Особености на демокрацията в частния град на кмет и брат

Плакати, залепени на спортната зала и болницата, въпреки изискванията на изборния кодекс. Така е в частен град.

Едноличен режим и контрол на информацията

Емисари на генерала обикалят домовете и директно заплашват хората

Феноменът „Етрополе - първи частен град на кмет и брат“ бе описан подробно в две наши публикации от 29 септември и 6 октомври. Превръщането на града и общината в нещо като икономически придатък на фирми от роднинското и приятелското обкръжение на кмета-генерал Димитър Димитров намери потвърждение в редица официални документи, цитирани в публикациите.

В отговора на кмета, получен след първата публикация, фактите, посочени от нашия екип намериха почти сто процентно потвърждение. Но се оказа, че историята с първия честен град има втори план и той е не по-малко странен и опасен за обществото. И това са опитите за политически контрол на процесите в „първи частен град“, които могат да бъдат окачествени като едноличен режим.

Тук на първо място безспорно трябва да поставим информационните канали, контролирани изцяло от общинската администрация. Сред тях се отличава така нареченият общински вестник „Етрополски преглед“. Ако си направите труда да прегледате десетина негови броя, ще видите, че това е нещо като подобие на вица от преди 50-ина години за албанската телевизия. В него се казваше, че предаването на тази телевизия започвали с думите „Добър вечер, Енвер Ходжа!“, защото телевизор имал само партийният и държавен ръководител на социалистическа Албания.

Нещо подобно е и този „вестник“. Брой след брой, страница след страница екипът на „вестника“ ни поднася снимките и мислите на кмета-генерал. Последните са главно в две посоки - едната разбираемо са хвалбите какви заслуги има спомената личност за благоденствието на града и другата - заклеймяване на „виновника“ за всички беди в общината в лицето на предприятието „Елаците-Мед“.

Хората в Етрополе, с които разговаряхме, се питаха какво му е криво на кмета това предприятие, което дава милиони на общината. Някои по-осведомени допуснаха, че кметът лично нямал кой знае каква полза от вниманието, което „Елаците-Мед“ отделя за общината, но за подобни твърдения доказателства трудно се намират.

Всъщност вестникът на общината е чисто пропагандно-агитационен лист на кмета и неговото обкръжение. Само един пример е публикуването на жалба от Ловно-рибарско сдружение „Орел“ срещу бъдещо потенциално разширение на рудник „Елаците“, което би осигурило работа на местните хора до 2041 г. Жалбата по същество е изсмукана от пръстите и само имената в нея са верни, но по-важното е, че тя е едноличен акт на председателя на УС на сдружението инж. Николай Николов, общински съветник, кандидат в листата на кмета-генерала и личен негов другар и брат му по ловна линия.

Документът не е обсъден и приет от сдружението съгласно устава му. Но приятел в нужда се познава - дават му поръчка на Николов - изпълнява.

Около вестника остават и още няколко въпроса от финансово и правно естество. Колко пари на данъкоплатците в Етрополе струва това издание и на какво основание тези пари трябва да се харчат за пропаганда и хвалби на кмета. Кой, кога и с какъв документ е решил да се издава този вестник. Защо изданието не фигурира в регистъра на Министерството на културата? 

Кметът, от своя страна, трябва да отговори на много сериозния въпрос на какво основание и по силата на кои разпоредби от Изборния кодекс използва общинска медия за предизборна пропаганда. На всичкото отгоре го прави извън законово определения период за кампанията, месец преди началото u. Така е, защото и вестникът кметът си го има за частен, както и града - отговарят ни на този въпрос етрополчани. От тях научаваме и други тукашни особености на демокрацията.

На 29 септември - деня на първата публикация в „Труд news“, броят на вестника е бил изкупен от павилионите в града от нарочни хора на „кмет и брат“. Нещо като платена конфискация. Същото се е случило и на 6 октомври.

Екипът ни има свидетели на тази фашизоидна постъпка. Само да напомним, че подобна мръсотия извърши бившият варненски кмет Добрин Митев, конфискувайки брой на в. „Монитор“ преди двадесетина години. И тогава, както и сега вестникът бе изброил добросъвестно фактите около дейността на варненския кмет. Събитията след конфискацията потвърдиха напълно публикацията, злополучният кмет избяга чак в Нова Зеландия от правоохранителните органи у нас.

Агитация сред скръбни вести

И още за пропагандата в Етрополе - в луксозно издание „Отчет на кмета на община Етрополе“ е отпечатано направеното от кмета - генерал за изтеклия мандат. Отново нелегално издание - няма дори и името на печатницата, извършила услугата. Каква част от написаното в този отчет е истина, няма как да разберем.

Какво е да имаш градът за частна собственост може да се види и от тапицирането му с предизборни плакати на кандидат кмета-генерал, въпреки ясната заповед, издадена от самия него кои са местата за поставяне на пропагандни материали. Болница, спортна зала, спирки на обществения транспорт, дърветата в парковете, Държавното горско стопанство - отвсякъде ни гледа строго генералът и като че ли ни казва „Внимавайте в картинката!“. Някои плакати са махнати след оплакване на политически опоненти, но тапицерията видимо не е пострадала.

И стигаме до най-опасните процеси, които по съобщения на жители на общината се развиват в предизборния период. По техните думи емисари на генерала обикалят домовете и директно заплашват хората с негативни последици при евентуално тяхно несъгласие да гласуват за кмета-генерал. Вероятно именно тези действия са накарали и кандидата за кмет на Етрополе от местна коалиция „БСП за България“ Владимир Александров да води кампанията си под наслов „Не на страха!“. На предизборна среща с жители на село Бойковец той категорично е заявил, че няма да позволи да вижда страх в очите на хората. Той е подал и сигнал в тази насока до директора на РУ Етрополе, главния секретар на МВР и до министъра на вътрешните работи за проучване на информация за оказване на натиск върху хора с цел упражняване на вот в определена посока.

Съзнателно в този репортаж не разказахме за изключително интересните резултати от нашите разследвания около дейността на фирми и лица, свързани с кмета и брата и техния първи частен град. Възможно е към някои от тях да проявят интерес правоохранителни структури на Европейския съюз като службата ОЛАФ.

Решихме, че е по-важно в предизборните дни да обърнем вниманието на хората към някои странни особености на демокрацията, установена в Етрополе от кмет и брат в този първи частен град в България. Добре би било неговите жители сами преценят дали този вид демокрация е здравословна за тях и децата им и тогава решават за кого да дадат своя глас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи