Отслабва ли се от кафе без захар?

Много хора пият кафе всекидневно, като често то е със захар. Въпросът е дали, ако го пием неподсладено, ще намалим теглото си? Проучвания показват, че има известна загуба на теглото, която се стопява, ако прибавяме захар към кафето. Наблюденията на учените са публикувани в The American Journal of Clinical Nutrition.

Резултатите показват, че пиенето на горещата напитка без захар, може да помогне за регулиране на теглото. Но се прави уговорката, че са необходими допълнителни проучвания.

Това изследване се опира на данните от три други проучвания, посветени на здравето. Така то стъпва на голямо количество данни и много участници. Отделно в изследването се включват и други хора. Реално данните са от над 155 000 участници.

За целта на проучването са попълвани въпросници. Хората са посочвали колко пъти са пили кафе, безкофеиново или обикновено, дали е прибавяна сметана и захар. Вниманието е съсредоточено върху влиянието на захарта.

Следено е и за промяна в теглото в продължение на 4 години. Отчетени са и някои други фактори, като хранене, консумация на алкохол, физическа активност и др.

Изследователите установяват, че пиенето на една чаша кафе дневно, независимо дали е с кофеин или без, се отразява като се наблюдава загуба на тегло около на 0,12 кг за 4 години. Същевременно добавянето на една чаена лъжичка захар дневно се свързва с наддаване на тегло - 0,09 кг за същия период. Добавянето на сметана не се е отразило особено.

Резултатите показват, че има отражение върху телесното тегло от пиенето на кафе със захар. Но реално то е толкова малко, че вие решавате дали да го имате предвид. Защото дори, когато пиенето на кафе помага

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука