Опростяваме бавно

Границите на конкуренцията са доста размити вече от употребата на едни и същи хора и идеи

„С какво се занимавате сега, господин Гарелов?“

Какво правя? Пия си кафето и мисля. Мисля за човешката глупост и за упадъка на професията.

Този въпрос ми бе зададен в едно почти несъстояло се интервю, за което не знам дали ще бъде публикувано. Въпросите ме дразнеха, макар да са стандартни за властващата днес журналистика, с извинение. Какво съм изпитвал, когато съм бил на тържеството за 50 години „Панорама“? Какво съм си говорил с предшественика ми /!/ Бойко Станкушев и наследника Бойко Василев? Какво сме си говорили с Коко Каменаров, с когото сме били съперници за шеф на БНТ? Каква е житейската ми равносметка? Какво съм изпитвал, когато наскоро починаха мои близки? След като съм написал три книги за професията ми, няма ли да напиша и автобиография? Скарахме се още на втория въпрос. Защо, на какво се сърдя в действителност? Какво ме дразни?

И както си мислех за упадъка на професията, към мен се приближи елегантна дама.

Откъде ви познавам? От телевизията ли? Сигурно играете в „Скъпи наследници“?

Само това остана. Ако те показват по телевизията, това може да бъде само в този сериал, превърнал се в модно ревю и свърталище на всички, които минават за известни и могат да привлекат повече зрители. Слушах тези дни да разказват по телевизията, че се планирал някакъв нов проект за „паралелен“ филм или сериал, не разбрах точно, в който щели да се преплитат със сюжети и изпълнители от „Фермата“. Сред тримата изпълнители е… кой мислите? Ваня Джаферович. Същият този симпатичен бивш футболист, който жънеше успехи в „Като в две капки вода“ по „Нова телевизия“. Същият този Ваня Джаферович, който се подвизава и в новото предаване на БНТ „Спортисимо“, което привлича вниманието на първо място с деколтето на водещата, което не оставя нищо за скриване. И в „Спортисимо“ са поканени за участие същите тези лица , които се подвизават в толкова други риалити програми. На първо място е неизменният Тити Папазов. Това е изпитана рецепта за всяко ново предаване , което иска да привлече публика още в началото на своето съществуване. Случвало се и на мен с „Вот на доверие. Но моля ви се, все пак и сред известните и обичащи да се показват хора има по-голям избор. Не е задължително да се подхожда по най-лекия начин и да се заимстват идеи и хора от конкуренцията.

Дали пък няма да е добре да се пристъпи към един още по- ефективен и мащабен проект. Да се съберат на едно място всичките артисти и преживяващи покрай телевизията персони, да се изработват все нови и нови епизоди, паралелни сюжети и неочаквани сюрпризи и да се обхване по този начин целия телевизионен ефир. И без това границите на конкуренцията са доста размити вече от употребата на едни и същи хора и идеи. Няма да има никакъв проблем за сценаристите да измислят диалози. И без това всички тези риалити герои говорят с едни и същи фрази, изразяват се с едни и същи думи. Този общ език завладява и медиите. Повтарят се драмите ,състоянията, отношенията, душевните състояния. Съдете сами: „Семейни драми разхайтили Нора Недкова“, „Мария Илиева запушила устата на Наско Колев с 10 бона“, „Кулагин бил изнасилен от Наско Гаргата“. „Готвачката Божана прави групов секс“. „Хубавият Петко се състари“. И така нататък.

Този език не е приоритет само на телевизионното блато. Така говори и така мисли не малка част от обществото ни. За съжаление „брадърската“ култура определя и мирогледа на целия ни елит. Отдавна вече няма стойностна критика в културата, спорта, политиката. Вместо естетически стойности се лансират шокиращи с цинизма си рекламни брътвежи. Надути хвалби подхранват надеждите на публиката за спортни успехи и в резултат дори скромните победи вече се възприемат като поражения.

Колко ценно за държавата ни време беше загубено за раздухания спор между премиера и президента. За война и политическа криза говореха коментаторите. Този дебат с повтарящи се до втръсване аргументи беше много по-лесен, отколкото реалният политически анализ за напрежението в страната. Забрави се поводът за така наречената министерска криза - трагедията в Своге. И за да не остане никакво съмнение за общите стандарти на телевизионната ни журналистика- тримата новопосветени министри се появиха едновременно в трите водещи национални телевизии. „Координаторът“ на това „съвпадение „не бе съобразил, че не можеш да слушаш в едно и също време разясненията на министрите каква политика ще следват.

Сега се шири друг раздут проблем- каква е официалната ни позиция за Орбан. От многото елементарни нападки въобще не се разбра как са гласували нашите евродепутати. Така се забрави какво от политиката на Орбан подкрепяме и какво - не. И най-важното- какво означава да формираме гъвкава позиция, за да не дразним Брюксел, но и да подкрепим онези действия на Будапеща, които съвпадат с нашите интереси.

Както в Народното събрание, така и на трибуните, предоставяни от телевизиите, не се провежда никакъв смислен дебат по големите проблеми на държавата ни. Обикновено от второто изречение се преминава към елементарни обидни клишета. Езикът на омразата, а това е езикът на „брадърската“ конкуренция, ни лишава от всякакъв поглед към бъдещето.

Изпих си горчивото кафе. Прогоних лошите мисли за упадъка на професията. Но преди това ги записах и го удостоверявам с подписа си.

 

От обновяване към рестарт

Най-после и в БНТ започнаха да работят върху публичния образ на своите водещи, което е нещо нормално за комерсиалните телевизии. Георги Любенов бе поканил новото лице - водещата на „Спортисимо.“ Слава богу, този път тя не бе облечена в червената си дреха с шокиращо деколте. Нищо лошо нямаше в това деколте, но то отвличаше вниманието от другите харизми на водещата- чаровната й усмивка, например. Но да се появяваш дни наред с една рокля, не е по телевизионните стандарти. Все пак , обновяването в БНТ е факт. Авторекламата се размърда.

Но засега новостите се програмират с оглед времевия пояс в конкуренцията на частните телевизии. Не достига цялостното обновление, при което ще има преливане и взаимовръзка в собствената програма. Тогава вече ще можем за говорим не само за обновление, но и за рестарт на обществената ни телевизия.

Коментари

Задължително поле