На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

О, лениви юроде, защо не ходиш ти на фитнес!

Поставени сме на позорното място в поредната статистика. Българите се оказват най-мързеливите в Европейския съюз, според британско изследване, оповестено от „Дейли мейл”, по случай световния „Ден на мързела”. То вече само на бабината ни хурка не е посветен „световен” ден, че да се подмине мързела – вехтозаветен бич на прогреса.

Че сме редовни фаворити на статистиките като най-бедни и най-нещастни граждани на Европа приехме смирено. Понеже фактите го потвърждават, а пред тях и боговете немеят. Но относно първенството по мързел роптаем.

Статистиките съставят извлеченията си връз древния принцип „Всичко се познава в сравнение.” Наложени спрямо скандинавците например, се оказваме най-отзад, относно показателя „физически упражнения, с които да се поддържа тялото в добра форма.”

Шведите, блазе им, на 90% ходили редовно на фитнес. Докато 78% възрастни българи признали, че не извършват никакви усилия, в името на добрата си телесна форма. Канапът ги връзва да прецапат до фитнеса, да наброят нормата тегели в басейна, N-пъти тенис, а в уикенда – езда и прочее пропускани от ленивия българин възможности да си благоустрои духа в здраво тяло.

Собствено ние тук все още се придържаме към отживялата представа, че мързелив е онзи, който не работи – кибичи и връзва кусур на трудещите си. От емпиричен опит с този тарикатлък народът стигнал до заключението: „Накарай мързеливия да работи да те научи на акъл!”

И като така и така сме класифицирани като най-мързеливи на материка, защо да не понадим малко акъл на британските статистици?

Например тукашната статистическа единица, санитарка в болница, бъхти и като миячка на входовете на 4 блока. „Ей, навъртяла съм от зарана 16 километра!” – хвали се привечер, придържайки с ръка дископатичния си гръб. Синът й, тираджия по трасето Югоизточна – Северозападна Европа й подарил мобилен телефон с екстрата – крачкомер.

Ерго: Физически усилия – налице, тяло в добра форма – няма!

Подминати в статистическото Елдорадо на ленивците са онези в напреднала възраст проценти от населението, които чрез неустановен брой движения постигат земеделската си продукция за „иззимяване”. (Пояснение за господата от фитнеса: Думата означава да избутат зимата без глад.) Без напрегнати физически усилия животоспасяващият резултат е невъзможен.

След благополучното „иззимяване” на споменатата категория идва ред на т. нар. хващане за зеленото. Тук идва ред на малцинствата, които според всеобщото европейско убеждение тук били безобразно занемарени. Не и по отношение на телесната динамика. Пъплят по баирите да берат де що е покарало. Тия не се щадят във физически смисъл – вървят, пълзят, подскачат, катерят се – в в завидна фитнес форма.

А иначе ако някой любознателен британски статистик потърси отговор на въпроса „Кой в България ходи на фитнес?” може да се вдъхнови за проникновена социална поема ала Н. А. Некрасовата „Кой в Русия живее добре”.

Тъдява е по-различно от джогинг из Хайд парк със сокоизстисквачка, стисната под мишница…

Та думата ни е, че „игрите със статистиката с право могат да се нарекат доста плоски.” както установява Станислав Лем в прочутото си есе „Дж. Джонсън и С. Джонсън. Една минута.” То представлява пародийна рецензия на хипотетична книга – апотеоз на статистиката. Книгата излага в цифри какво правят всички хора на земята в една минута. Колко се раждат, сношават, умират и в цифрови измерения всичко възможно, което човечеството върши и изпитва в промеждутъците. Като рецензентът изтъква куриозни моменти от рода колко наброяват страдащите от психически заболявания, при което се оказва, че днес в една минута има повече луди, отколкото жители на Земята преди десетина поколения…

„Можем да се възмущаваме от тази книга, да я приемем като оскърбление по адрес на целия човешки род, отправено толкова ловко, че не може да се обори, но във всички случаи си заслужава да се замислим над нея, макар че изводите няма да бъдат оптимистични.” размишлява авторът.

Нашата цивилизация всичко мери, пресмята, тегли, престъпва всякакви заповеди и забрани, иска всичко да знае, но става все по-многолюдна и поради това все по-малко може сама да се види. Рационалният обективизъм на статистиките със сръчността на патолог разчленява педантично милиарди хора на функционални късове, за да пасват към съответните графи.

А на потърпевшите не остава друго освен да се примирят с предназначението си на материал за аутопсионната маса. И докато аутопсиите, извършвани тайно от ренесансовия гений Леонардо да Винчи, под угрозата от разтерзание, били мотивирани от устрем към познания на ползу човешкия род, разрезите на статистиките в разгласявания им вид са самоцелни. Хайде сега да видим кой, къде, колко. И какво от това?

Цифри, графи, таблици, количества и съотношения без никаква питателна стойност за мозъка. Като някакви билбордове с натрапчив ефект пулсират в публичното пространство и изчезват. Щяха да са безобидни ако не насаждаха заблуди. И после, ха иди се обяснявай…Трай там бе аутсайдер, иди на фитнес!

 

Заблудите на стъкмистиката

Колкото по-широки територии от битието на т.нар. цивилизовани общества превзема статистиката, толкова повече поражда съмнения, че се изражда в лъженаука. Данни, изнасяни под формата на “академично” проучване, все по-често пораждат недоумение, всяват заблуди и оправдават прозвището “стъкмистика”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. То хубаво фитнеса ама да се развива най-горната част на тялото, а това не се постига във тия „заведения“.

 2. Когато ни дават шведите за пример,да ни дадат и техните доходи,закони,инфраструктура,басейни,спокойствие,климат и т.н. В оцеляваща страна фитнесът не е толкова на почит,а стомахът празен.

  1. Това са глупости!Не ти трябват кой знае колко пари ,да се поддържаш физически ,има лостове и на открито!Ама е по-лесно да се седне на една люта ракия с мазна салата!Това е истината.

 3. Щом авторката сравнява фитнеса с хурката на баба ми защо ли е тръгнала да пише статия. Ами да иде веднъж на фитнес.

 4. Oceliavaneto si e yak Fitness – po tozi paragraph biem vsichki. Kude po sveta narod s mizerni zaplati I kosmicheski ceni e ocelial. Samo bai Ganiovia narod go moje tova. E te tova e Fitness – da ni zavijdat shvedete sega!

 5. браво на автора на статията
  „българина най мързелив в европа щото не ходел на фитнес“
  напротив мои познати от детството ми дето и сега ходят на фитнес …никога не са работили в живота си ……. ама никога никога
  програмата им
  – ставане в 8 в 8 и 30 ходене до близката баничарница за две топли банички с боза /единственото им прегрешение за деня/ после в 10 до 12 тренировка в 12,30 обяд, 13,00 спане до 16,00 часа /немога да си представя ако някои ги събиди кво ще стане/ после следобедна закуска, в 18,00 излизане навън, към 22,00 вечеря и по леглата, ако няма да излизат пак и това 20 години
  занчи са много работливи
  докато в западна европа е въпрос на желание тук е на възможности и свободно време и бит
  аз тренирам щото, работата ми е основно в офис, демек съм обездвижен и са ми позволили шефовете да използвам служебния фитнес в обедната почивка, след работа нямам 15 минути свободно лично време.

 6. В България не може да се спортува, защото вече самото спортуване за здраве, както ние му казвахме, е много скъпо. Може ли да ходите по 4 пъти на плуване, както ние сме свикнали, или 2 пъти на джим, или на друг спорт? Дори да имате свободно време едва ли ще ви стигнат паретата да си платите. 10 лв за час за плуване в Спортната Палата, 50 лв платихме преди години за няколко дни за джим..Даже т.нар. народни плажове са вече много скъпи и е невъзможно да се ходи, както ние ходехме, всеки ден..Това се отнася за мин. на спорта. Едно прасенце, което казваше – всичко е пари и от спорта се правят много пари…Как в България се развива масовия спорт, защото и дечицата, за да поритат на стадиона си плащали по 50 лв на месец…Никой не се интересува от здравето на нацията..Ние плуваме по няколко пъти на седмица в кварталния безплатен басейн и тичаме по няколко пъти на седмица в кварталния парк. Джима си го правим в къщи – купихме си разни гири, пружинки и дъска за коремни упражнения и се поддържаме. Така че англетата семки да ядат в сравнение с нас:) та и шведетата, немчетата и др. също, знаем ги колко са спортивни:))) От скромност не си слагаме тук снимки по бански:) И жените и мъжете от групата са топ фигури и са българи:)))

 7. Защо не кажат шведите колко часа месечно работят. В България масово се работи по 200-240 часа за 400-1200 лева. На всичкото отгоре и когато си свободен гледаш да заработиш нещо на часно на село и откъде време и пари за фитнес. В повечето случай българина е така преуморен ,че изобщо не му е до фитнес а гледа как да си почине и наспи.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.