Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти

Когато някой каже, че държавата му е виновна за всичко, автоматично ми светва лампичка, че авторът на тази гениална мисъл е изцяло отговорен за своето недобро дередже в живота си. 

Със сигурност България има много хляб да изяде и много да лекува своите пробойни, но същевременно е удивително как с лека ръка я виним за всичко.

Апропо, държавата ли даде ключове от скъп и ултра мощен джип в ръцете на 20-годишния Кристиан Екмекчиян? Ако се окаже, че е пил и друсал преди да седне зад волана – отново държавата ли ще бъде виновна? 

Съболезнования за близките, случи се най-страшното. Освен себе си младежът уби и невинно 20-годишно момиче, имало лошия късмет да се вози до него. Две завинаги почернени семейства. 

Но ако погледнем назад – не е ли било това предизвестен край. 

16 нарушения на пътя само за 3 години шофьорски опит. Повечето за превишена скорост. Да, тук може би има резон да виним властите. Джигитите трябва да бъдат с отнемани книжки и съдени по бързата процедура. Може би в друга страна Екмекчиян щеше да бъде с отнети права да шофира. Може би щеше да отнесе и ефективна присъда. 

По нашите ширини обаче такива младежи обикновено живеят с чувство за безнаказаност. Особено, ако мама и тати имат бизнеси и са се видели в "парички" (по умалителните ще ги познаете). 

„Държавата е виновна за всичко“ е най-тъжното и протрито клише. 

А къде са родителите в цялата схема?

Отглеждаме инфантилни поколения, жадни само за низки страсти. Високи скорости, култ към лукса и парите, култ към марките и дрехите, лъскавите бегачки, бързите удоволствия.  Идват поколения, откърмени с балони, бесни скорости, пошлост и кич.

Почти по нищо не се различаваме от 90-те, вярно е - махнахме ланците, но сложихме наркотици и пачки в джоба. Остана си неизтребим тоя пусти мерак да демонстрираме разкош и богатства, надмощие над останалите простосмъртни люде. 

Къде са майките и бащите на този психопрофил подрастващи? Кой формира ценностите им? Държавата ли трябва да им определя добрата среда и добрите примери?

Вчера по телевизията горда майка на абитуриентка от Монтана заяви, че обувките за бала ѝ струват 2 000 лв., а общо целият тоалет за завършването – около 5 000 лв. 

Очевидно не е важно къде и какво ще учи чедото, но е от изключително значение за колко пари сме го накичили за бала. 

Масово родители теглят кредити, за да посрещнат масрафа покрай баловете. Как така отрочето няма да вдигне купон със сто роднини, какво ще си помислят хората... 

Не, държавата не може да изземе функциите на родител. 

Държавата не може да отмие комплексите на комплексирания татко или комплексираната майчица. Техните мечти за охолство се пренасят и по идните поколения. Децата винаги са огледало на своите родители. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари