Опушеният кварц e кристал за естети

Дарява ни пророчески сънища

Най-търсени са от Мадагаскар, САЩ и Алпите

Опушеният кварц е минерал с тъмна слава. Зли магьосници го ползвали за черните си ритуали. Несправедливо обвинен в пъклено съучастие, този изискан и красив кристал има способността да попива отрицателната енергия и да я преобразува във високи вибрации. Той е днешният герой в поредицата на “Труд” “Тайните на камъните”.

Мъгла и дим се вият около опушения кварц и неговите предполагаеми магически свойства. От древни времена се смята за “тъмен” - сиреч камък на черните сили. Често се използва в ритуалите на черната магия, за викане на духове, призоваване на зли сили и извършване на черни магии и урочасване. Смята се, че при тези ритуали раухтопазът попива всички зли енергии и е възможно да ги насочи към своя собственик. Но, ако се ползва за добро, енергията му ще бъде добра и съзидателна. Може да помогне на болен или страдащ човек да се възстанови, развесели и дори да се отърве от лошите навици и пристрастявания.

Опушен кварц, морион, раухтопаз и кейрнгорм са различни имена, под които може да го срещнете. Морион по принцип се нарича почти черният камък, но в Испания морион е изобщо наименованието за опушен кварц. Опушено-жълтата до жълто-кафява разновидност, добивана в Шотландия, се нарича “кейрнгорм” по името на планината, в която се добива. Раухтопаз или “опушен топаз” е неправилно наименование, с което някои непочтени търговци подлъгват клиентите си. Опушеният кварц няма нищо общо с топазите.

Въпреки това е високо ценен от бижутерите и търсен от купувачите - поне толкова, колкото планинския кристал, цитрина и аметиста. Има необичаен, много изискан естествен цвят. Бижутата с този камък излъчват достойнство и елегантност. Той е кристал за естети и хора с вкус. Сивкавите нюанси са в основата на цвета, който може е с различна интензивност - от леко опушен до тъмнокафяв. При някои камъни се наблюдава слаб ефект на александрит и под слънчевите лъчи и при изкуствена светлина се появяват зеленикави или виолетови отблясъци. Оцветяването често е неравномерно като обикновено се засилва към върха на кристала. Среща се във вид на друзи и единични кристали. Някои от находките достигат размери до един и повече тона.

Разцветките са от бледо жълто до жълто-зелено, жълто-кафяво през кафяво до почти черно. Опушеният кварц е с висока степен на прозрачност, почти без включвания. Той е крехък и чуплив, но твърд минерал. Твърдостта му по Моос е 7. Тъмният, непрозрачен опушен кварц се нарича морион. Наименованието му произлиза от гръцката дума “морисо” - мръсен. Най-ценни са черните разновидности на мориона. Цветовете са нестабилни и напълно изчезват при нагряване до 400° C, като кристалите стават абсолютно прозрачни. Тъй като е представител на голямото семейство на кварцовите кристали, химическата му формула е като на всички останали кварцове - SiO2, с примеси от алуминий, литий и натрий. Оцветяването става благодарение на облъчването им с естествената радиация на земните недра. (Аметистът се формира по подобен начин от активирането на цветните центрове около железните примеси.)

Най-големите находища на опушен кварц са в Бразилия - оттам се добиват повече от половината камъни. Най-красивите образци се добиват от Алпите, САЩ и на о. Мадагаскар. Но по принцип опушеният кварц е широко разпространен на всички континенти. В България се среща на Витоша, Плана и Родопите, в Панагюрско и Бургаско.

Лек за наркомани и алкохолици

От Античността опушеният кварц е пазител на здравето и живота. Особено почитан от войниците и носен от тях по време на битки. Римляните обаче го приемат като символ на тъгата. Смята се, че опушеният кварц може да помогне за лечението на много болести, както физиологични, така и психологически. Освен че разведрява, той засилва волята. Може да помогне в борбата с алкохолизма и различните пристрастявания, самоубийствените мисли и при най-различни заболявания на нервната система.

Но за да има въздействие, не е достатъчно да го носите под формата на бижута. Всеки ден по 5-10 минути трябва да подържите в ръка голям кристал опушен кварц. Избирайте бижута с опушен кварц, които имат допир до кожата. Това ще позволи на камъка да повлияе благоприятно на организма ви.

Талисман от опушен кварц предотвратява състояния на стрес и паника. Веднага след стресова ситуация се масажират дланите на двете ръце. По този начин се уравновесява на душевното състояние.

Помага за забременяване

Положен върху стомаха, смекчава болките в тази област. Има положителен ефект върху бъбреците, надбъбречните жлези и репродуктивната система. При масаж на дланите с него стабилизира състоянието на мускулите, костите и ставите. Отпуска схващанията и заздравява гърба. Подпомага усвояването на минералите. Описано е стимулиращо въздействие върху яйчниците - помага за бързо забременяване, ако няма други причини за невъзможното му осъществяване. Къс опушен кварц се поставя нощем в чаша с вода, която сутрин се изпива на гладно от двамата партньори.

Облекчава при химиотерапия

Облекчава симптомите при химио- и лъчетерапия. Повишава устойчивостта на стрес, намалява болката и, поставен върху тялото, предотвратява кризи. Но за целта трябва да се подбере внимателно. Търсете естествено формиран кварц - прозрачен и с не много тъмен цвят. Поставя се навсякъде по тялото, където има болка. Когато заостреният му край е насочен към тялото - енергизира, навън от тялото - отвежда отрицателната енергия. Всеки път след употреба се измива с течаща вода.

 

Бижуто на вдовците

Фалшив двойник? Какъв е смисълът

При 400° C става напълно прозрачен

Опушеният кварц може да се фасетира, но може и да бъде шлифован като кабошон (със загладена повърхност). Използват го за пръстени, обеци, гривни, брошки, висулки и др. През Викторианската епоха тъмнокафевите образци са били много популярни камъни за мъжки пръстени и копчета за ръкавели. Това били бижутата на вдовците.

От обикновен кристал може да се получи опушен, като се облъчи в лабораторни условия, но това е безсмислено и не се прави, тъй като опушеният кварц е широко разпространен и доста евтин. Единствената обработка, която се прави, е почти черните образци да преминат през нагряване, за да се осветлят и да добият цвят. На практика, този кристал дори се използва от начинаещите майстори бижутери за учебен материал по шлифоване. Затова и няма фалшив двойник.

Естествено, в магазина винаги могат да се опитат да ви излъжат със стъкълце или пластмаса, но и двата материала са лесни за разпознаване. Спомнете си само, че опушеният кварц е по-твърд от стъклото и следователно може да направи драскотина върху стъклена повърхност.

 

Деца не бива да го носят

Щастлив камък за Скорпиони и Везни

Единствено представителите на знаците Скорпион и Везни могат да носят всекидневно бижутата с опушен кварц. За тях той е изключително силен талисман. Останалите знаци могат да си слагат от време на време украшения с кристала, но да не го носят по-често от веднъж на две-три седмици.

За Раците опушеният кварц е напълно забранен. Не само че не трябва да носят украшения, но дори не бива да се докосват до този красив кафеникаво-сивкав камък. Астролозите предупреждават, че за родените под този Воден знак е опасно дори в дома им да има такъв камък.

Опушен кварц не бива да се подарява на деца. За тях не е добре да са в близост до кристала. Този камък е за възрастни, завършени хора, които могат да насочат енергията му в правилната посока.

 

Слагаш го в пещта и получаваш... „топаз”

През XVIII век знаели как се изработват ментета

Известно време всички благородници в двора на Екатерина II носели “опушени” топази. Но, както всяка мода, в някакъв момент тази също отминала и на дневен ред дошли златистите топази. След като станали хит в императорския дворец, Екатерина Велика поръчала на директора на шлифовъчната фабрика в Екатеринбург спешно да изпрати всички налични златисти топази. Количеството обаче се оказало крайно недостатъчно.

Директорът не знаел какво да прави и споделил това с дякона. Дяконът му рекъл: в олтара на църквата има чудодейна икона на св. Варвара Великомъченица. Тя от грешника праведник може да направи, сигурно ще успее да превърне един раухтопаз в златист.

И се започнал един алъш-вериш - дяконът вземал опушен кварц, а на следващия ден носел златисти топази. Директорът му заплащал за чудото, а той самият снабдявал двореца с исканите количества камъни. Измамата се разкрила, след като аптекарят се разказал как веднъж жената на дякона си била изгубила обицата с опушен кварц, но я намерила в погача хляб. Топлината от изпичането превърнала опушения “топаз” в златист.

Цялата тази история е описана от съветския писател Рустем Валаев в сборника с новели “Елмазът - крехък камък”.

 

Влияе на Първа чакра

Прави секса по-хубав

Опушеният кварц е един от най-ефикасните заземяващи камъни. Има силна връзка със земята и Първа чакра, като насърчава грижата за околната среда. Тъй като прочиства базисната чакра, спомага за приемането на физическото тяло и сексуалната ни природа и осигурява нормалното протичане на сексуалната енергия. Абсорбира електромагнитните замърсявания от мобилни устройства, компютри и др. Изпълва пространството с положителни вибрации.

Спасява от кошмари и ни дарява с пророчески сънища. Дава ясни образи при гадаене с кристали. Спомага за проясняване на съзнанието преди медитация.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл