"Отровени" жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Русия и Сирия представиха в централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) няколко невредими човека от сирийския град Дума, за да подкрепят твърденията, че там не е имало химическо нападение на 7 април. Великобритания и Франция определиха този ход като номер и "неприличен маскарад", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Руски служители доведоха сирийците за предвидена за по-късно днес пресконференция в централата на ОЗХО в Хага. В поканата за проявата беше обявено, че в нея ще участват "свидетели от Сирия, използвани в режисирани видеозаписи на "химическото нападение" в Дума". Великобритания каза, че тази пресконференция е просто ефектен номер и съобщи, че тя и другите западни съюзници, включително Франция и САЩ, няма да присъстват на нея.

"ОЗХО не е театър", заяви британският посланик в организацията Питър Уилсън. "Решението на Русия да злоупотребява с нея е пореден руски опит за подкопаване на работата на ОЗХО и в частност работата на мисията за установяване на фактите, разследваща използването на химически оръжия в Сирия", каза той. Според него всякакви свидетели би трябвало да бъдат разпитани от следователи на ОЗХО.

Френският посланик в ОЗХО Филип Лалио нарече показването на сирийците в Хага "неприличен маскарад".

"Този неприличен маскарад не е нещо изненадващо от страна на сирийското правителство, което избива и обгазява собствения си народ през последните седем години", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток