Откриха следи на древна цивилизация от преди 12 000 години в Амазония

Специалисти от Археологическия и етноложки музей към Университета в Сао Пауло, Бразилия, са установили, че ловци и събирачи на плодове в югозападната част на Амазония са станали фермери преди повече от 6000 години, т.е. значително по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщава руският сайт "Лента.ру", предадее БНР.

Археолози са изследвали артефакти, намерени близо до водопада Теотонио в река Мадейра - един от притоците на Амазонка. Изяснено е, че инструментите били използвани за приготвяне на храна. Освен това са открити признаци за отглеждане на селскостопански култури, включително маниока, тиква, фасул, както и гуава и представител на семейство кариокарови. Находките датират отпреди 7-12 хиляди години.

През февруари американски археолози откриха в Гватемала следи от над 60 000 неизвестни дотогава на учените съоръжения на цивилизацията на маите. По мнението на специалистите, наличието на много напоителни канали, пътища, крепости и пирамиди навежда на мисълта, че в древността в изследваните сега територии е имало десетки големи градове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука