Орнела Мути - Римска страст

Орнела Мути е елегантно въплъщение на естетиката на страстното италианско кино, а след броени дни ще я видим на живо в София. Родената в Рим екранна грация ще бъде специален гост на “Фестивал на Италианското кино в България”, който ще се проведе от 17 до 21 юни в “Люмиер”. Присъствието на разкошната римлянка със сигурност ще повиши допълнително температурата в София.

Орнела Мути има повече от 100 роли в киното и телевизията и притежава репутацията на една от най-красивите европейски актриси от 70-те и 80-те години на миналия век. И през 90-те тя продължава да фокусира вниманието върху своя външен вид, а през 1994-а е избрана за най-красивата жена в света след гласуване на читателите на списание Class.

Тя се ражда в Рим преди 64 години в семейството от интелектуалния и културен елит на страната. Бащата на Мути е журналист с неаполитански произход, а нейната майка е скулптор с германски, руски и естонски корени.

Орнела Мути пораства като изумително красиво момиче и бързо е забелязана от модните агенции. Тя започва работа във фешън индустрията на родната си Италия още в бурните си тийнейджърски години. В началото на 70-те години на миналия век прави филмовия си дебют в “Най-красивата съпруга”. И тя като други атрактивни италианки следва естествената за онова време траектория от модната сцена до снимачната площадка. Орнела Мути успешно капитализира върху своето неподражаемо излъчване и се превръща в звезда с роли във филми като “Казанова”, “Primo Amore”, “Stregati”, “Последната жена” и други.

Във Франция тя става популярна с телевизионни реклами на паста, а преди десет години започва собствен бизнес с бижута. Орнела Мути отваря магазини в Париж, Милано, Рим, Рига, Москва. Преди време влиза и в сензационните заглавия на светските медии с новината, че е застраховала гърдите си за 350 хиляди долара.

Орнела Мути има два брака - с колегата актьор Алесио Орано и с Федерико Фачианети. Актрисата има три деца от двама различни мъже. Дъщеря от испанския филмов продуцент Хосе Луис Бермудес и син и дъщеря от втория си съпруг Фачианети. Първото момиче на Мути следва стъпките на майка си в шоубизнеса и се занимава с актьорска игра, моделство и музика.

Подобно на други европейски звезди, тя си купува имот в Русия и кандидатства за руско гражданство.

А преди дни името на актрисата отново влезе в заглавията с куриозно звучащ скандал. Италиански съд потвърди окончателната присъда на Орнела Мути заради фалшива медицинска бележка, оправдаваща отсъствието є от театрална постановка. По същото време обаче актрисата присъствала на благотворителна вечеря в Санкт Петербург в компанията на руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Съдът потвърди решението на Апелативния съд от 2017 г. - ефективна присъда от шест месеца затвор, глоба от 500 евро за измама и компенсация от 30 хиляди евро за ощетения работодател. Актрисата се опита да оспори решението на магистратите, които тогава бяха категорични, че е излъгала, че е болна и е отменила шоуто в “Teatro Verdi” в Порденоне през 2010 г. Въпреки предписанието на лекаря, че актрисата трябва да почива пет дни и да не използва гласа си, тя присъствала на благотворително събитие в Санкт Петербург с Кевин Костнър. На първа инстанция Орнела Мути получи 8 месеца затвор и глоба от 600 евро през 2015 година. Две години по-късно тя оспори присъдата с относителен успех. Тогава беше постановено, че присъдата може да бъде спряна, ако на тогавашния работодател на Мути бъдат изплатени 30 000 евро компенсация. Италианското издание “Corriere Della Sera” сега твърди, че в крайна сметка Мути вероятно ще трябва да плати солидната сума, за да избегне затвора.

Орнела Мути продължава да играе редовно и да се снима предимно в италианско продукции. Последният игрален филм с нейно участие се нарича “Магическа нощ” и в него участва големия Джанкарло Джанини, който също ще дойде в София заедно с Мути.

 

Англоезичен период със Слай Сталоун и “Флаш Гордън”

Орнела Мути е известна най-вече с италианските си филми, но нейните фенове много добре познават и плодотворният англоезичен период на актрисата. Тя остава в историята на жанровото кино с ролята на принцеса Аура във “Флаш Гордън” от 1980-а година. По-късно се снима със Силвестър Сталоун в криминалната комедия “Оскар”. Мути има изяви още в заглавия като “Любов и пари”, “Имало едно престъпление”, “Някъде в града” и други. Преди седем години Уди Алън я взе за своето филмово обяснение в любов към Вечния град, озаглавено съвсем ясно “На Рим с любов”.

 

За нея

Има специален чар, който не се имитира

Много добре помня работата с Мути във “Флаш Гордън”. Мисля, че това беше нейната първа роля на английски. Вече беше звезда в Европа, но трябваше да пробие и на американския пазар. Справи се страхотно. Тя е родена да играе принцеси. Има естествена аристократична фигура и специален чар, който не се имитира. Но това беше в една друга епоха. Киното никога повече няма да бъде същото и да носи онази емоция.

Сам Джоунс, актьор

 

Тя е съкровище на европейското кино

Милиони италианци са израснали с филмите, в които в едър план грее лицето на Орнела Мути. Тя има физиономия, която е просто перфектна за киното. Родена е да играе. За мен тя е била и си остава съкровище на европейското кино. В момента наблюдаваме завръщане към по-силните години на италианските филми и аз съм убеден, че пред нея има още значими роли.

Тони Сервило, режисьор и актьор

 

Прекрасна е в комедии като „Оскар”

Орнела Мути беше просто чудесна в нашия общ филм “Оскар”. За мен винаги е било голямо удоволствие да работя с европейски актьори. Те носят друг опит и излъчване. Орнела Мути има театрална кариера, играе по различен начин. Веднага се усещат разликите с американската школа. Полезно е да има такова разнообразие. Тя се е снимала в много драми и сериозни филми, но се справя блестящо и в романтични истории. Прекрасна е в комедии и беше точният избор за “Оскар”.

Силвестър Сталоун, актьор, актьор, режисьор и продуцент

Коментари

Задължително поле