива като теб са малцинство. Затъвай си в тинята на простащината и неграмотността! Това е твой избор. За умните и интелигентните Гарлов е институция в храма на журналистиката.

  1. Наистина нивото на троловете на Сорос и Путин е паднало. Сигурно ви подбират от пенсионерските клубове. За теб Гарелов може да е корифей, но за мен ВЕЧЕ НЕ Е. Просто човек, който благодарение на членство в службите на червената хунта е имал възможност да черпи от източници, които на нас, потърпевшите, бяха забранени. Днес Гарелов се оплаква като склерозирал дъртак от опростяването на обществото. Съгласен съм, но има много мислещи, знаещи и можещи хора, които бягат от простотията. Физически бягат. Ето една причина за опростяването – остават некадърниците да чакат Путин да възстанови СССР. Друга причина, е вече описното в друга статия „спасяване поединично“ – поредното безрезултатно мърморене в медиите. Ние с теб няма да се разберем, защото не можеш да излезеш от коловоза на тъмночервен зомбиран фанатик, разнасящ портретите на сталин и путин на всички сбирки на останалите партийни зомби. За теб Гарелов и Ст. Данаилов може да с корифеи, но за мен не са.

   1. Ще се задавиш от злоба човече дребнаво. Плюй по малко, че няма да можеш да си преглътнеш плюнката. Това е сляпата омраза – не знаеш какво ама много го мразиш.

 3. Прав е Гарелов! Журнали ти като грозната Елена Йончева са срам за професията……! И много други с червена лайняна ориентация, които само плюват срещу Бойко. А той е ЛИБЕРАЛ -ДЕИОКРАТ и работи за България. Но това може да го прецени само мислещ човек, не и червен отпадък като калото паргов…..и кво

  1. И кои са тия, които толкова плюят по Боко? щото единствено виждам такива, които здраво са му се надупили и само му лижат задника.

   1. Радев, колко получаваш за плюене на Борисов? От чия хибридна армия си – от тази на Путин или на Сорос? Или просто си подчинен на Нинова, а тя разпределя работата от двамата?

    1. не виждам радев да плюе, по-скоро ти се чувстваш засегнат, като задникoлизец…
     хапчетата шизи, хапчетата!

  2. костов, костов, и ти си психо за доктор…

 4. Пръднята на кмнтр то итук се размириса.Стига гладно ТРОЛЧЕ.

 5. Чак сега прочетох написаното от Гарелов. Няма да коментирам противоречивата му личност в политически и човешки план, нито принципите в живота му, защото не са мои. Но написаното от него, приемам за точно и му изпращам поздравления. Единственото, което малко ме обърка, е желанието му в една публикация да засегне повече теми, вместо да анализира една в цялата и същност.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.