Откриват коронавирус дълбоко скрит в белите дробове на оздравели

Пациентите, преболедували от Ковид-19 и вече изписани от болница, може да носят частици от коронавируса дълбоко в белите си дробове.

Според изследване на китайски специалисти от Хонконг в такива случаи остатъчната инфекция не може да бъде открита с обичайни тестове, съобщи БТА.

Това може да дава отговор на въпроса защо някои оздравели пациенти впоследствие отново се оказват заразени, пише South China Morning Post, който цитира резултати от изследването.

"Нашата работа е първото свидетелство в областта на патологията за остатъчни части от вируса в белите дробове на пациент, у когото три пъти тестовете са отрицателни", пишат учените от екипа, ръководен от д-р Бян Сиу от Военномедицинския университет в Чунцин.

Те са изследвали 78-годишна пациентка, която била хоспитализирана с Ковид-19 и преминала курс на лечение, след който три поредни теста отчели, че не е носител на коронавируса. Изследване с компютърна томография показала значително подобрение на състоянието й, но неочаквано на следващия ден жената починала от сърдечен удар.

Впоследствие под електронен микроскоп в дълбоките тъкани на белите й дробове били открити вируси. В тъканите на черния дроб, сърцето, бъбреците и костния мозък такива не били открити.

Китайските учени констатирали, че скритите щамове на вируса в белите дробове не предизвиквали никакви симптоми.

Коментари

Задължително поле