Откриха останки от изчезналия чилийски военен самолет с 38 души

Чилийските въоръжени сили съобщиха снощи, че са открили в океана остатъци, за които се смята, че са от военния транспортен самолет, който изчезна преди два дни на път за Антарктида с 38 души на борда, предадоха АП и Ройтерс.

Според генерала от чилийските ВВС Едуардо Москуейра, "гъбообразен" материал, вероятно от горивните резервоари на самолета, са плували в ледените води на около 30 км от мястото, където самолетът С-130 "Херкулес" е осъществил последния си радиоконтакт. Останките са изпратени за анализ, за да се установи дали те са от изчезналия самолет. Генералът каза, че този процес може да трае до два дни. Самолетът излетя в понеделник от база в южно Чили на редовен полет за доставки за антарктическа база. Радиовръзката с него прекъсна 70 минути по-късно.

Останките били забелязани от частен самолет, участващ в издирването. Бразилски кораб, намиращ се в района и оборудван с инструменти, ще обследва морското дъното, лежащо на 3200 м под водната повърхност на това място. То се намира в опасните води на протока Дрейк между върха на Южна Америка и Антарктида. Районът на издирването има размери 400 на 450 километра. Вчера видимостта там се е подобрила значително, което помага на екипажите от издирвачи, използващи самолети, сателити и съдове от Аржентина, Бразилия, Уругвай, Чили и САЩ.

Изчезналият самолет имаше екипаж от 17 души и 21 пътници, трима от които цивилни. Двамата пилоти имат солиден опит, според чилийските ВВС. 4-моторният самолет е построен през 1978 г. и е бил в добро състояние. Летял е по този маршрут всеки месец. Според експертите при добра поддръжка тези самолети могат да се използват по над 50 години.

Коментари

Задължително поле