Откриха керамична плочка със символи от 6-ото хилядолетие преди Христа

Керамична плочка със символи от шестото хилядолетие преди Христа е открита от археолози в Нова Загора. Това е най-старата находка, намирана в Европа и е една от най-старите в света – заяви Татяна Русева, доктор по праистория, участвала в експедицията на археолозите от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Сливен през октомври 2017 година.

Символите на плочката са огледални, издълбани са и от двете й страни. Според експертите те не представляват пиктограми, а са протописменост, предшествала създаването на писмеността. Подобни артефакти са откривани във Врачанско, Великотърновско, Дългополско, включително и в новозагорското с. Караново.

Но новата находка е по-стара от тях и други подобни в Европа най-малко с 1000 години. Тепърва ще се правят опити за тълкуване на символите върху нея. Предполага се, че те носят календарна или обредна информация.

Плочката ще попълни колекцията на Регионалния исторически музей – с радост съобщи археологът Николай Сираков, директор на музея. Така в Сливен ще може да се види находка от т.нар. Дунавска цивилизация, за която се твърди, че е най-древната в света.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Доказателствата, че искрата на познанието е блеснала за първи път на Балканите се трупат. Учени като Хаарман, Мерлини, Ръгли осъзнават това много добре и са го отразили в книгите си. Колко ли дълго обаче трябва да чакаме преди тази важна информация да влезе в нашите учебници по история.

  2. Павеле, по тези земи писменост не се е развила. За това освен знаци трябват и градове. А такива няма. Първата писменост е шумерската. Те са имали градове. Сиреч цивилизован живот. писмеността е градска необходимост свързана с търговията. Нека да не се надскачаме. Няма да ни е от полза.

  3. Господин ватмарк,доказателствата ви бодат очите ,но вие като магарета на лед се запъвате и си повтаряте до втръсване “по тези земи писменост не се е развила”….ще ви го кажа на турски ,”кьормусун табела ,бе чоджум ..”.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.