От „Шанз-Елизе” до „Света Неделя”

Вилмот и Асосие създават проект за осветление на знаменития парижки булевард “Шанз-Елизе”.

Днес представяме: Едно от най-големите архитектурни студия в света - Вилмот и Асосие

Преобразиха паркинг в Терасите на полуострова в сърцето на Лион

“Труд” представя всеки от седемте финалисти в конкурса за проект за обновяване на столичния площад “Света неделя”. На 28 и 29 ноември международно жури ще класира идейно-архитектурните проекти за конкурса на Столичната община за обновяване на пространството. На първия етап от състезанието участваха 14 екипа, като до втория етап, включващ представяне на проект, стигнаха седем. Финалистите са: Обединение AI Architects LLD , CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Студио Вилмот и Асосие; “Конкурент-90” ЕООД; Обединение между студио “Морфе” и “Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети”; консорциум с членове One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано и Студио Фуксас.

Един от участниците в конкурса за проект за реконструкцията на площад “Света Неделя” в София е всепризнатото международно студио Вилмот и Асосие. Сред проектите на фирмата, завършени през последните няколко години, се нареждат Терасите на полуострова в сърцето на Лион и обновяването на най-известния булевард в света: Шанз-Елизе в Париж, включващо поставяне на елементи от градската среда като пейки и осветление.

Студиото е основано през 1975 г. от архитект Жан-Мишел Вилмот и има офиси във Франция, Обединеното кралство, Италия и Южна Корея. Там работят 270 архитекти, урбанисти, дизайнери, музейни специалисти и интериорни дизайнери от над 25 националности, които движат над 100 проекта в 28 страни.

През 2019 г. Вилмот и Асосие създаде проекта за Терасите на полуострова. Той е част от обект в сърцето на град Лион, регистриран като световно наследство на ЮНЕСКО. Целият обхват на проекта е разработен сред множество визуални и физически бариери. Заобиколен е от главни улици и обществен паркинг, а през него преминава река Саона. Преди завършването на проекта достъпът за пешеходците беше ограничен или изцяло прекъснат, което пречеше да се усети потенциалът на мястото. С проекта бе планирано събарянето на съществуващия паркинг “Свети Антоан”, което осигури достъп към долния порт на реката и изглед към нея. Новите дървета, част от ландшафтния проект, допълват терасовидния изглед и създават сенчести места, подходящи за отдих и наблюдение на реката. Новата зелена система е преход между градския център на полуострова.

Студиото е работило и по най-големият кампус за стартиращи бизнеси във Франция - Станция Еф, хотел Lutetia в сърцето на Париж. Фирмата има проекти и в други градове на Франция като Ница със стадион “Алианц Ривиера”, в Мец с Конгресния център, в Лион, в Бордо. Работили са по обекти в целия свят: Културният център на Теджон (Южна Корея), лондонската централа на Google & JCDecaux, Rijksmuseum в Амстердам, Ferrari Sporting Management Center на Формула 1 в Маранело (Италия), Конгресен и изложбен център в Сао Пауло в Бразилия и екологичен парк в Баку (Азербайджан) за Европейски игри 2015 г. Други скорошни проекти са Science Po Campus и Gare d'Austerlitz в Париж, винарна близо до замъка Chambord, тренировъчния център на футбола Париж-Сен Жермен клуб в Поаси, седалището на ArcelorMittal's в Люксембург, офис кула и Двореца на изкуствата в Дакар (Сенегал) и щабквартирата на ООН в Сенегал.

Подходът на Вилмот и Асосие към всички проекти е иновативен и устойчив, като винаги обръщат специално внимание на озеленяването, осветлението, материалите и довършителните работи и същевременно се съобразява с местния и исторически контекст на средата. Студиото е отворено към млади архитекти и студенти. Фондация Вилмот организира конкурс Prix W за млади проектанти. От 2010 г. Вилмот и Асосие е сред 100-те най-големи архитектурни фирми в света според проучване, публикувано от британското списание Building Design. Студиото е получило много отличия включително наградата Europa Nostra за 2010 г., Международната награда за архитектура през 2014 г. за стадион “Алианц Ривиера” в Ница (Франция), наградата за най-добър европейски музей през 2015 г., наградата Architizer A + в категория за ко-уоркинг пространства и др.

Руска православна църква до Айфеловата кула

Проект на Вилмот и Асосие е Руската православна катедрала “Света троица” и културен център в Париж. Преди изграждането на катедралата мястото е било старата централа на Метео Франс. Руския православен духовен и културен център е в непосредствена близост до бреговете на реката на Сена. Проектът е в съседство с Palais de l'Alma и построен близо до Айфеловата кула и Големия дворец. В имота се помещават Руската православна катедрала, както и административен, образователен и културен център. Целият проект, включително църквата, е емблематичен и е насочен към нова културна идентичност в Париж. Архитектурният език търси разнообразие и излъчване. Чистият и минимален дизайн на катедралата е повлиян от съседните сгради. Куполите, общо 5, са с матово златно покритие и са традиционно оформени. В рамките на това чисто състояние на духа, продължителността на живота на сградите и хармоничната интеграция, използваните материали са благородни: камък от Бургун, клас и дървен материал се обличат прости и овладени обеми. С еднаква височина и материалност сградите Branly, Rapp и Universitе създават обединен архитектурен ансамбъл около катедралата.

Алеята Жан-Яурес има основна роля в град Ним

Вилмот и Асосие работи и по Алеята Жан-Яурес в Ним, Франция. Основната концепция при изграждането на алеята е преосмислянето є като хомогенна система с непрекъсната архитектурна фасада, като някои участъци са по-трудно достъпни от други, някой имат повече зеленина, а други не. Алеята има основна роля в структурата на града. Необходимо е било да се изградят повече места за отдих и да се създадат нови социални пространства, подходящи за широк спектър от дейности. Създадени са серия градини по протежението на алеята и пространства за провеждане на социални събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл