Особености на домораслата инфлация

След въвеждането на валутния борд през 1997 г. тази банкнота от 1000 български лева бе приравнена на 1 германска марка.

Властимащите нарочно я надуват, за да трупат свръхпечалби

Всичко е в надуването, колкото по-силно духаш, толкова повече печелиш

Инфлация иде от латинското inflatio. Означава „надуване“, нещо като балон. Властимащите духат и го пълнят с въздух под налягане. Това са обeзценени парични знаци с намалена покупателна способност. После надуват цените, за да трупат свръхпечалби.

Всичко е в надуването, колкото по-силно духаш, толкова повече печелиш. От балона, за който наивникът е броил стотинки да зарадва децата. В детската градина обаче таксата е скочила феноменално заради инфлацията.

Народните водачи се оправдават с войни, епидемии и други катаклизми от най-общ характер. Оня ден отидох да си купя обувки. Бяха с тридесет лева по-скъпи отпреди три години. „Защо?“, попитах аз. „Защото тогава нямаше война в Украйна“, отговори продавачката, запозната с международното положение. „Вие тези обувки от кожите на загинали украиници и руснаци ли ги правите?“, зададох следващия въпрос и си тръгнах с „Лачените обувки на незнайния войн“.

Инфлацията я има навсякъде под слънцето, засенчвано от блясъка на златото. Тя обаче е с национални особености като „Особености на руския риболов“. Докато братушките ловят сьомга, у нас хвърлят въдици за лапнишарани.

Първата девалвация е при цар Иван Шишман. Иманярите продължават да търсят неговото баснословно съкровище. Намират обаче само сребърни грошове и полугрошове. Сечени от баща му Иван Александър и премаркирани от наследника. Парите са орязани по краищата с цел икономия на метала. Това е най-ранното свидетелство за инфлация в монетарната история на отечеството.

По време на игото парите носят султански имена. Махмудията на Махмуд II и меджидията на Абдул Меджид I. В безкрайните войни на империята непрекъснато ги мъчи инфлация. Затова най-стойностен е наполеонът с лика на френския император Наполеон III. Руската рубла влиза у нас с освободителите.

Тогавашните финансисти са мъдри и не възприемат валутата на братушките, хилава като тази на османлиите. Бюджетите за 1879 и 1880 г. са гласувани във френски франкове. На 4 юни същата година е приет „Закон за правото на резание монети в Княжеството“. С него левът става национална парична единица.

Първите монети са пуснати през 1881 г., а първите банкноти през 1885 г. Отпечатани са в Лондон в купюри от 20 и 50 лева.
„В замяна на тая банкнота Българската народна банка плаща предявителю двадесет лева злато“, обещава ценната хартийка. Отдолу стоят подписите на управителя и касиера. Управител на БНБ е Иван Евстратиев Гешов. Родом от Пловдив, завършил финансови и политически науки в Манчестър, той е бащата на българския лев.

Още докато се разплащаме с франкове, депутатите бързат да изпреварят инфлацията като си оправят заплатите. Учредителното събрание в Търново гласува: „Народните представители съгласно с член 139 на Конституцията получават за всякой ден, доде трае сесията, по 15 франка наднични пари и още за пътни разноски за отиване и връщане по 50 сантима на една верста.“

В условията на домашната парична система дневните са обърнати на 15 лева, а пътните стават 60 стотинки за километър. Това е значителна сума, като се има предвид, че по онова време царува евтиния. Хлябът и млякото са по 20 стотинки, а доброто месо върви 60 стотинки килото. Двулевката покрива дневния бюджет на едно средно семейство. Сто лева лева е голяма заплата.

До войните нашата валута е конвертируема. Драмата иде след Първата световна. Тогава жестока инфлация свива лева, чиято стойност намалява 14 пъти. За един хляб и кило фаул се отива с торба пари. Ако изобщо ги има!

Депутатите обаче пак са се погрижили за себе си. „От 15 октомврий 1917 г. до края на войната народните представители получават добавъчно по 30 лева на ден“, единодушно гласува Народното събрание. А след националната катастрофа узаконява: „Дневните пари на народните представители се определят на 250 лева дневно от 28 октомврий 1921 г.“

Държавата се опитва да стабилизира лева на новото му обезценено ниво, като фиксира курса към американския долар. Случва се през 1929 г. след отпускане на стабилизационен заем и реформиране на Народната банка. Чрез долара стойността на 1 лев е равна на 10,86956 милиграма злато.

Голямата депресия скоро ни принуждава да се откажем от златния стандарт. Въпреки това в навечерието на Втората световна война постигаме завиден икономически растеж. През 1939 г. средната заплата е 2500 лева, пенсията брои 1400 лева. После отново ни удря инфлация и депутатите закономерно изпадат в недоимък.

С дата 25 декември 1941 г. премиерът Богдан Филов хроникира: „Сутринта в бюджетната комисия се разгледа бюджетопроектът на Върховното правителство. Говори се много по депутатските дневни, които мнозина искаха да се увеличат от 14 000 на 15 000 месечно.“

През 1951 г. парична реформа обръща 100 стари лева в 1 нов. През 1962 г. е извършена още една деноминация при съотношение 10 към 1. Родените тази година влязоха във фолклора като поколението на „новите пари“.

През социализма официалният обменен курс беше 1,17 лева за 1 долар. Но само на книга, около легендарната „Магура“ тарифата беше далеч по-висока в полза на американската валута.

Изгря демокрацията и левът претърпя най-тежкото поражение. По-жестоко отколкото след Първата световна война. Лавинообразната девалвация наложи валутен борд през 1997 г. Границата беше 1 германска марка равна на 1000 лева. През 1999 г. курсът стана левче за марка. Същата година Европейският съюз въведе еврото.

В настоящия исторически момент най-лакоми са мобилните оператори. Дебнат инфлацията да мръдне леко нагоре, за да смъкнат веднага още една кожа от многострадалните си клиенти. Сега пак ни дерат като клан-недоклан добитък.

„Неоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите от февруари - посочи омбудсманът Диана Ковачева. Миналата година телекомите вдигнаха цените си над 15 процента заради „съществената инфлация“, постави в кавички тя монетарната далавера.

„Това са неравноправни клаузи - обясни Ковачева, - защото потребителите не могат да ги договорят. Заради неясни инфлационни клаузи в договорите, няма гаранция с колко ще се увеличи тарифата. Няколко пъти сезирах Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Министерството на икономиката по въпроса. Институциите трябва много ясно да защитят гражданите, защото тези клаузи са неправомерни.“

Но кой да чуе?

Институциите са в шушу-мушу с мобилните. Заедно помпат инфлацията, за да трупат свръхпечалби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи