Осем цивилни загинаха при минометен обстрел в Кабул

Най-малко осем цивилни загинаха, след като тази сутрин 23 минометни снаряда паднаха в най-малко шест полицейски района на Кабул, съобщи афганистанското вътрешно министерство, БТА. Трийсет и един души са ранени.

Минометните снаряди са изстреляни от две камионетки, паркирани в 17-и и 4-и полицейски райони, посочи министерството. Една от целите е бил площад "Седарат", където се намира канцеларията на афганистанския вицепрезидент Амрула Салех.

Никоя групировка не е поела отговорност. Талибаните отрекоха да са замесени.

Час след нападенията Салех написа във Фейсбук, че срещите му тази сутрин за гарантиране сигурността на Кабул не са постигнали желаните цели, но не даде повече подробности.

Американският посланик в Кабул Рос Уилсън заяви, че афганистанците не трябва да живеят в страх и добави, че страната му ще "работи с афганистанските партньори за предотвратяване на подобни нападения и подвеждане на виновните под отговорност".

Мисията на ООН УНАМА заяви в туитър, че е ужасена от нападенията срещу цивилни и допълни, че "виновниците трябва да бъдат изправени пред правосъдието".

Нападенията бяха извършени два дни след визита в Афганистан на пакистанския премиер, по време на която той обеща правителството му да направи всичко необходимо насилието в Афганистан да бъде намалено.

Афганистанското правителство винаги е обвинявало Пакистан за продължаващия конфликт в страната чрез използването на прокси сили като талибаните и екстремистите от "Ислямска държава". Пакистан отхвърля тези твърдения.

Коментари

Задължително поле